CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jo no t’espero! Manifest davant la visita de Benet XVI a Barcelona els dies 6 i 7 de novembre

Diumenge, 10 octubre, 2010

La Barcelona laica s'organitza per protestar durant la visita del Papa Benet XVI.

Diversos col·lectius de la ciutat preparen actes de tot tipus per als dies 6 i 7 de novembre.

Concentració unitària el dia 4 de novembre a la plaça de Sant Jaume.


Feministes, gais i lesbianes, entitats laiques i d'esquerres, okupes, sindicats, catòlics crítics i col·lectius de gent jove, entre d'altres, ja s'estan organitzant per preparar actes en contra de la visita del pontífex. De moment ja s'ha acordat una concentració unitària el dia 4 de novembre a la plaça de Sant Jaume, sota el lema "Jo no t'espero", que ja es va utilitzar a València durant la visita del Papa l'any 2006.

Més enllà d'aquest acte unitari, cada col·lectiu està preparant protestes per als dies 6 i 7 de novembre perquè es considera que cadascú té motius propis per oposar-se a la visita del Papa.

Des d'un seguit d'entitats, entre les hi podem trobar la Lliga per la Laïcitat, Ateus de Catalunya o el Moviment Laic i Progressista, s'ha elaborat el manifest "Jo no t'espero", que resum els motius d'oposició a la visita del papa Benet XVI, altrament dit Joseph Ratzinger.

Manifest

JO NO T'ESPERO

Coincidint amb la visita a Barcelona, el 6 i 7 de novembre, del màxim responsable de l'Església catòlica, volem fer pública la nostra aposta en defensa de la laïcitat, un conjunt de valors que comprèn la llibertat de consciència, l'autonomia de l'individu, la separació entre l'Estat i les esglésies de qualsevol signe, i la recerca de la justícia i del bé comú de tots els ciutadans.

La laïcitat és un marc de relació que permet als éssers humans viure en una societat més justa basada en el respecte i la convivència pacífica, per la qual cosa constitueix un dels principis fonamentals de totes les societats democràtiques modernes.

Malgrat això, alguns d'aquests valors són encara una utopia al nostre país perquè hi perviuen privilegis antidemocràtics que afavoreixen a uns més que a altres, que promouen algunes creences determinades per sobre de l'interès general.

Aquest fet resulta especialment preocupant si tenim en compte que aquestes idees, a més de conformar el món particular de cadascú, participen de forma activa i decidida en el debat polític per definir el model de societat que volem per a tots, de manera que aquest mateix debat es perverteix perquè algunes organitzacions disposen d'un poder considerable gràcies als avantatges il·legítimes que obtenen de la seva relació privilegiada amb l'Estat.

Moltes lleis del nostre ordenament jurídic estan pensades per afavorir la religió i les confessions religioses, però n’hi ha una en particular, o per dir-ho amb més propietat un conjunt de lleis, que estan específicament dissenyades per afavorir una confessió en concret: l’Església catòlica. Els Acords entre l’Estat Espanyol i la Santa Seu de 1976 i 1978, l’anomenat Concordat, pactats a les acaballes d’un règim franquista agonitzant que cercava una sortida desesperada al seu futur amb la col·laboració d’un Estat Vaticà, absolutista i clerical, nascut d’un pacte amb el règim feixista de Mussolini, es van fer exclusivament per blindar els privilegis de l’Església catòlica i evitar que aquesta organització pugués impedir la transició política a la democràcia.

Aquests pactes de caràcter internacional són ara una rèmora del passat que cal superar, perquè encara avui en dia condicionen les llibertats i la salut democràtica del nostre país, serveixen entre d’altres coses per justificar el finançament de creences privades, per promoure l’adoctrinament ideològic als centres escolars, que haurien de ser laics, per encobrir delinqüents acusats de pederàstia i, enmig d’una crisi salvatge que colpeja les famílies dels nostres treballadors i treballadores, pagar despeses sumptuoses com les que comportarà la visita del cap suprem dels catòlics els propers dies al nostre país.

Aquests privilegis s’han d’acabar ja. És hora de revertir aquesta situació antidemocràtica i demanar amb veu alta i ferma la fi d’aquesta injustícia. Per això exigim:

1. Què les creences religioses deixin de ser finançades amb els impostos

2. Què les escoles deixin de ser utilitzades com a plataformes d'apostolat

3. Què les religions deixin d'imposar els seus prejudicis morals a tota la societat

4. Què els clergues pederastes i els seus encobridors siguin portats davant la justícia

5. Què els nens siguin protegits de la superstició i la irracionalitat

6. Què l'Estat deixi de promoure la caritat a costa de la justícia social

7. Què els actes i llocs públics deixin d'estar presidits per símbols religiosos

8. Què els representants públics deixin d'afavorir les confessions religioses

9. Què es respecti el dret de tothom a viure segons la seva condició sexual

10. Què la apostasia sigui un dret reconegut per la llei

Per la derogació dels acords entre l'Estat Espanyol i la Santa Seu!

Per la separació entre l'Estat i l'Església!

Per un Estat laic!

Attached documents