CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Joan Peiró i la justícia de Franco, un documental de Xavier Muntanyà (2004)

Dimecres, 26 febrer, 2014

Joan Peiró i la justícia de Franco és un documental de Xavier Muntanyà, produït per TVC, sobre Juan Peiró i Belis, anarquista català nascut el 18 de febrer de 1887 en el barri obrer de Sants (Barcelona) i afusellat per les autoritats franquistes el 24 de juliol de 1942. Arreplega, entre altres, testimoniatges dels seus fills i néts (Guillermina i Joan), així com d'Isidre Guàrdia, que va estar amb ell a la presó, i de diversos companys i amics.

http://vimeo.com/5799258

Documental centrat en el dirigent anarcosindicalista Joan Peiró, secretari general de la CNT als anys 20 i ministre d’Indústria durant la II República.

La trama argumental se centra en una valoració de la seva biografia, amb una atenció especial als records emotius dels seus fills, i al seu particular consell de guerra i posterior afusellament el 1942. És interessant l’episodi quan la Falange va intentar atraure Peiró a les seves files pel gran prestigi de què gaudia entre els obrers.

De realització correcta però un pel convencional, és un documental interessant per la seva acurada aproximació a un dels líders dels sector més moderat del sindicat anarquista i per la presència de molts testimonis de la seva vida i repressió.

http://lallumllibertaria.wordpress.com/2014/02/23/joan-peiro-i-la-justicia-de-franco-xavier-muntanya-2004/