CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades a Barcelona 16, 17 i 18 de juny: “Les dones primer. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de conflicte”

Dimecres, 15 juny, 2011

cartell jornades

LES DONES PRIMER

Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de conflictes.

Jornades Internacionals

16, 17 i 18 de juny de 2011

Espai Francesca Bonnemaison, C. San Pere Més Baix,7

Impulsades per diverses organitzacions que treballen en àmbits de solidaritat i cooperació internacional, moviments feministes, moviments ecologistes, construcció de la pau, defensa dels drets humans, i mitjans de comunicació.

Volem donar a conèixer les causes que generen conflictes a diferents països, sobretot de Centreamèrica, Sud-amèrica i alguna experiència al Marroc.

Conflictes que van més enllà de ser guerres declarades, i que passen desapercebuts amb la complicitat dels mitjans de comunicació, les transnacionals i els governs.

Però ho volem fer des d'una perspectiva molt concreta, l'anàlisi dels impactes diferencials en dones i homes, i la vulneració dels drets específics de les dones. Farem visibles les capacitats de resposta de les dones que actuen i resisteixen davant els conflictes per aconseguir un món més just amb equitat de gènere.

ACTIVITATS

- DIJOUS 16 DE JUNY

ACTE PÚBLIC a la Sala

18.30h ACTE DE BENVINGUDA I PRESENTACIÓ DE LES JORNADES

19.00h PRIMER CONVERSATORI amb la participació de:

Julia Cuadros, Sotsdirectora de CooperAcción Perú. Impactes diferencials en la vida d'homes i dones per la penetració de la mineria.

Gloria Chicaiza, de Acción Ecológica d'Equador. Impactes diferencials en les dones per les indústries extractives, forestals, agrocombustibles, i de privatització de l'aigua....

Sandra Patricia Sánchez, de FENSUAGRO -Via Campesina- Colòmbia. Desigualtats de les dones en l'accés a la terra i el seu protagonisme en la defensa del territori.

Fatima Lamah, de Attawassoul. Treballadora de maquil·les a Tànger, el Marroc. Les transnacionals i les discriminacions envers les dones, vulneració de drets laborals i sindicals.

- DIVENDRES 17 DE JUNY

SEMINARIS SIMULTANIS
a les Aules 301, 402 i 405
(cal inscripció prèvia)

Horari de 9h fins a les 14h i de 16h a 18h.
Comptarem amb la participació de totes les ponents.

1) En relació a les transnacionals.

Veurem no sols els impactes sobre els territoris, sinó els que reben les persones que treballen en aquestes empreses, on són vulnerats molts drets humans i especialment els drets de les dones. Donarem a conèixer les situacions de repressió que pateixen les dones sindicalistes, les condicions de treball i discriminacions específiques a les empreses transnacionals "regularit-zades" així com a les maquil·les.

2) Causes dels conflictes, impactes diferencials envers les dones.

Abordarem les situacions que es donen als territoris amb l'arribada d'empreses nacionals i transnacionals de mineria, petroli, agrocombustibles, represes, tales de boscos, privatització de serveis socials bàsics... i ens detindrem en l'anàlisi detallat dels impactes envers les dones (desplaçaments, criminalització de les dirigents, desaparicions forçades, empobriment i marginació, violències sexuals, augment de la violència contra les dones en l'àmbit domèstic...)

3) Lluites i resistències de les dones en situacions de conflictes.

Parlarem d'experiències individuals i col·lectives que facin visibles les capacitats d'acció i de resistència de les dones front els conflictes. Abordarem les dificultats a les que s'enfronten en el desenvolupament del seu lideratge social per garantir un major control sobre la terra i els recursos naturals, sovint són objecte de violència i repressió per part d'estats i de les mateixes transnacionals. Com construïm un món mes just amb equitat de gènere.

ACTE PÚBLIC a la Sala

18.30h SEGON CONVERSATORI amb la participació de:

Alexandra Jurado, Movimiento Social de Mujeres por la Paz y contra la Guerra de Colòmbia. (Marxa Mundial de les Dones). Les corts o tribunals de crims contra les dones.

Paula Irene del Cid, La Cuerda, Guatemala. Capacitats d'acció, propostes i resistències de les dones a Centreamerica, una mirada feminista.

Jamileth Vargas, Movimiento de Víctimas de Crimenes de Estado Colòmbia. Les dones víctimes com a subjectes actives en la lluita pels drets humans i contra l'oblit i la impunitat

Carmelina Morán, Asamblea de Mujeres Populares y Diversas d'Equador, Asamblea de Unidad Cantonal de Cotacachi. Implicació, lluites i resistències de les dones per la defensa del territori.

Guadalupe Rodríguez, Salva la Selva. Solidaritats i xarxes des d'Europa, espais de resistències i divulgació de lluites.

- DISSABTE 18 DE JUNY

MIRANT CAP AL FUTUR

Espai la Cuina, de 10h a 13h

Relatories i conclusions dels seminaris.
Espai d'intercanvi d'experiències i generació de xarxes:

Articular esforços, establir ponts i espais de trobada i unitat entre les dones de sectors populars del camp i la ciutat, indígenes, negres, afros, diverses en les nostres opcions sexuals, joves i no tan joves, de llocs geogràfics diferents, per aconseguir amb la veu i presència de les dones un món més just.

Organitza: Entrepobles

blog: http://lesdonesprimer.blogspot.com