CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades a Barcelona 16, 17 i 18 de juny: “Les dones primer. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de conflicte”

Dimecres, 15 juny, 2011
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

cartell jornades

LES DONES PRIMER

Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de conflictes.

Jornades Internacionals

16, 17 i 18 de juny de 2011

Espai Francesca Bonnemaison, C. San Pere Més Baix,7

Impulsades per diverses organitzacions que treballen en àmbits de solidaritat i cooperació internacional, moviments feministes, moviments ecologistes, construcció de la pau, defensa dels drets humans, i mitjans de comunicació.

Volem donar a conèixer les causes que generen conflictes a diferents països, sobretot de Centreamèrica, Sud-amèrica i alguna experiència al Marroc.

Conflictes que van més enllà de ser guerres declarades, i que passen desapercebuts amb la complicitat dels mitjans de comunicació, les transnacionals i els governs.

Però ho volem fer des d'una perspectiva molt concreta, l'anàlisi dels impactes diferencials en dones i homes, i la vulneració dels drets específics de les dones. Farem visibles les capacitats de resposta de les dones que actuen i resisteixen davant els conflictes per aconseguir un món més just amb equitat de gènere.

ACTIVITATS

- DIJOUS 16 DE JUNY

ACTE PÚBLIC a la Sala

18.30h ACTE DE BENVINGUDA I PRESENTACIÓ DE LES JORNADES

19.00h PRIMER CONVERSATORI amb la participació de:

Julia Cuadros, Sotsdirectora de CooperAcción Perú. Impactes diferencials en la vida d'homes i dones per la penetració de la mineria.

Gloria Chicaiza, de Acción Ecológica d'Equador. Impactes diferencials en les dones per les indústries extractives, forestals, agrocombustibles, i de privatització de l'aigua....

Sandra Patricia Sánchez, de FENSUAGRO -Via Campesina- Colòmbia. Desigualtats de les dones en l'accés a la terra i el seu protagonisme en la defensa del territori.

Fatima Lamah, de Attawassoul. Treballadora de maquil·les a Tànger, el Marroc. Les transnacionals i les discriminacions envers les dones, vulneració de drets laborals i sindicals.

- DIVENDRES 17 DE JUNY

SEMINARIS SIMULTANIS
a les Aules 301, 402 i 405
(cal inscripció prèvia)

Horari de 9h fins a les 14h i de 16h a 18h.
Comptarem amb la participació de totes les ponents.

1) En relació a les transnacionals.

Veurem no sols els impactes sobre els territoris, sinó els que reben les persones que treballen en aquestes empreses, on són vulnerats molts drets humans i especialment els drets de les dones. Donarem a conèixer les situacions de repressió que pateixen les dones sindicalistes, les condicions de treball i discriminacions específiques a les empreses transnacionals "regularit-zades" així com a les maquil·les.

2) Causes dels conflictes, impactes diferencials envers les dones.

Abordarem les situacions que es donen als territoris amb l'arribada d'empreses nacionals i transnacionals de mineria, petroli, agrocombustibles, represes, tales de boscos, privatització de serveis socials bàsics... i ens detindrem en l'anàlisi detallat dels impactes envers les dones (desplaçaments, criminalització de les dirigents, desaparicions forçades, empobriment i marginació, violències sexuals, augment de la violència contra les dones en l'àmbit domèstic...)

3) Lluites i resistències de les dones en situacions de conflictes.

Parlarem d'experiències individuals i col·lectives que facin visibles les capacitats d'acció i de resistència de les dones front els conflictes. Abordarem les dificultats a les que s'enfronten en el desenvolupament del seu lideratge social per garantir un major control sobre la terra i els recursos naturals, sovint són objecte de violència i repressió per part d'estats i de les mateixes transnacionals. Com construïm un món mes just amb equitat de gènere.

ACTE PÚBLIC a la Sala

18.30h SEGON CONVERSATORI amb la participació de:

Alexandra Jurado, Movimiento Social de Mujeres por la Paz y contra la Guerra de Colòmbia. (Marxa Mundial de les Dones). Les corts o tribunals de crims contra les dones.

Paula Irene del Cid, La Cuerda, Guatemala. Capacitats d'acció, propostes i resistències de les dones a Centreamerica, una mirada feminista.

Jamileth Vargas, Movimiento de Víctimas de Crimenes de Estado Colòmbia. Les dones víctimes com a subjectes actives en la lluita pels drets humans i contra l'oblit i la impunitat

Carmelina Morán, Asamblea de Mujeres Populares y Diversas d'Equador, Asamblea de Unidad Cantonal de Cotacachi. Implicació, lluites i resistències de les dones per la defensa del territori.

Guadalupe Rodríguez, Salva la Selva. Solidaritats i xarxes des d'Europa, espais de resistències i divulgació de lluites.

- DISSABTE 18 DE JUNY

MIRANT CAP AL FUTUR

Espai la Cuina, de 10h a 13h

Relatories i conclusions dels seminaris.
Espai d'intercanvi d'experiències i generació de xarxes:

Articular esforços, establir ponts i espais de trobada i unitat entre les dones de sectors populars del camp i la ciutat, indígenes, negres, afros, diverses en les nostres opcions sexuals, joves i no tan joves, de llocs geogràfics diferents, per aconseguir amb la veu i presència de les dones un món més just.

Organitza: Entrepobles

blog: http://lesdonesprimer.blogspot.com

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció