CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades “Alternatives Socials i Sindicals davant la crisi. Migracions, cures i mercat laboral”, el 18 i 19 de febrer a Madrid

Dimarts, 1 febrer, 2011

Baner Alternativas

L'Escola Confederal "Eladio Villanueva" portarà a terme les Jornades "Alternatives Socials i Sindicals davant la crisi. Migracions, cures i mercat laboral", organitzades per la CGT i Ferrocarril Clandestino, sent la Secretaria d'Acció Social la responsable de la seva coordinació.

Des de l'Escola Confederal, aquestes són les primeres d'una sèrie de Jornades de formació i debat, que intenten dotar a la CGT d'eines que possibilitin la reflexió oberta, el debat d'idees, i l'autoformació ideològica i discursiva d'afiliades i militants que ens ajudin a encarar amb coherència i arguments els ràpids canvis que s'estan produint en les formes i estructures de dominació, explotació i opressió que patim. Aquestes Jornades tindran com resultat la publicació dels seus debats i ponències. com Materials de Reflexió.

Les jornades són un intent d'aprofundir en les necessàries aliances entre diferents mirades que intenten generar alternatives de lluita per a la transformació social. Qüestions com la precarització, les realitats migratòries o les perspectives feministes sobre el món del treball han fet que les eines d'intervenció sobre un món laboral cada vegada més desregulat, explotador, alienat i escassament sindicalitzat s'hagin de sotmetre a un intens i constant debat.

Però sabem que el capitalisme és una construcció totalitària i global, no solament productiva, que impregna totes les activitats humanes: parlem de treball però també d'oci, de consum, de relacions, de vida. Per això, el treball migrant, de cures i domèstic, la multiplicació d'escales laborals precàries o les diverses maneres de “producció becària” posats en el cor del sistema productiu i l'explotació capitalista, ens obliguen a obrir nous espais des d'una perspectiva en la qual el treball sindical ha de tenir un marcat accent social, espais on compartir formes i idees d'organitzacions no estrictament sindicals, espais per a dissenyar una acció comuna.

Esperem que en aquestes jornades puguem iniciar un camí necessari per a afrontar l'entorn radicalment distint que ens espera en els pròxims anys on el mestissatge entre el social i el sindical poden ajudar a enfrontar amb solvència les condicions concretes d'explotació que ens imposa el capital.

Paloma Monleón, Secretaria d'Acció Social Comitè Confederal CGT

PROGRAMA

- Divendres 18 de febrer a les 19:00

Crisi i precarització del mercat laboral

Intervenen: Paloma Monleón (Secretaria d'Acció Social de CGT), Emmanuel Rodríguez López (Observatorio Metropolitano), Pablo Meseguer (Sindicat de Banca de CGT).

En aquesta primera taula tractarem de situar els problemes centrals del mercat laboral en el context de crisi. Partirem de la premissa que els suposats anys de “bonança” econòmica no han tingut un reflex directe en millores laborals i socials, a més de servir de context per a processos de privatització dels recursos públics i de fort financiarització de les economies familiars. Ens acostarem a la situació actual en la qual l'arribada de la crisi ha deixat al descobert que la majoria de la població viu en una realitat d'escassa o nul·la cobertura social, llocs de treball fràgils i deutes acumulats. Elements tots ells que han obert un horitzó de depauperació i empobriment que ha tingut els seus primers reflexos en la morositat i l'atur. Però quin panorama podem dibuixar des d'aquest context? Es pot fer un mínim diagnòstic de la situació? A quines realitats socials ens enfrontarem a mitjà termini?

- Dissabte 19 de febrer de 11:00 a 12:30.

Migracions, treballs feminitzats i sindicalisme social

Presenta: Valentín Cárcamo (Responsable de l'Àrea de Migracions de CGT-Confederal).

En aquesta primera sessió es presentarà la dinàmica que farem durant tot el dia. La idea és fer una breu introducció dels tres eixos de discussió que serviran de guia per a tota la jornada:

EIX 1: FRONTERES, SERVEIS I CURES: LA PRECARIETAT DES DE LES DONES.

EIX 2: VULNERACIÓ DE DRETS.

EIX 3: ANARCOSINDICALISME I SINDICALISME SOCIAL.

- De 12:30 a 14:30

Després de la primera sessió de matí ens dividirem en dos grups de treball on es treballarà amb diferents dinàmiques de discussió per a aprofundir en els temes plantejats en els eixos. Els dos primers eixos seran tractats simultàniament en aquest espai i el tercer serà presentat a la tarda.

EIX 1: FRONTERES, SERVEIS I CURES: LA PRECARIETAT DES DE LES DONES.

En aquest taller es presentaran els treballs que en matèria de lluita laboral i social duen espais vinculats al sector de neteges, servei domèstic, telemarketing... espais laborals on es barregen diversos estatuts del treball i formes de contractació.

EIX 2: VULNERACIÓ DE DRETS.

En aquest taller s'agruparan les temàtiques relacionades amb serveis públics (sanitat, educació, serveis socials, etc...) que, en el context de la seva privatització, estan marcant la frontera entre qui té i no té accés a drets bàsics.

- De 17:00 a 19:30

EIX 3: ANARCOSINDICALISME I SINDICALISME SOCIAL.

Amb la intenció d'elaborar una sèrie de propostes entorn de com es podrien dibuixar aliances i formes de col·laboració entre les diferents realitats que acudim a la trobada es farà una breu exposició de debat sobre les línies d'acció de l'anarcosindicalisme i el sindicalisme social per a després donar pas al treball per grups.

SESSIÓ PLENÀRIA.

Al finalitzar la dinàmica tindrem una reunió plenària en la qual tindrem buit per a concretar les possibles propostes sorgides en els grups, l'anàlisi de futures aliances i la posada en comuna de contactes i xarxes que puguem formar entre les experiències de lluita que assistirem a la trobada.

- Festa de final de Jornades a partir de les 22 h. en el Patio Maravillas, c/Pez 21, Metro Tribunal i Noviciado.

Per inscriure's cal enviar la fitxa d'inscripció a: sp-a.social@cgt.es

Secretaria d'Acció Social Comitè Confederal CGT

>>> Adjuntem full amb el programa i full d'inscripció.

Attached documents