CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades ‘Altres Protagonistes de la Transició’, del 26 al 30 de setembre a Barcelona

Divendres, 8 setembre, 2017

Jornades “Altres protagonistes de la Transició: l’esquerra radical i els moviments socials”

Enguany s’han acomplert 40 anys de les eleccions generals de juny de 1977. Aquestes eleccions, com la posterior Constitució de 1978, es donaven després d’un llarg i obscur període que sumava un cop d’estat, una guerra civil i una dictadura (1936-1976).

L’anomenada Transició Democràtica ha estat glorificada per les institucions de l’Estat, per les empreses de comunicació, per moltes institucions acadèmiques... El relat oficial de l’etapa 1976-1982 s’ha convertit en una faula que dibuixa un panorama d’institucions i aparells d’Estat “generosos”, de polítics professionals d’àmplia “sensibilitat social i històrica” i de molts “demócratas de toda la vida” que van fer un gir copernicà en les seves vinculacions polítiques i socials.

Aquesta visió institucionalitzada deixa fora del camp de visió altres veus i protagonistes, que des de posicions antifranquistes anaven més enllà en les propostes per a la nova societat. Més que canviar de règim es tractava de canviar de sistema.

Tampoc tenen gaire visibilitat totes aquelles lluites i accions de base que van contribuir de manera fonamental al canvi social i a pressionar sobre l’antic règim franquista i els seus successors per aconseguir espais i moments de dignitat i de millora de les condicions de vida i treball.

El mateix descontentament que es va expressar en aquella època contra el pacte social i polític, el silenci de les atrocitats de la dictadura i el manteniment d’un sistema capitalista, tanmateix depredador, s’ha manifestat més recentment contra les conseqüències d’un statu quo que enfonsa els seus arrels en la Transició.

Aquesta crítica, que no és nova, però que ha estat menystinguda i insonoritzada durant aquests més de 40 anys, torna a ressorgir de la mà de noves investigacions, de noves tesis, de treballs de recerca de batxillerat, de novel·les, d’obres de teatre, d’exposicions...

La Fundació Salvador Seguí vol contribuir decididament a aquesta recuperació de la història des de baix i, especialment, des de l’esquerra radical i des dels moviments socials de l’època.

Al respecte, i conjuntament amb la International Oral History Association y el Departamento Ciencia Política y de la Administración II de la Universidad Complutense, va organitzar del 24 al 26 de febrer un Congrés a Madrid, al qual es van presentar més de 120 ponències.

Ara, del 26 al 30 de setembre a Barcelona, la Fundació Salvador Seguí de Catalunya (amb la col·laboració de la CGT i de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra) us convida a unes Jornades en les quals es donarà veu a protagonistes de l’esquerra radical i dels moviments socials de l’època que van ser activistes en les lluites obreres, en l’educació, en els barris i els ateneus, en la comunicació alternativa i la contracultura, en el feminisme i l’alliberament gai i en els moviments socials.

En aquestes Jornades no abastarem totes les veus i totes les posicions alternatives, però volem iniciar un camí a casa nostra que sigui irreversible en la recuperació de la visibilitat, la dignitat i el reconeixement d’altres relats alternatius de la Transició.

Fundació Salvador Seguí - Catalunya

http://fundacionssegui.org/barcelona/altres_protagonistes_transicio/

jornades_funf_s_s_1_.png

Programa

Meses de testimonis:

Dimarts, 26 de setembre, 18:30 h Feminisme i alliberament gai

Dimecres, 27 de setembre, 18:30 h Barris i ateneus

Dijous, 28 de setembre, 18:30 h Educació

Divendres, 29 de setembre, 18:30 h Moviments socials

Dissabte, 30 de setembre, 10:30 h Lluites obreres

Dissabte, 30, 12:30 h Contracultura i comunicació alternativa

Exposició de cartells i altra documentació (arxius Fundació Salvador Seguí de Catalunya)

Lloc: sala d’actes de la Biblioteca Ignasi Iglésias, Can Fabra, carrer Segre 24-32, (barri de Sant Andreu) Barcelona

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció