CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades Feministes Estatals. Granada, 2009

Dijous, 19 novembre, 2009

jpg_CARTEL_JORNADAS_GRANADA_OK.jpg

Granada, trenta anys després: aquí i ara

De nou unes jornades estatals feministes per a trobar-nos..., que escelebraran a Granada, els dies 5, 6 i 7 de Desembre de 2009. Les jornades estaran Coordinades per la Federació d'Organitzacions Feministes de l'Estat Espanyol (La Coordinadora), i organitzades per l'Assemblea de Dones de Granada.

Què és La Coordinadora?.

La nostra Història “La Coordinadora” és un espai de trobada i posada en comuna, una xarxa de grups de dones que funciona de forma assembleària i oberta als diferents grups feministes, on intercanviem experiències, debats i activitats dels diferents temes que realitzem els col·lectius que participem en ella.

Sorgeix l'any 1978 i es va crear per a unir i coordinar esforços, difondre les idees feministes entre les dones i al conjunt de la societat i aconseguir que les reivindicacions que es plantejaven se situessin en primer plànol polític i social. Així, diferents campanyes s'han vingut succeint: divorci, avortament lliure i gratuït, contra la violència masclista, pels drets de les lesbianes…

Igualment, La Coordinadora ha organitzat Jornades Feministes d'àmbit estatal periòdicament. Algunes han estat monogràfiques, com per exemple les d'avortament (1981), sexualitat (1983), lesbianisme (1988), violència masclista (1988). Unes altres han tingut caràcter general, com les de Granada el 1979 -que van marcar una fita, un abans i un després per a la reflexió-, les de Barcelona en 1985 (“10 anys de lluita feminista”), les de Madrid (1993), amb el lema "Juntes i a per totes", i les últimes de Còrdova (“Feminisme és… i serà”, en el 2000).

Per què fem aquestes jornades?

Han passat gairebé deu anys des de les últimes Jornades (Còrdova, 2000), i trenta anys des de les “II Jornades Estatals de la Dona”, celebrades en la nostra ciutat, Granada, al desembre de 1979 “.

Granada, trenta anys després: aquí i ara”, pretén ser un espai de trobada i debat feminista. Un debat que se'ns presenta més porós, més plural, potser menys centrat en “els orígens de l'opressió de les dones” i en identitats tancades i monolítiques.

Un feminisme que segueix sent necessari per a visibilizar les “lluites” contra velles i noves opressions de forma col·lectiva. Parlem d'un feminisme crític, global i transversal, centrat en la dissidència activa i no en el victimisme; un feminisme conscient de la diversitat del ser dona; que es fa eco de les injustícies i desigualtats (ètnia, immigrants, violència masclista, opció sexual, diversitat corporal, les més joves, les més grans, les que treballen en la indústria del sexe...).

Trenta anys després Granada es converteix també en un lloc on les dones puguem intercanviar l'acumulat en els nostres camins, un espai per a mostrar, narrar i aprendre. I en aquesta línia de confluències d'aus viatgeres, en aquesta xarxa atapeïda que anirem teixint, volem que aquestes jornades contribueixin a establir una genealogia que vinculi la lluita de les diferents generacions de dones: des de la recuperació de la nostra memòria històrica més llunyana, o des d'aquelles que en la dècada dels setanta van créixer en la lluita contra el franquisme i van participar en la transició política, fins a les que continuen fent-se visibles en l'actualitat.

Una xarxa de rutes i trajectòries que ens situï també en els nous debats del nostre “corpus” feminista, en l'evolució i en la revisió actual. Les aus viatgeres han de saber que aquestes Jornades Estatals no han de, ni volen, ser solament una data històrica a commemorar. Pretenen ser una trobada per a seguir treballant en i amb el nostre temps històric.

Us esperem, 30 anys després, aquí i ara. Que Astarté, la deessa dels navegants tartèsics, us acompanyi i us guiï en el vostre rumb al Sud.

Bon viatge…

Organitzen:

Asamblea de Mujeres de Granada Mariana Pineda

Federación de Organizaciones Feministas del Estado Español

Trobareu tota la informació sobre les Jornades al web:
www.feministas.org/jornadas.html