CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades Llibertàries a Tàrrega. Homenatge Francisco Carrasquer

Dilluns, 19 novembre, 2007

Tarrega - 29,30 novembre i 1 desembre 07

Homenatge a Francisco Carrasquer, testimoni i vigència

Un nodrit grup d'historiadors i intel·lectuals targarins han constituït la Comissió Cívica Francisco Carrasquer amb l'objectiu de retre un homenatge a aquesta destacada figura del moviment anarquista del nostre país.

Tàrrega acollirà del 29 de novembre a l'1 de desembre les anomenades Jornades Llibertàries, durant les quals s'analitzarà el moviment ideològic de l'anarquisme i es reconeixerà la tasca política i literària de Carrasquer.

Nascut a Albalate de Cinca (Osca) l'any 1915, Francisco Carrasquer compta amb 92 anys d'edat i resideix actualment a Tàrrega. El lligam amb la ciutat s'estableix a partir del seu matrimoni amb Maria Antònia Vidal, filla de la capital de l'Urgell. Recentment ha estat distingit amb el Premio de las Letras Aragonesas que concedeix el govern autonòmic d'Aragó. Durant la Guerra Civil, Carrasquer fou un milicià llibertari que lluità en la mítica Columna Durruti. Empresonat pel franquisme, fugí a França l'any 1948, es llicencià en Psicologia i es doctorà en Llengua i Literatura Hispàniques. Durant la seva vida ha exercit de professor universitari, traductor (ha publicat més d'un centenar de llibres), i escriptor, conreant els gèneres de la novel"la, l'assaig i la poesia. Les Jornades Llibertàries han rebut l'adhesió per escrit de l'escriptor Juan Goytisolo.

Dijous dia 29 novembre 2007

Estrena del documental "Miles de Viviendas", sobre el moviment okupa.
A les 9 del vespre, al Gat del Rosal (avinguda Onze de Setembre, s/n).

El primer acte de les Jornades Llibertàries se centra en l'estrena internacional del documental Miles de viviendas de Cristopher Coello, realitzat pel mateix equip de "El taxista ful". La cinta il"lustra el tancament ocupa que durant dos anys es va produir a l'edifici Miles de Viviendas, al barri de La Barceloneta. Entrada gratuïta.

Divendres dia 30 novembre

- Exposició "Francisco Carrasquer. Premio de las Letras Aragonesas"
- Presentació de l'obra poètica completa de Carrasquer (Natan núm. 25)
- Conferència "Era mentira", a càrrec del catedràtic Agustín Díaz Calvo
A partir de les 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni, 5)

Triple acte que inclou la inauguració d'una mostra itinerant organitzada pel Govern d'Aragó al voltant de la vida i obra de Carrasquer, al qual se li ha concedit el Premio de las Letras Aragonesas.

Tot seguit, es presentarà el volum 25 de la Col"lecció Natan, dedicat a recopilar l'obra poètica completa de l' homenatjat. Després prendrà la paraula Agustín Garcia
Calvo, catedràtic emèrit de la Universidad Complutense de Madrid, qui pronunciarà la conferència titulada "Era mentira". Garcia Calvo és un eminent filòleg reconegut també per les seves idees lliurepensadores.

- Concert recital de: José Antonio Labordeta, Agustín Garcia Calvo, Isabel Escudero i Comandante Rock
A les 11 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)

El cantautor aragonès, conegut també per les seves facetes d'escriptor, periodista i polític, ens aproparà el seu repertori en una vetllada dedicada a la llibertat de pensament i d'acció. El filòleg Agustín Garcia Calvo (vegeu acte anterior) compareixerà dalt l'escenari al costat d'Isabel Escudero. Comandante Rock arrodonirà la nit amb la seca contribució a la cançó protesta. Entrada gratuïta.

Dissabte dia 1 desembre

Les Jornades Llibertàries es clouran el dissabte 1 de desembre amb una matinal de conferències a la Biblioteca Central Comarcal.

Victor M. Juan Burroy, director del Museu de la Pedagogia d'Osca, i Julián Casanova, professor de la Universitat de Saragossa, parlaran sobre l'evolució dels moviments llibertaris. Després, s'obrirà una taula rodona amb la participació de destacats intel"lectuals i periodistes.

Comissió Cívica Francisco Carrasquer