CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades sobre la guerrilla antifranquista. Barcelona, 12, 18 i 19 de març de 2010

Dijous, 11 març, 2010

- DIVENDRES 12 DE MARÇ. 19.30 h. TORREPARTIDA. Pedro Lazaga, 1956 .

Projecció i debat a càrrec de membres del Ateneu Llibertari.

El 1956 la Dictadura ja considerava al maquis com història. Per això es va permetre facturar la primera pel·lícula en la qual els guerrillers són els protagonistes. Pedro Lazaga, un dels directors orgànics del Règim, va rebre el Premi Nacional de Cinema d'aquest any per la pel·lícula. "Torrepartida" aborda el fenomen del maquis en clau de western, convertint-los en bandolers propis del gènere. La pel·lícula compta amb dos elements que la fan interessant: s'evidencien pràctiques de contrainsurgencia que després la historiografia facciosa ha intentat solapar, i, a pesar de les distorsions pròpies de la narrativa franquista, els actors secundaris que interpreten als guerrillers són molt més versemblants que els que els han interpretat en les pel·lícules fetes després de la mort del Dictador. La vivència tan recent d'una guerra sense concessions es delata en cada gest, en cada moviment.

- DIJOUS 18 DE MARÇ. 19.30 h. CAUSA 661/52. La insolencia del condenado. Falconetti Peña. 2009.

Projecció i debat amb la presència del director.

Uns mesos després de l'estrena de "Torrepartida", la Dictadura va afusellar a l'últim membre d'un escamot andalús. Ricardo Beneyto Sapena va ser víctima del franquisme, de la delació d'un dels seus homes i del silenciament històric per part dels jerarques del seu partit. A partir de la indagació en els foscos fets que van definir la tragèdia de l'escamot comunista de Granada, l'autor indaga en aquesta altra traïció a la Memòria Política que es va fabricar des dels gestors de la denominada Memòria Històrica. De Beneyto ha quedat la foto d'un reu a mort que somriu enigmàticament a la càmera. És la insolència del condemnat.

- DIVENDRES 19 DE MARÇ. 19.30 h. HIJOS DE UNA GUERRA. Los hermanos Quero y la resistencia antifascista. Jorge Marco. 2010.

Presentació del llibre i debat a càrrec de l'autor.

Quatre germans, quatre guerrillers urbans granadins que van deixar la seva empremta en la memòria popular. En la immediata postguerra, els germans Pepe, Paco, Pedro i Antonio Quero es van veure embolicats en una desigual guerra sense treva contra el Règim. Sense partit, sense jerarquia, sense un sentit de la militància trascendentalista, produeïx sorpresa la capacitat que van demostrar per a enfrontar-se a una terrible dictadura, usant el sentit de l'humor tant com una audàcia pasmosa. Això els va costar la vida a tots ells i als seus companys, convertits durant anys en autèntica paranoia per al franquisme. La potència del mite que van crear ha perviscut durant generacions. Després d'una laboriosa investigació de 7 anys, Jorge Marco ha escrit un brillant estudi sobre ells i el temps que els va tocar viure.

>>> Tots els actes a l'Ateneu Llibertari del Casc Cantic, c/Fonollar 15, Forat de la vergonya, Karcelona