CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Josep Prat va contractar irregularment l’empresa de l’exdirector de CatSalut

Dimarts, 10 juliol, 2012

ORIOL MATADEPERA | 09/07/2012 - Setmanari Directa

El pagament d’un euro per recepta és l’última empescada del govern català en el camí de retallades de despesa i augment de la pressió fiscal sobre la ciutadania, que va emprendre Artur Mas des que va arribar a la presidència de la Generalitat. Des d’aleshores, les tisores han passat per llits d’hospital, quiròfans o centres d’atenció primària i han aixecat les protestes massives del personal sanitari i la ciutadania en general.

És en aquest context que s’han destapat escàndols de presumpta corrupció dins el sistema públic de salut. De la mà de revistes com Cafè amb Llet, del personal sanitari o d’investigacions d’altres periodistes, cognoms com Manté, Prat, Crespó o Bagó han deixat de ser anònims i han passat a la primera línia de l’escena catalana. Llums i taquígrafs: els draps bruts de la sociovergència sanitària comencen a sortir a la llum i les portes giratòries entre càrrecs públics i privats deixen en evidència les irregularitats que durant 30 anys s’han produït amb diner públic, sense cap mena de control parlamentari ni social.

Manté-Prat, el darrer escàndol

El darrer cas que ha sortit a la llum és la presumpta malversació de diners públics a Reus, que implica l’actual president de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, i l’exdirector del Consorci Català de la Salut, Carles Manté. Segons un informe recent de l’Ajuntament de Reus, l’empresa de Manté (CCM Estratègies i Salut) va facturar 720.120 euros (IVA no inclòs) al hòlding municipal Innova entre el març i el desembre de 2007, quan Josep Prat n’era el president, per estudis de consultoria estratègica.

L’informe, signat pel secretari general del consistori (Jaume Renyer) i l’interventor general (Baldomero Rovira), és prou clar. El contracte s’hauria d’haver adjudicat amb un procés previ de publicitat que no es va fer. A més, el contracte es va perllongar de l’1 de gener de 2008 fins al 30 de juny de 2011 sense que hi hagués cap acord de pròrroga i a través d’una contractació verbal, tot i que aquesta via només és admissible en casos d’emergència.

CCM Estratègies i Salut va ser presentada com una proveïdora especialitzada en l’elaboració d’estudis tècnics i projectes i en l’assessorament tècnic, jurídic i econòmic en l’àmbit de la salut. Tanmateix, l’empresa de Manté es va constituir tan sols vuit dies abans de signar el contracte amb Innova. En aquest sentit, l’informe determina que “no consta cap document que acrediti la capacitat i la solvència tècnica i professional que s’exposa al contracte”. Les suposades activitats que hauria prestat CCM Estratègies i Salut no consten enlloc: entre el 2008 i el 2011, l’empresa no va lliurar cap document on fes constar activitats o serveis prestats, únicament factures. L’informe del consistori reusenc conclou que les irregularitats podrien constituir delictes societaris, de falsedats o contra l’administració pública.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Reus ha assegurat que té sospites que Josep Prat podria haver fet més pagaments injustificats des d’Innova a d’altres empreses, a part de la de Carles Manté. Per això ha denunciat els fets al Tribunal de Comptes espanyol, a l’organització de lluita contra el frau de la Unió Europea i a la fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola. De fet, la formació independentista va ser la primera que va denunciar que Prat compatibilitzava les seves responsabilitats públiques amb la vicepresidència d’USP Hospitals –un dels grans grups privats internacionals del sector sanitari privat– i amb càrrecs a moltes altres empreses privades, fet que el va forçar a dimitir d’aquests.

Albano Dante, director de la revista Cafè amb llet, assegura que “ha arribat el moment de dir que estem davant d’un sistema creat perquè tot això fos possible”. Els casos de corrupció que estan destapant mitjans com el seu només són “indicis d’una jugada preparada i alimentada durant 30 anys on res no és casual i que implica un munt de gent relacionada amb diners públics que deixa curt el que pensàvem abans”. El temor a que tot se sàpiga ha arribat a gairebé tots els partits polítics. Ho demostra el fet que durant l’última executiva del PSC, l’exconsellera de Salut Marina Geli i l’exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez rebutgessin la iniciativa del president del partit Pere Navarro de crear una comissió d’investigació sobre la sanitat pública. Geli va advertir que el partit pot “prendre mal” si la comissió tira endavant.

* Publicat al web del setmanari Directa

http://www.directa.cat/noticia/josep-prat-va-contractar-irregularment-l%E2%80%99empresa-l%E2%80%99exdirector-catsalut