CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT davant el pacte PSOE-IU per tirar endavant la Llei de Memòria Històrica

Dimarts, 24 abril, 2007

Per a CGT, la justícia, la veritat i el dret a la memòria històrica col·lectiva són innegociables. El pacte PSOE - IU és un frau que implica legalitzar la dictadura franquista


PSOE i IU, el dia 19 d'abril de 2007, van fer públic el pacte al que havien arribat per a desbloquejar la tramitació parlamentària de la popularment anomenada Llei de Memòria Històrica i, amb això, complir amb el compromís d'aprovar aquesta llei abans que acabi la present legislatura. Segons el text d'aquest pacte, la futura llei de Memòria Històrica:

- Reconeixerà i declararà el caràcter radicalment injust de totes les condemnes, sancions i violència produïda per raons polítiques o ideològiques durant la Guerra Civil i la Dictadura.

- Declararà la ilegitimitat dels tribunals i les seves resolucions, constituïts durant la Guerra Civil per a imposar condemnes i sancions per motius polítics o ideològics.

- Reconeixerà el dret de les víctimes del franquisme a una Declaració de reparació i reconeixement personal amb independència de les accions que aquestes víctimes poguessin fer davant els tribunals de Justícia.

- La Declaració podrà sol·licitar-se davant el Ministeri de Justícia i no suposarà responsabilitat patrimonial per a l'Estat ni indemnització econòmica o professional.

Per a CGT, en cas que arribin a confirmar-se definitivament en el text de la llei, els continguts d'aquest pacte són absolutament insuficients i calculadament ambigus, representant un nou desengany per a la justícia, un frau per a les víctimes, per al restabliment de la veritat, per al dret a la recuperació de la memòria històrica social i col·lectiva, un nou gerro d'aigua freda per a les milers i milers de persones que van lluitar i segueixen lluitant per la rehabilitació moral i jurídica de les víctimes de la repressió franquista i les seves idees.

Aquest acord al que han arribat PSOE i IU hauria d'haver inclòs l'obligació ètica i política que l'actual Democràcia instaurada per la “Transició” i la Constitució del 78 no ha complert i encara seguiran sense complir: condemnar explícitament el cop militar de 1936 i els quaranta anys de dictadura franquista, negar tot valor a aquest règim i anul·lar les seves sentències.

Després de moltes lluites, moltes campanyes, moltes mobilitzacions, segueix pendent el deute que té la Democràcia amb els quals van lluitar per les llibertats democràtiques que avui són constitucionals. Si aquest pacte es plasma així en la llei, no s'eximiria a la Democràcia de la vergonya i el deshonor de seguir validant jurídicament als tribunals repressius de la dictadura i les seves sentències. Aquest pacte i els partits que ho signen permetrien seguir acceptant que el Tribunal Suprem (Sala del Militar) i el Tribunal Constitucional pronunciïn actuacions i sentències reconeixent legalitat a la jurisprudència repressiva franquista.

Des de CGT ens ratifiquem en la mateixa valoració i en els mateixos termes que ens pronunciem davant el projecte de llei aprovat el passat desembre de 2006, ja que, aquesta futura llei seguirà sense anul·lar les sentències dictades pels seus tribunals repressius, seguirà sense retornar la dignitat a les persones que van defensar amb la seva vida la legalitat vigent, sense valorar les idees de justícia social, sense retornar el patrimoni usurpat...

PSOE i IU han de reconèixer que amb aquesta timida reforma de la llei, la democràcia actual segueix sense trencar amarres amb el règim franquista i segueix sense saldar el deute amb tots els quals van lluitar i van donar la seva vida per una societat en llibertat.

Abans amb el PSOE i ara amb el suport i complicitat d'IU, els lluitadors per la llibertat i la justícia social tornaran a sentir-se sols, oblidats, frustrats i impotents davant la fredor dels poders públics. Aquesta futura llei torna a negar la memòria col·lectiva, torna a assignar a cada víctima la condició de captaire davant les portes de l'Estat perquè demani individualment la reparació de la seva dignitat.

La CGT seguirà lluitant fins a la condemna definitiva d'un règim que va tenir com objectiu el genocidi de les persones per les seves idees i seguirà exigint l'anul·lació de totes les seves sentències i condemnes, a més de que siguin reparats tots els danys ètics, patrimonials i econòmiques comeses contra els republicans i anarcosindicalistes que van lluitar per defensar els seus valors i idees enfront de l'alçament militar.

Per a això, i conscients que des de la societat civil, seran necessaris molts esforços i perseverança per a trencar l'amnèsia històrica imposada pels responsables polítics de la “transició”, des de CGT seguirem treballant per la Mobilització Social i Ciutadana davant aquest nou frau.

Secretaria de Formació de CGT / Comissió de Memòria Llibertària