CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT davant el pacte social signat entre govern, patronal i UGT+CCOO

Dijous, 3 febrer, 2011

Una agressió a la classe treballadora de caràcter demagògic i electoralista, que beneficia a la patronal i que traeix a les persones treballadors i classes populars.

En el dia que s'ha conegut que hi ha 130.930 noves persones aturades en l'estat espanyol, i que s'han superant els 4,2 milions de persones desocupades registrades… El Govern, la patronal i els sindicats UGT+CCOO han escenificat, amb un gran desplegament mediàtic, la signatura d'un pacte social i econòmic.

La Confederació General del Treball (CGT) opina que l'aspecte més rellevant del pacte signat el 2 de febrer a La Moncloa és el relatiu a la reforma del sistema públic de pensions.

CGT afegeix que l'acord empitjora sensiblement els actuals drets de la classe treballadora que estaven en vigor. A partir d'ara les persones treballadores haurien de treballar més temps fins a la jubilació i cobraran menys de pensió.

* RETARDAR L'EDAT LEGAL DE JUBILACIÓ. S'allarga la vida laboral fins als 67 anys (abans 65 anys)

* ENDURIR L'ACCÉS A LA PENSIÓ MÀXIMA. Cal cotitzar 37 anys per a cobrar el 100% (abans 35 anys)

* Només es podran jubilar als 65 anys amb el 100% qui hagin cotitzat 38,5 anys (abans 35 anys)

* RETARDAR LA JUBILACIÓ ANTICIPADA. S'allarga l'edat de la jubilació anticipada voluntària fins als 63 anys (abans 61) i s'augmenta la penalització.

* RETALLAR LA RENDA MITJA DE LA PENSIÓ. S'augmenta de 15 a 25 anys (de forma progressiva) el període de còmput per al càlcul de la pensió.

* ENDURIR LA JUBILACIÓ PARCIAL fins a gairebé impedir-la.

Per a CGT les mesures contemplades en la reforma del sistema de pensions estan exclusivament orientades a disminuir la despesa i no per a garantir el sistema de protecció social. CGT entén que per a la viabilitat del sistema de pensions s'han de contemplar a més de la despesa els ingressos. En aquest pacte només s'ha tingut en compte com gastar menys en pensions.

CGT proposa algunes mesures per a generar ingressos per a la Seguretat Social:

- Crear ocupacions de qualitat, perquè existeixi un nombre major de cotitzadors.

- Augmentar els salaris, per a de aquesta manera contribuir més a la SS .

- Augmentar l'ocupació de la dona, actualment l'estat espanyol té la major taxa d'atur femení de la UE.

- Combatre el frau fiscal i l'economia submergida, dedicar aquests ingressos a pensions.

- Augmentar els impostos als més rics.

Afegir que sempre queda la via dels pressupostos generals de l'estat. Prendre mesures a favor del benestar general i de les i els pensionistes és al final una qüestió de voluntat política.

Un altre punt de l'acord són les anomenades polítiques actives d'ocupació. La seva efectivitat real es redueix només a un pla d'ocupació per a menors de 30 anys, amb una durada de 12 mesos, i exclusivament per a contractes a temps parcial. A més, cada empresari que contracti a un jove tindrà una reducció del 100% de les quotes empresarials.

Amb més del 40% d'atur juvenil i una taxa d'abandó escolar de més del 30%, aquest mal anomenat pla d'ocupació juvenil és una burla. Com és una burla dir que és un acord per l'ocupació, quan és l'única mesura referent a això en un país amb més de 4,7 milions de persones aturades.

Una altra de les anomenades mesures actives d'ocupació, és el subsidi de 400€ a les persones aturades que se'ls ha acabat el dret a l'atur. Per a CGT aquesta mesura no és suficient per a compaginar una vida digna.

El document pactat també contempla diversos apartats relatius a la negociació col·lectiva, la política industrial, la política energètica i d'innovació i qüestions relatives a la funció pública. Tots aquests apartats no contenen cap acord rellevant, la majoria d'ells són solament declaracions d'intencions i compromisos per a establir en el futur noves reunions de negociació. Semblen més aviat que s'han introduït en el document com farciment i la finalitat del qual sigui més aviat possibilitar que els signants puguin fer amb els mateixos propaganda de l'acord.

CGT manifesta que el pacte social i econòmic signat pel govern del PSOE, les organitzacions empresarials CEOE+CEPYME i els sindicats UGT+CCOO perjudica greument a les persones treballadores, contribueix a la seva divisió interna i no defensa suficientment el sistema públic de pensions de l'assetjament de la banca i de l'egoisme de l'especulació.

La CGT seguirà lluitant contra aquesta nova i important agressió a la classe treballadora. CGT seguirà en la defensa del dret a una pensió pública digna, la defensa dels drets laborals i socials de la classe treballadora i les classes populars. En aquest sentit CGT reitera que segueix treballant per a contribuir a l'organització i contestació social en l'horitzó d'una nova Vaga General.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT

2 de febrer de 2011

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció