CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT de Catalunya aposta per ser una eina de lluita també dels treballadors precaris i aturats

Dilluns, 14 abril, 2014

La CGT de Catalunya aposta per ser una eina de lluita també dels treballadors precaris i aturats.

El Xè Congrés s'ha realitzat a Mataró, amb una àmplia afluència de delegacions en representació de 14.000 afiliats i afiliades, finalment els dies 11 i 12 d'abril.

La Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya ha realitzat aquest cap de setmana a Mataró el seu Xè Congrés Ordinari. Entre les fites del congrés hi havia l'actualització de les propostes de lluita sindical i social i la renovació del seu Secretariat Permanent. Al Congrés hi han assistit delegacions de 39 dels 47 sindicats que integren la confederació catalana, en representació dels seus prop de 14.000 afiliats.

Ampli consens en les propostes estratègiques i de lluita: confluència amb moviments socials anticapitalistes, apropament a treballadors precaris, aturats i joves, i intensificació de la conflictivitat.

Les deliberacions del congrés s'han efectuat amb plena normalitat, i destaca l'alt nivell de consens assolit, fet que contrasta amb congressos anteriors, amb una major diversitat d'opinions i debats interns. La pràctica totalitat de les propostes que s'han aprovat han rebut més del 70% del recolzament dels delegats assistents. En síntesi, l'organització aposta per una major confluència de les lluites sindicals i socials, aprofundint en l'acostament amb els moviments socials anticapitalistes dels darrers anys: treure les lluites laborals dels centres de treball i, al mateix temps, introduir en el món laboral els conflictes socials del carrer.

L'organització entén l'aposta per aquesta confluència com una eina per a renovar la seva activitat sindical, especialment en la línia d'acostar el sindicat als milions de treballadors precaris, en gran part joves: sense contracte, amb contractes temporals de curta durada, amb contractes de temps parcial, treballadors sense papers i les persones expulsades del mercat laboral per la crisi. Les diverses mesures aprovades s'insereixen en una reafirmació del caràcter revolucionari i anticapitalista de l'organització, que es proposa incrementar en els propers anys la conflictivitat social, en contraposició a l'aposta pel Pacte Social dels sindicats majoritaris, govern català i estatal i organitzacions empresarials.

En el camp de la lluita sindical, l'organització també ha actualitzat el seu programa de defensa del sector públic, defensant la confluència i coordinació de lluites sectorials, ha consolidat les estratègies de defensa de les condicions laborals en les grans empreses i el rebuig a acceptar acomiadaments i ERO's.

Consens i renovació generacional del Secretariat Permanent.

El congrés, de manera molt majoritària, ha valorat positivament la tasca del Secretariat Permanent sortint, encapçalat per Àngel Bosqued, afiliat procedent del sector de les assegurances.

Aquest consens també s'ha reflectit en l'elecció del nou Secretariat Permanent, encapçalat per Ermengol Gassiot, de 41 anys, professor de la UAB i anterior secretari d'acció social, que ha rebut el 100% dels vots, per unanimitat. La resta de secretaries han rebut un suport superior al 85% dels vots afirmatius.

El Secretariat Permanent, ple de cares noves i on només repeteixen Ermengol Gassiot i Moisès Rial (com a secretari de Comunicació), té una mitjana d'edat inferior als 45 anys. Incorpora juristes, professors, treballadors del sector de la neteja, del transport, d'empreses d'informàtica i asseguradores, una part dels quals tenen contractes precaris. La majoria dels membres del Secretariat, a part de la seva experiència sindical, tenen reconegudes trajectòries de militància en moviments socials.

En un intens discurs de clausura del Congrés, el nou secretari general ha recordat que el sindicalisme de la CGT té com a finalitat combatre i destruir el Capitalisme per a construir una societat lliure de tot tipus d'opressió i explotació. A més s´han aprovat resolucions en defensa de l'Ebre, contra Barcelona World i en contra del feixisme i el racisme, així com donar per respostes a la precarietat laboral i l'atur, entre d'altres.

En aquest sentit, entre d'altres, ha remarcat que un dels molt reptes de l'organització és fer compatible aquests objectius amb les lluites sindicals del dia a dia en els centres de treball. També ha tingut un record pels companys de l'organització que en els darrers anys han patit detencions, processos judicials i, puntualment, empresonaments fruit de la seva participació en lluites sindicals i anticapitalistes.

- Discurs del nou Secretari General de CGT Catalunya, Ermengol Gassiot, a la cloenda del Xè Congrés CGT Catalunya el 12 de febrer del 2014

- Vídeo divendres Xè Congrés CGT Catalunya

- Xerrada actes previs Congrés CGT Catalunya sobre cooperativisme i autogestió

Breu presentació dels membres del nou Secretariat Permanent

Ermengol Gassiot Ballbè. Secretari General CGT Catalunya

Vilobí del Penedès (Alt Penedès). Arqueòleg i professor amb contracte interí. S'afilia a la CGT procedent de l'Assemblea d'Okupes de Terrassa l'any 1998.
En els anys posteriors participa en diverses iniciatives de l'organització dins de l'àmbit de l'acció social. Des de l'any 2006 és delegat al comitè d'empresa de la UAB per la CGT i ha participat activament en les mobilitzacions de treballadors/es universitaris dels darrers anys, sovint assumint les funcions de portantveu.
Des de febrer del 2010 ha ocupat la secretaria d'acció social de la CGT de Catalunya.

Josep Maria Pi Janeras. Secretari d´organització CGT Catalunya

Terrassa (Vallès Oriental). Retirat per invalidesa permanent. S'afilia a la CNT després de sortir de la presó Model l'any 1976. A partir del Congrés Extraordinari de Reunificació de l'any 1984 manté la seva vinculació i afiliació amb l'actual CGT. Ha sigut delegat sindical a l'empresa de neteja viària de Terrassa (EcoEquip) fins a la seva retirada. Ha mantingut diverses responsabilitats en la Federació Local de Terrassa de la i en els darrers anys ha sigut secretari d'acció social de la Federació Estatal de Neteja de CGT.

Saturnino Mercader Talavera. Secretari d´Acció Sindical CGT Catalunya

Sant Andreu (Barcelona). Conductor d’autobusos de TMB. L'any 1977 s'afilia a la CNT i desprès a CGT Correus. En entrar a treballar a autobusos va estar afiliat a CCOO dos anys fins que el 1994 participa en el naixement de CGT Autobusos TMB, on continua des d'aleshores. Durant la vaga "pels dos dies" de l'any 2008 és el president del comitè d'empresa i una de les cares visibles del conflicte. Actualment és coordinador del sector de transports per carretera i urbans de la FETYC de CGT.

Òscar Murciano Picón . Secretari d´Acció Social CGT Catalunya

Terrassa (Vallès Oriental). Treballador informàtic. S'afilia a la CGT el 2001 d’ençà la reactivació social que va suposar les mobilitzacions antiglobalització, on participava en un col•lectiu de contrainformació. Delegat de comitè d’empresa i membre de la secció sindical d’HP i de la Coordinadora d’Informàtica de la CGT. Implicat en la conscienciació del sector, creació d’afinitats amb moviments socials i el treball horitzontal en xarxa. Aposta per introduir a les lluites sindicals els nous mètodes de comunicació i acció que es realitzen al carrer. “La lluita social i la laboral és la mateixa lluita”.

Elvira Batlles Garcia. Secretària de Finances CGT Catalunya

Barcelona (Barcelonès). Gestora comptable. S'afilia a la CNT l'any 1976. Després d'uns quants anys d'estar desvinculada del món sindical s'afilia a la CGT al Sindicat de Banca, oficines i despatxos de Barcelona. Delegada de CGT a AXA, empresa en la qual treballa des del any 1989.

Carles Cunquero Uriarte. Secretari d´administració CGT Catalunya

Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Economista. És afiliat al Sindicat de Banca, oficines i despatxos de Barcelona de la CGT. Treballa des de 2002 a Atos Barcelona.

Moisès Rial Medina. Secretari de Comunicació CGT Catalunya

Puig-reig (Berguedà). Estudis de Treballador Social. S'afilia a la CGT l´any 1996, Treballador de Pirelli Neumáticos, S.A. a Manresa durant 14 anys, on va ser delegat sindical per CGT, participant a la FESIQ i a Joves de CGT, fins ser inclòs en el 1er ERO dels 3 de desmantellament de l´empresa de pneumàtics a Manresa. Actualment en atur i aprofitant des de llavors per a finalitzar Diplomatura de Treballador Social a UNED(ha estat representant d´estudiants al claustre estatal UNED) i adquirir coneixements de l’àmbit social i de noves tecnologies, realitzant consultoria TIC i formació en xarxes socials. Soci de l´Ateneu Columna Terra i Llibertat de Berga. Des del juny del 2012 ha ocupat la Secretaria de Comunicació de la CGT de Catalunya.

Mireia Bazaga Laporta. Secretària de Jurídica CGT Catalunya

Girona (Gironès). Advocada. S'afilia a la CGT Girona el 2008. Milita al sindicat a partir de l'any 2010. Exerceix actualment com a secretària Jurídica de la Federació Intercomarcal de CGT Girona. Participa a MALAPÈCORA col•lectiu feminista i anticapitalista de Girona i Salt i al Grup Antirepressiu de Girona.

Àlex Tisminetzky Fabricant. Secretari de Salut Laboral CGT Catalunya

Sants (Barcelona) Advocat laboralista especialista en Seguretat Social, i Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals. Participa actualment en diversos moviments socials del barri de Sants, com l'Assemblea Groga i l'Assemblea per unes Pensions Dignes. Va iniciar la seva militància a la Plataforma per la Unitat d'Acció (PUA) i l'Alternativa Estel, i va participar en Joves de la CGT. En els darrers anys ha participat en diverses jornades de formació de la CGT, xerrades de les Reformes Laborals, i en denúncies de Delegats de Prevenció en matèria de Salut Laboral.

Josep Garcia Vázquez. Secretari de Formació CGT Catalunya

Arboç del Penedès (Baix Penedès). Tècnic de promoció econòmica a la Diputació de Barcelona. Nat a Barcelona l'any 1974, resideix actualment a l'Arboç (Baix Penedès). Llicenciat en Sociologia per la UB. Durant la seva etapa universitària participà en la formació de l'Assemblea contra l'Atur i la Precarietat de la UB i la UPC. Afiliat al Sindicat d'Administració Pública de Barcelona (SAPB-CGT) des de l'any 2009, és delegat a la Junta de Personal de la Diputació des del 2012. Soci de l'Ateneu Arbocenc i del Casal Popular de Vilafranca, participa activament als moviments socials penedesencs, en espais com la Xarxa Unitària pels Drets Socials i Acció Antirepressiva del Baix Penedès.

Marta Padrós Castells. Secretària de Gènere CGT Catalunya

Barcelona (Barcelonès). Psicòloga. Professora associada i tècnica de suport a la recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Afiliada a la CGT Ensenyament, ha participat de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i en diversos espais feministes. És delegada sindical a la UAB des de l'any 2013 i membre de la Plataforma de Capítol VI, que agrupa personal d'administració i serveis amb contractes precaris.

Joan M. Rosich. Coordinador Revista Catalunya

També s’ha escollit a Joan M. Rosich , de Reus(Baix Camp), com a Coordinador de la revista Catalunya, publicació mensual de la CGT de Catalunya, càrrec que ja havia ocupat des de l’anterior congrés de Lleida.

Barcelona, a 14 abril 2014