CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT de Catalunya davant l’ampli seguiment de la vaga general del 29-S

Dimarts, 5 octubre, 2010

La jornada de Vaga general del 29 de setembre a Catalunya ha estat un èxit de participació i seguiment, amb aturades pràcticament totals a la indústria i el transport.

La CGT de Catalunya ha estat una de les organitzacions amb més presència als piquets informatius realitzats a múltiples llocs, amb una àmplia concurrència a les manifestacions i convocatòries de la CGT arreu de Catalunya.

Després de l’èxit de la vaga, el govern espanyol ha de retirar la Reforma Laboral i canviar les seves polítiques econòmiques.


La CGT de Catalunya valora de manera molt satisfactòria el resultat de la vaga general convocada per la nostra organització el passat 29 de setembre. A l’espera de resultats definitius d’aquest seguiment, les dades de les que disposem ens permeten afirmar que el seu seguiment ha estat molt elevat en el sector industrial, on la majoria de treballadors de moltes empreses van deixar de treballar. En el transport la seva incidència també ha estat molt elevada. Els serveis mínims decretats per la Generalitat s’han acomplert en la majoria de cassos, malgrat no haver estat acordats en cap moment amb la CGT de Catalunya i ser clarament abusius i superiors als d’altres convocatòries de vaga general. Tot i que en l’administració pública el seguiment ha estat més irregular, la seva incidència ha estat molt elevada en l’ensenyament i en les recollides d’escombraries. Malgrat les informacions difoses, l’aturada també ha estat evident en el sector de serveis i en el comerç.

El menor seguiment de la vaga en les petites empreses confirma el que la CGT de Catalunya fa temps que denúncia: la major impunitat amb la que actuen els empresaris que exerceixen fortes pressions als seus treballadors i treballadores, conculcant sovint el seu dret a vaga amb la por a l’acomiadament.

La CGT de Catalunya destaca també el treball realitzat pels seus piquets informatius, tant a polígons industrials i empreses com en centres de distribució i en carrers de pobles i barris. Durant el dia 29 de setembre aquests piquets, moltes vegades efectuats o coordinats amb organitzacions i associacions dels moviments socials, han estat molt més visibles que els d’altres organitzacions sindicals, especialment les anomenades majoritàries. Denunciem que, malgrat que aquests piquets informatius han exercit el dret constitucional a informar d’una convocatòria de vaga, en alguns casos han sofert assetjament per part de forces policials (autonòmica i municipals) que han limitat l’exercici d’aquest dret, de vegades amb denúncies i alguna detenció.

L’assistència a les convocatòries de manifestació que la CGT ha realitzat, molt sovint amb altres organitzacions socials i sindicals, arreu de Catalunya ha estat molt superior a la d’altres jornades de vaga general. Alguns exemples d'assistència a les manifestacions convocades per CGT en solitari o conjuntament amb altres col·lectius i organitzacions, o dels blocs organitzats de forma clarament diferenciada aprofitant les manifestacions dels sindicats institucionals, altrament dit majoritaris, són: 700 persones a Reus, 4000 a Tarragona, 1500 a Sabadell, 1000 a Manresa, 700 a Mollet del Vallès, 1000 a Terrassa, 400 a Lleida, 75 a Tàrrega, 500 a Vilanova, 250 a Vic, unes 100 a Sort, Tremp i la Pobla de Segur, 500 a Rubí, 800 a Girona, 100 a Igualada i 500 a Vilafranca del Penedès. La manifestació de CGT a Barcelona va aplegar més de 10.000 persones, especialment a la part final del recorregut. En tos els casos les convocatòries van transcórrer de manera pacífica, tot i que sovint es van veure envoltades de dispositius desproporcionats de mossos d’esquadra.

La CGT de Catalunya constatem l’ampli rebuig a la Reforma Laboral per part del conjunt dels treballadors i treballadores. Si el govern espanyol i el govern català realment volen promoure el “diàleg social”, han de retirar immediatament la Reforma Laboral, aturar les seves pretensions d’allargar l’edat de jubilació i el període de cotització i fer marxa enrere en mesures com retallar el sou dels i les treballadores públiques, congelar pensions i altres retallades socials. Fins que això no succeeixi, la CGT de Catalunya, com a conseqüència dels seus acords, continuarà promovent mobilitzacions i noves jornades de lluita.

La CGT de Catalunya fa una crida a tota la classe treballadora a sostenir la lluita i crear conflicte, des de l'endemà de la vaga, per tombar aquesta Reforma Laboral i les demés lleis antisocials, allà on es vulguin aplicar, empresa a empresa, barri a barri. Allà on hi hagi un/a afectat/da (acomiadat/da, regulat/da, reduït/da de salari, contractat/da en precari,...) es trobarà a la CGT oposant-se directament i mobilitzant-se per impedir l’agressió.

SP del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya