CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT de Catalunya denunciem els canvis interpretatius de l’INSS respecte a la jubilació anticipada i al Conveni Especial

Divendres, 22 agost, 2014

La CGT de Catalunya denunciem els canvis interpretatius de l’INSS respecte a la jubilació anticipada i al Conveni Especial

Des de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya denunciem que un simple canvi interpretatiu de l’INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) endarrerirà l’accés a la jubilació de milers de treballadors i treballadores, reduint les seves prestacions de forma il•legal i arbitrària.

Els i les treballadores portem anys patint contínues modificacions de la normativa en matèria de Seguretat Social, amb l’objectiu gens amagat dels diferents governs de reduir les nostres ja minses prestacions i de que cada vegada en haguem de jubilar més tard i en pitjors condicions econòmiques.

A través del Real Decret Llei 5/2013 el govern de Rajoy va aprovar la darrera gran reforma, que no només redueix les prestacions, sinó que dificulta enormement la possibilitat de jubilar-se anticipadament abans dels 67 anys. Però aquesta normativa no s’havia d’aplicar, segons el propi Real Decret Llei, als treballadors i treballadores que havien extingit la seva relació laboral abans de l’1 d’abril de 2013, i que no havien tornat a treballar des d’aquesta data. Aquests treballadors i treballadores, per tant, mantenien el dret a jubilar-se anticipadament als 61 anys sense uns requisits tant estrictes.

Des de l’entrada en vigor del Real Decret Llei 5/2013, l’1 de gener de 2014, l’INSS havia aplicat aquesta norma sense cap conflicte. No obstant, a partir de juliol de 2014 l’INSS ha canviat el criteri i, si un treballador o treballadora ha abonat el Conveni Especial (al propi INSS per mantenir la cotització anterior a pesar de no treballar) després de l’1 d’abril de 2013, ara considera que “ha treballat” (ha estat donat d’alta a la Seguretat Social) i per tant li aplica la nova llei. Com a resultat, li dificulta molt accedir a la jubilació anticipada als 61 anys.

Aquest nou i sorprenent criteri interpretatiu de l’INSS no té cap fonament legal, i només intenta reduir encara més les prestacions, en perjudici de milers i milers de treballadors i treballadores, que hauran de jubilar-se més tard i amb pensions més baixes. Les xifres del resultat d’aquest canvi interpretatiu són esgarrifoses, doncs algunes fonts han calculat que es deixaran d’abonar als i les pensionistes uns 10.000 milions d’euros, i que en podrien sortir afectats com a mínim 35.000 treballadors i treballadores al conjunt de l´Estat Espanyol.

Alhora, es dona la sorprenent situació de que treballadores i treballadors en idèntica situació es jubilen de forma diferent segons demanessin la prestació abans o després d’aquest canvi d’interpretació de l’INSS, sense que hi hagi hagut cap modificació legal.

Per tant, des de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya denunciem que:

- L’INSS ha portat a terme un canvi interpretatiu sense cap fonament legal, i només amb l’objectiu de reduir unes prestacions ja de per si minses.

- Aquesta situació comporta un perjudici molt important a milers de treballadores i treballadors que, a més són un col•lectiu especialment sensible en ser aturats/des majors de 55 anys i amb molt poques possibilitats reals de reincorporar-se al mercat de treball.

- L’executiu espanyol i la direcció de l'INSS han demostrat un altre cop estar al servei de la Patronal (que cada cop reclama cotitzar menys) a costa dels interessos de la gran majoria, la classe treballadora, que cada vegada treballa més anys per aconseguir pensions més baixes.

Des de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya denunciem aquesta situació, que entenem que està emmarcada dins una ofensiva del govern espanyol i de la patronal per reduir drets de la classe treballadora, retallant les prestacions socials i endurint a més la realitat de milers de llars on la pensió és l’únic ingrés familiar.

La resposta no la podem deixar en mans de la concertació social ni en acords entre cúpules que només ens han portat noves i traumàtiques retallades. Només la organització, la lluita i la mobilització al carrer, als barris i als centres de treball podran aturar aquestes polítiques regressives en l´àmbit social i laboral. La CGT de Catalunya ens comprometem a plantar-los cara.

Lluitem per unes pensions dignes!

Secretariat Permanent de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya

Barcelona, 19 d’agost de 2014

Més informació:

- ABOUT.ME CGT CATALUNYA


Attached documents

<\/span>