CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT denúncia noves retallades de la Generalitat en personal d’atenció primària que deixarà al carrer a 36 professionals al Baix Llobregat

Dijous, 1 octubre, 2015

La CGT denuncia noves retallades de la Generalitat en personal d'atenció primària al Baix Llobregat

Més de mig centenar de persones es manifesta a les portes de l'Hospital de Bellvitge en contra d'una mesura que deixarà al carrer a 36 professionals del Baix Llobregat
"Suposarà més demores i una gran pressió assistencial", ha dit una treballadora a
a Catalunya Plural.

El braç sindical de la CGT a l'àmbit d'Atenció Primària Costa de Ponent ha denunciat en una concentració al davant de l'Hospital Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat les retallades en personal d'atenció primària dels centres d'aquesta àrea que afectarà 36 professionals a partir de aquest mes.

Segons ha explicat un portaveu del sindicat a Catalunya Plural durant la concentració, el 24 se setembre es va comunicar a diversos directors d'equips d'atenció primària de la zona Baix Llobregat que per tal d'ajustar-se al pressupost assignat calia deixar de contractar a 36 persones , les quals es troben amb un contracte eventual.

Aquesta mesura afectarà treballadors de diversos perfils professionals i suposarà, segons expliquen sanitaris que treballen en aquesta àrea a Catalunya Plural, una pèrdua de la qualitat del servei, un servei que des de la crisi i els conseqüents retallades ja va quedar molt afectat. "Suposarà més demores i una gran pressió assistencial", va comentar una empleada. Han explicat que ara només tenen cinc minuts per atendre cada pacient, un temps que de vegades han de reduir a tres i prescindir dels descansos per poder atendre'ls a tots.

"Les cites per al metge de capçalera s'estan donant per d'aquí a 15 o 20 dies", va denunciar una treballadora del centre d'atenció primària Florida. Aquesta ha explicat que a causa de aquesta retallada, que diu implica també un desplaçament del personal que ha d'anar a cobrir llocs allà on hi ha encara més necessitat, suposarà en el seu centre prescindir de dos mèdiques interines que seran enviades a una altra CAP. "Com diem als seus pacients que ja no podran comptar amb el seu metge de sempre?", Ha reivindicat.

Els treballadors recorden que des de fa un temps ja no es cobreixen les baixes ni les vacances i això suposa encara més una sobrecàrrega per al personal. "Tot s'aguanta per la professionalitat de la gent que treballa amb menys recursos, però alguns professionals ja han començat a agafar baixes, ja no aguanten més", va denunciar una treballadora a Catalunya Plural.

Negativa i manca de transparència per part de la gerència

Segons la Gerència Territorial Metropolitana Sud, encarregada de gestionar l'Àmbit d'Atenció Primària Costa de Ponent, no es tracta d'acomiadaments sinó d'una mesura que respon a necessitats organitzatives. D'aquesta forma des comunicació expliquen a Catalunya Plural qual es contracta el personal segons les necessitats i quan aquestes necessitats passen el personal eventual no es torna a contractar. No obstant això, des d'aquest departament asseguren que no poden revelar quantes persones es quedaran finalment al carrer ni quin tipus de perfil professional tenen. A més, des gerència asseguren que s'està consolidant plantilla i ho justifiquen amb la contractació de 136 professionals aquest 2015.

Segons un portaveu de la CGT en acabar la concentració han demanat reunir-se amb el gerent, però no ha pogut atendre'ls. Si que han pogut parlar amb Montse Castella, responsable de Recursos Humans, qui els va dir que no s'acomiada sinó que es deixa de cobrir el que denominen incidències i reforç. Quan els treballadors han demanat els documents que justifiquen aquestes mesures aquesta no els ha ofert resposta. Tampoc ho ha fet el departament de comunicació quan des d'aquest diari s'ha demanat el nombre total de personal deixat de contractar o acomiadat des de 2010 -inici de les retallades en sanitat-, i s'han remès únicament a l'increment de contractació d'aquest 2015.

El nou model de gestió de l'atenció primària

Un dels portaveus de la CGT ha explicat que aquesta mesura té com a objectiu a llarg termini la consolidació del nou model de gestió de l'atenció primària que ha elaborat l'ICS i que promou la creació d'unitats de gestió d'atenció primària (UGAP) en lloc dels CAP. Un pla que permet dotar els centres de més autonomia i que segons la CGT fomenta la gestió privada dels centres.

A més asseguren que és una mesura que pretén desmuntar encara més l'atenció primària. I recorden que des d'aquestes centres s'estan absorbint pacients que haurien de ser tractats en hospitals però a causa del col·lapse d'aquests centres, per la manca de personal i el tancament de llits, no poden ser derivats.

Una cinquantena de persones en protesta

"Tant que diuen que s'ha de potenciar la primària, i segons el conseller, que ha d'haver un màxim de 48 hores per tenir una visita al metge de capçalera i mira", ha cridat un dels manifestants que ahir es reunia a les portes del Hospital Bellvitge per protestar en contra les retallades de personal.

A la concentració, en què hi havia més de mig centenar de persones, entre elles professionals del centre i membres del sindicat, també ha participat Albano Dante, diputat electe de Catalunya Sí que és Pot, que ha dit que cal entendre perquè passen aquestes coses. "No volem que ens expliquin res, que ens ho ensenyin en documents", ha reivindicat. "La sanitat catalana fa trenta anys que es mou en l'opacitat", ha volgut recordar i dir que usarà l'acte de diputat per traslladar aquelles preguntes que es donen en l'àmbit sanitari a tot el territori.

També ha intervingut el regidor d'Igualtat i Benestar Social de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, Jesús Husillos, que s'ha queixat que des de la conselleria de salut ningú els informe d'aquest tipus de mesures. En declaracions a Catalunya Plural ha dit que la retallada de personal li sembla "totalment rebutjable" i ha assegurat que el seu model "en absolut passa per privatitzar la sanitat pública" i per això, ha dit "intentem fer un marcatge acurat" del que es fa .

"Avui ens anem però tornem el dimecres", ha cridat un dels manifestants abans de finalitzar la concentració, demanant a tots els assistents que com cada dimecres s'acostin a les portes de l'hospital per reivindicar una millora de l'atenció sanitària.

FONT: ELDIARIO.ES


Treballadors i usuaris es concentren contra acomiadaments en els ambulatoris del Baix Llobregat

Treballadors i usuaris es concentren contra acomiadaments en els ambulatoris del Baix Llobregat

Desenes de treballadors de l'atenció primària i usuaris s'han concentrat aquest dimecres a l'Hospital de Bellvitge convocats pel sindicat CGT per protestar contra les retallades de personal en els ambulatoris del Baix Llobregat.
La secció sindical d'Atenció Primària Costa de Ponent de la CGT havia convocat aquesta concentració amb el lema 'No als ERE encoberts en sanitat. No als propers acomiadaments de personal en els CAP del Baix Llobregat'.

Segons el sindicat, la Generalitat ha decidit no perllongar la contractació de més d'una trentena de persones amb contracte eventual que treballen en diferents ambulatoris del Baix Llobregat, una problemàtica sobre la qual ja van alertar dissabte passat nou alcaldes d'aquesta comarca.

"Sabem que a això li diran fi de contractes, o que no són places estructurals, o que cobrim només incidències, de tot menys ERE: acomiadaments en tota regla", ha criticat la CGT.

En un comunicat remès a Europa Press, la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha manifestat que en els últims anys "en l'àmbit d'Atenció Primària Costa de Ponent s'ha incrementat la contractació i s'ha donat un impuls a la política d'estabilitat laboral, millorant les condicions en tots dos casos".

Segons l'ICS, això es constata amb dades com "el 3% d'increment de la plantilla que s'ha mantingut durant tot 2015 -amb 136 professionals més- i en la consolidació de 126 nomenaments interins més dels quals ja es van oferir l'any passat".

Sense concretar si efectivament es deixaran de renovar contractes temporals de personal eventual, l'ICS ha informat que "la cobertura de les incidències de la plantilla es planifica en funció de l'activitat i, per tant, és estacional i fluctua segons les necessitats organitzatives i les absències".

"Aquesta gestió està influenciada per molts factors, però és obvi que no impacta ni en la plantilla estructural dels centres de primària, ni, per descomptat, en la qualitat assistencial", afegeix.

FONT: CATALUNYAPRESS.CAT

Més informació:

- TWITTER CGT FESANCAT

- WEB CGT ATENCIÓ PRIMÀRIA COSTA PONENT