CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT denuncia que al Camp de Tarragona els quiròfans tancats seran utilitzats per les mútues

Dimecres, 8 juny, 2011

08/06/11 El Punt - Tarragona - Ò. Palau

El projecte de llei òmnibus que prepara el govern, que entre altres coses pretén obrir a l'activitat privada els centres sanitaris públics, es començarà a aplicar ja al Camp de Tarragona. Així ho va denunciar ahir, si més no, Marisa Cañón, del sindicat CGT, que assegura que “la setmana vinent ja hi ha reserves de sales d'operacions programades amb mútues al Pius Hospital de Valls”, on a l'estiu ja només queda un quiròfan obert al públic, per a les urgències. “Dels únics 47 llits que queden –dilluns mateix se'n van tancar 20 de cirurgia, fins al 30 d'octubre– alguns encara seran per a clients privats”, lamenta Cañón, que, a més, denuncia que la privatització de serveis es podria obrir a les consultes externes, en detriment de la Seguretat Social.

L'entrada de les mútues als quiròfans, de fet, creuen que es podria estendre aviat al Joan XXIII de Tarragona, on des de l'1 de maig s'ha suprimit tota l'activitat quirúrgica de tarda (excepte urgències) i ha tancat un dels set quiròfans del matí. A més, entre el juliol i el setembre s'hi suprimirà la cirurgia major ambulatòria, que no requereix hospitalització.

Menor retallada?

La CGT lamenta a més que la minva en la retallada final del pressupost de sanitat a la regió —del 10% o el 16% amb què s'especulava al 7,5% inclòs finalment en el document oficial– no suposarà una menor afectació en els serveis assistencials. “Les xifres macro no s'han traduït en micro: tanquen els mateixos llits, fan la mateixa gent fora, però no s'ha retallat ni un cap intermedi... Llavors on és la millora?”, es preguntava Agustí Aragonès.

Segons el sindicat, de fet, al Joan XXIII des de l'1 de maig ja només hi queden 307 llits oberts, un 13% menys que el 2010. A més –a diferència del Pius, on seguiran almenys fins a l'octubre– segueixen tement pels 136 treballadors eventuals que acaben contracte el 30 de juny. “No en sabem res, suposem que els faran fora; el Joan XXIII és l'hospital de referència i serà el més castigat”, clama Aragonès. La CGT, que des d'ahir al migdia convoca una altra tancada de 24 hores a l'hospital amb una quarantena de treballadors que hi han fet nit, es reunirà avui amb altres sindicats per mirar de concertar noves accions conjuntes, com la que hi ha prevista el 19 de juny, si bé no descarta anar més enllà amb accions en solitari.

Menor incidència als concertats

Les retallades també afectaran, tot i que menys, centres que no són de l'ICS com el de Sant Joan de Reus, on com a mínim no es cobriran vacances, o el de Santa Tecla. Aquí, com el 2010, tancaran 36 llits de la quarta i la cinquena planta (cirurgia) tot l'estiu a partir del 18 de juny. A més, enguany també es tancaran els 18 de la tercera, de medicina interna. Tampoc es cobreixen baixes, i hi ha restriccions al servei de cuina, roba i admissió de cap de setmana.

>>> Notícia extreta del diari El Punt


Entre ahir dimarts dia 7 i avui dimecres dia 8 s'ha portat a terme una nova tancada de treballadores a l'Hospital Joan XXIII, amb el suport de la CGT. Veure la notícia:

Uns quaranta treballadors passaran la nit al vestíbul de l'hospital Joan XIII contra les retallades

És la tercera tancada convocada per la CGT i s'allargarà fins demà al migdia

Tal i com es va decidir en l'assemblea dels treballadors celebrada el 31 de maig, diversos treballadors de l'hospital Joan XXIII de Tarragona s'han tancat aquest dimarts al migdia, per tercer cop consecutiu, al vestíbul del centre per protestar contra les retallades de Sanitat impulsades pel Govern. El delegat sindical de la CGT, Agustí Aragonès, ha explicat que, com a mínim, seran prop de quaranta els treballadors que aquesta nit dormin al vestíbul de l'hospital. Cap a les dotze de la nit, tindrà lloc una assemblea per decidir les mobilitzacions a dur a terme la setmana que ve. Entre els actes reivindicatius proposats hi ha la d'encadenar-se al vestíbul del centre hospitalari.

La tancada iniciada aquest dimarts a les dues del migdia s'allargarà fins a la mateixa hora d'aquest dimecres, quan començarà l'habitual concentració dels treballadors davant de l'hospital Joan XXIII. La CGT continua sent l'únic sindicat de la Junta de Personal que impulsa la tancada, ja que la resta (CCOO, UGT, CATAC, Metges de Catalunya i Satse) han preferit participar només en les concentracions que tenen lloc cada dimecres.

Des de la CGT s'assegura que les retallades ja fa temps que afecten directament als pacients de l'hospital Joan XXIII. Fonts del sindicat denuncien que aquest dilluns eren quinze les persones que estaven esperant un llit per ingressar "mentre a l'hospital hi ha una planta i mitja tancada que disposa de 42 llits". A banda, des de la CGT també s'ha explicat que la nit d'aquest dilluns un malat de coronàries que necessitava un cateterisme urgent ha hagut d'anar a Barcelona perquè el servei per atendre'l només resta obert de vuit del matí a cinc de la tarda.

Per la seva part, des de la Junta de Personal de l'hospital Joan XXIII s'explica que actualment el centre compta amb 46 llits menys que l'any passat i també alerta que la la direcció preveu la finalització de 136 contractes a finals d'aquest mes. Es tracta de contractes temporals que no es renovaran i la mesura afectarà a facultatius, infermeres, llevadores, dietistes, logopedes, zeladors i auxiliars d'hoteleria, entre d'altres.

La Junta de Personal també denuncia que des del passat 1 de maig s'ha suprimit l'activitat quirúrgica programada i la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) del torn de tarda. A banda, també s'assenyala que s'ha eliminat un dels quiròfans del torn del matí de cirurgia programada i alerten que en els pròxims tres mesos se suprimirà tota l'activitat quirúrgica de la CMA. Altres de les mesures d'estalvi que s'han aplicat a l'hospital Joan XXIII des del passat mes d'abril són, entre d'altres, l'eliminació del servei de barberia i la supressió del reforç de zeladors durant el torn de nit.
A Santa Tecla podrien desaparèixer 36 llits la setmana vinent

D'altra banda, segons asseguren els representants dels treballadors, l'hospital Sant Pau i Santa Tecla, tampoc s'han pogut "salvar" de les retallades de Sanitat. Tot i que assenyala que encara no han tingut oportunitat de parlar amb la direcció, el president del comitè de Santa Tecla, David Messeguer, ha explicat que es preveu que a partir de la setmana que ve desapareixien 36 llits. Es tracta de diversos llits de la quarta i la cinquena planta de l'hospital que fins ara només restaven tancats durant els caps de setmana.

A banda, Messeguer també ha apuntat que s'espera que a partir del pròxim mes d'agost tanquin 18 llits més de la tercera planta, dedicada a la medicina interna. Pel que fa a la situació dels treballadors, el president del comitè ha assenyalat que no s'estan cobrint els permisos per lactància ni les reduccions per a cuidar menors i majors, així com tampoc es substitueixen les baixes imprevistes.

www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=17278