CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT denuncia un cas de semiesclavatge laboral en una empresa de Valls

Dilluns, 18 novembre, 2019

1620_256_256_1.jpg

En un treball conjunt entre de les federacions de la CGT Alt Camp i Conca de Barberà i per CGT de Baix Camp Priorat, s’ha pogut detectar la situació d'il·legalitat de treballador/es en situació irregular a una empresa de reciclatges del polígon industrial de Valls. L’empresa en qüestió tenia en situació de semiesclavatge a treballador/es de nacionalitat colombiana amb la promesa de la futura regularització dels papers de residència, treballant de 10 a 12 hores diàries amb una remuneració que contades vegades superava els 400 euros mensuals.

En el moment de l’operatiu policial, un dels quatre treballadors en situació irregular (sense permís de treball ni contracte laboral) es trobava al lloc de treball. Això podria motivar una incoació d’un procediment d’infracció que pot comportar de tres a sis mesos de presó i multes iguals o superiors a 500.000€.

CGT va cursar la denúncia en el seu moment a Inspecció de Treball i ells, per la seva part, a les unitats d’immigració d’UCRIF. El passat dimarts dia 22, aquests últims, van dur a terme l’operatiu al centre de treball de Valls del GRUPO INVERSOR PANAC S.L i APEX TRADING INTERNACIONAL 21 S.L.: la policia nacional de la unitat d’immigració i els inspectors de treball de la Generalitat de Catalunya es van personar a l'empresa, efectuant així el registre i trobant un dels treballadors sense permís de treball, a més d’indicis d'altres treballador/es que en aquest moment no es trobaven a l'empresa, ja que una d'elles havia sigut acomiadada. La CGT ha pogut comprovar que porten mesos treballant per quantitats inferiors a 350 euros sota coacció i amenaces.

“Des de la CGT tenim molt clar que qualsevol mena de situació d’explotació de persones ha de ser denunciada, perseguida i penalitzada durament amb tots els medis necessaris. El Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a sis anys i multes que poden superar els 500.000€ per aquells qui donin ocupació simultàniament a una pluralitat de treballadors sense comunicar la seva alta a la Seguretat Social (SS). Des de CGT estarem sempre molt atents perquè l’empresariat del nostre territori compleixi amb la legalitat i, com no potser d'altra mena, perseguirem i denunciarem qualsevol pràctica il·legal. No consentirem que l’empresariat de la zona tingui a treballador/es en situació de semiesclavatge i actuarem amb contundència. Aquesta situació és va repetint arreu del territori, com el cas detectat per la CGT del Berguedà a l’empresa manresana Monserveis, que retribuïa a 52 treballadores sense papers amb 375 euros mensuals per 60 hores de treball setmanal. La pressió rebuda a través d’amenaces de ser expulsades del país, bloquejava als treballadors i les treballadores a l’hora de denunciar l'abús. Esperem que el succés del passat dimarts sigui un avís per a totes les empreses del territori”

Amb tota seguretat, gràcies a l’actuació de CGT, les persones immigrants afectades pel cas exposat podran regularitzar la seva situació.

“Portem un nou món als nostres cors. Cap persona és il·legal, tots i totes tenim dret a un treball i a una vida digna i amb igualtat d'oportunitats. Lluitarem contra aquells que volen aprofitar-se de persones amb situacions de més vulnerabilitat, que han migrat dels seus països d'origen per tenir un futur millor o que moltes vegades es veuen avocats a fugir dels conflictes del seu país. Ensorrem Fronteres.”

CGT Alt Camp-Conca i CGT Baix Camp-Priorat
Contacte: cgtaltcampconca@cgtcatalunya.cat

1620_256_256_1.jpg

z_bjcdlw_400x400-2.jpg