CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT guanya una sentència trascendental a Nissan

Dijous, 23 juny, 2011

Els passats 18 de setembre i 2 d'octubre de 2010 la Secció Sindical de CGT a Nissan (Barcelona), va realitzar en solitari dues jornades de vaga que van coincidir amb els primers dissabtes convocats a Nissan, després que la Direcció decidís iniciar una sèrie d'acomiadaments posteriors a un acord signat amb tot el Comitè d'Empresa, el passat 13 d'abril de 2010.

Aquest pacte va establir el compromís per part dels sindicats de no realitzar vaga els dissabtes 17 i 24 d'abril, a canvi de la garantia de consolidació de majors càrregues de treball, així com assegurar els volums de plantilla. Aquest acord, garantia el lloc de treball tots els treballadors, inclosos aquells que havien obtingut la sentència de nul·litat dels seus acomiadaments.

Encara que aquell acord que es va trencar, va ser ratificat per tot el Comitè d'Empresa, únicament la CGT va ser la que va iniciar aquestes mobilitzacions per aquell incompliment. Des de la CGT considerem un èxit el seguiment d'aquelles vagues, però no van tenir l'efecte benvolgut degut al fet que no va existir el compromís de tota la plantilla.

Les represàlies que va prendre l'empresa contra els treballadors que van secundar la vaga va ser realitzar-los uns descomptes en les nòmines d'aquells dies que havien treballat en aquest mateix mes. La Secció Sindical de CGT va instar a aquests treballadors afiliats i no afiliats a presentar una demanda contra aquesta acció unilateral i il·legal portada a terme per la Direcció.

El resultat d'aquesta demanda se'ns va comunicar el 16 de juny i diu: “…El Reial decret-llei 17/1977, de 4 de març, sobre Relacions de Treball, estableix en el seu article 6.2, invocat en demanda, que durant la vaga s'entendrà suspès el contracte de treball i el treballador no tindrà dret al salari. Aquest article, clau en la mecànica del dret a la vaga, allibera al treballador de la seva obligació de prestar serveis durant les jornades de vaga, alhora que exonera a l'empresari de pagar el salari corresponent a tals dies. L'empresa en el present suposat ha vulnerat el precepte citat, estenent la facultat d'excloure l'abonament dels dies no treballats com a conseqüència del dret a la vaga, més enllà d'aquests dies, i descomptant salari als treballadors per dies efectivament treballats…. …havent de rebutjar-se la posició de l'empresa, que ha de ser condemnada al pagament de les quantitats indegudament extretes de la nòmina de cada treballador, reduint els seus havers per treball efectivament prestat”.

Esperem que aquesta sentència, de la qual no cap recurs, faci replantejar-se la política de relacions laborals d'aquesta Direcció que continua imposant els seus criteris sense importar-los les conseqüències legals o no, que impliquin als seus treballadors.

Secció Sindical CGT Nissan