La CGT i el CAU denuncien que la UAB incompleix el codi penal en matèria de prevenció de riscos laborals
COMUNICAT DE PREMSA conjunt CAU-IAC & CGT
La UAB incompleix el codi penal
Avui, 14 de novembre, es procedeix a posar en coneixement de fiscalia unes actuacions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que podrien ser constitutives d’una infracció de l’article 316 del codi penal. La UAB, al nostre parer, ha infringit les normes de prevenció de riscs laborals i, tot hi estar-ne legalment obligada, no ha facilitat els mitjans necessaris perquè les persones treballadores del personal d’administració i serveis (PAS) desenvolupin la seva activitat amb les mesures de seguretat, en matèria de riscs psicosocials, adequades. D’aquesta manera s’ha posat en perill greu la seva salut.
Aquest vulneració es podria castigar amb penes d’entre 6 mesos i 3 anys de presó. Aquesta infracció es deriva del desgavell inadmissible del Servei d’ocupabilitat, on el juliol del 2017, es va tancar l’avaluació de riscs psicosocial, amb uns resultat que proposaven 28 mesures correctives, 11 amb la qualificació de prioritat moderada i 17 de prioritat alta.
A hores d’ara, les mesures correctives proposades no han estat implementades. Les 28 mesures correctives es troben ja fora dels terminis establerts. La no implementació d’aquestes mesures suposen un incompliment dels articles 14 i 42 de la Ley de Prevención de Riesgos Laborales i del 12 de la Ley sobre Infracciones y Sanciones en el Orden Social.
En matèria de riscs psicosocials s’ha incomplert la planificació, programació, organització i control de la gestió relacionada amb la millora de las condicions de treball i la protecció de la seguretat i salut de les persones treballadores. L’empresa ha incomplert les seves obligacions donant lloc a responsabilitats administratives, així com, possibles responsabilitats penals i civils.
Ha incomplert també una sèrie de 10 mesures considerades “molt greus” com son: la no implementació del pla de prevenció; no donar compte dels accidents de treball derivats dels riscs psicosocials, ni investigar-los, ni posar mesures preventives; incomplir la planificació de l’activitat preventiva; mantenir l’adscripció de persones treballadores en situació de risc; l’exposició a agents nocius; dels drets d’informació i consulta; de la no implementació dels resultats de les avaluacions de riscs psicosocials i de protecció col·lectiva i individual. Tot això, com hem dit, pot suposar un incompliment de l’article 316 del codi penal.
A tot això s’hi suma la problemàtica, respecte a riscs psicosocials, del malestar en el PAS, que s’arrossega a l’Escola de postgrau de la UAB. La generació real de l’actual problema és una actitud de tracte inadequat i degradant cap el personal. L’actual situació ha derivat en una accidentabilitat, en riscs psicosocials, que ha afectat al 25% de la plantilla, unes xifres insostenibles.
La UAB es nega a considerar com a accidents de treball els derivats dels riscs psicosocials. Aquesta negativa implica que, els accidents no es reconeixen, no apareixen a les estadístiques, no s’investiguen, no es proposen mesures correctives i, per tant, no existeix política ni preventiva ni de salut psicosocial. La representació de les persones treballadores ha proposat mesures respecte a circuïts de diagnosi-tractament-investigació-propostes-correcció, així com processos de seguiment de mesures correctives que han estat sempre desestimats per l’empresa sense presentar propostes alternatives.
Des del juny del 2016, amb l’arribada del nou equip de govern de la UAB, hi ha hagut prou temps per a abordar una problemàtica tant dolosa com és la que afecta a la salut laboral psicosocial del conjunt del PAS. Aquesta responsabilitat no només no s’ha assumit si no que s’ha defugit, de formes que considerem desidioses i incompetents.
Per tot això el passat 7 de novembre, les seccions sindicals de la UAB dels CAU-IAC, CGT i UGT, vàrem presentar denúncia a inspecció de treball i anirem tan lluny com sigui necessari per a assumir les nostres responsabilitats en la protecció i defensa de la salut laboral del PAS de la UAB. La salut des les persones treballadores no pot ser objecte ni de negociació, ni d’intercanvi, ni de paciència. Presentem aquesta escrit a fiscalia, i en fem denuncia pública als mitjans de comunicació amb l’exigència de mesures correctives immediates; i seguirem exigint responsabilitats polítiques. Per què des de la representació de les persones treballadores no estem disposats ser còmplices de la desídia, irresponsabilitat i incompetència que ha caracteritzat a la UAB en la prevenció dels riscs psicosocials.
Els riscs psicosocials com son l’estrès i burnout, la violència laboral, l’assetjament laboral, l’assetjament sexual, la inseguretat contractual, el conflicte família-treball (conciliació), el malestar físic-psíquic o la violència ocupacional poden generar malalties: cardiovasculars, respiratòries, immunitàries, gastrointestinals, dermatològica, endocrinalògiques, musculoesquelètiques i mentals. Les mentals poden generar depressió, trastorns obsessius, paranoia, trastorns del son,
estres posttraumàtic, pànic, agorafòbia… Poden ocasionar el col·lapse mental, precisar medicació de per vida i empènyer a les víctimes a les drogodependències i al suïcidi.
CGT-UAB i CAU-IAC
>>> Denúncia a Inspecció de Treball: http://cau.uab.cat/neweb/wp-content/uploads/2018/11/Denuncia-IT-S_ocup-.pdf
>>> Escrit a la Fiscalia Provincial de Barcelona: http://cau.uab.cat/neweb/wp-content/uploads/2018/11/Escrit-fiscalia-Of-Treball-Campus-2.0.pdf
Segueix la CGT-UAB a:
https://twitter.com/cgt_uab
https://cgtuab.wordpress.com/
Attached documents