La CGT i la CUP demanaran explicacions a l’Ajuntament de Reus sobre els monitoratge i seguiment d’activistes i col·lectius per part del CESICAT
Arran de les informacions publicades per Anonymous sobre l’activitat d’investigació i control sobre persones i col·lectius de la nostra ciutat, realitzades des de l’edifici del CESICAT, ubicat també a la nostra ciutat i on l’Ajuntament participa en el seu Patronat, des del sindicat CGT i la CUP, “volen denunciar la seva indignació davant d’aquesta caça de bruixes” i han anunciat que demanaran explicacions a l’Ajuntament sobre aquest “monitoratge”, tal i com farà també la CUP-AE al Parlament de Catalunya.
Durant aquesta setmana, s’han anat publicant diferents informacions als mitjans de comunicació, on s’ha posat al descobert que la “TIA catalana” ha utilitzat la infraestructura del CESICAT, per realitzar tasques de seguiment de l’activitat pública de diferents col·lectius i activistes socials i polítics de la ciutat de Reus, i del conjunt de la comunitat autònoma, en el darrer any. Entre ells, col·lectius com la CGT, la CUP o l’Assemblea Popular de Reus, així com persones que participen en aquestes organitzacions i col·lectius.
Segons el col·lectiu Anonymous, que ha fet públiques aquestes informacions, aquest “monitoratge” no s’inclou dins les polítiques de seguretat que la Generalitat de Catalunya pot desenvolupar, segons l’Estatut i la Constitució espanyola, el que significaria segons la CUP i la CGT “una extralimitació de les seves funcions per part de la Generalitat, que a més representen una coacció a la llibertat d’expressió”. A més, denuncien fortament l’existència de “fitxers policials de caràcter polític com en temps de la dictadura franquista”.
De fet, la Federació de Sindicats de Periodistes ja ha “exigit a les autoritats una investigació urgent i a fons per aclarir els fets i depurar les presumptes responsabilitats”.
En aquest sentit, la CUP – Alternativa d’Esquerres ja va sol·licitar ahir la compareixença de Carles Flamerich (Director General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya) per tal que doni explicacions al Parlament de Catalunya sobre "l'ús de recursos públics per a la monitorització de les xarxes socials amb criteris ideològics a través del CESICAT". De fet, una de les persones seguides pel CESICAT, és el diputat al Parlament per la CUP-AE David Fernández.
Pel que fa a nivell municipal, i tenint en compte que el CESICAT es troba ubicat a Reus i que dins el seu patronat hi participa l’Ajuntament de Reus, la CUP instarà al govern en el proper Ple, que “exigeixi a la Generalitat de Catalunya una investigació a fons sobre aquests fets i l’insti a prendre les mesures oportunes per dirimir les responsabilitats que se’n puguin derivar”.
Per últim, des de la CGT i la CUP de Reus, insten a la ciutadania a “no sentir-se intimidades per les activitats presumptament irregulars del CESICAT, que sols pretenen acovardir a la ciutadania i coartar la seva llibertat d’expressió, i a utilitzar tots els mitjans de comunicació possibles per tal de continuar denunciant les injustícies que es produeixen a la nostra ciutat i a proposar la construcció d’una alternativa al servei de la majoria de la ciutadania”.
Confederació General del Treball (CGT) - Baix Camp/Priorat
Candidatura d’Unitat Popular - Reus
Reus, 31 d’octubre de 2013