CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT Lleida critica la inacció d’Educació (ERC) en el cas Maristes

Dijous, 9 maig, 2019

Malgrat el malestar que ens provoca a totes, hem de congratular-nos que a poc a poc s’esquerdi el silenci que protegeix els responsables d'abusos a menors i es comenci a fer justícia. L'última dècada hem assistit a un augment significatiu dels casos denunciats. Moltes persones adultes, sobreposant-se al seu drama personal, han gosat treure'l a la llum, encoratjant-ne d'altres amb el seu gest a fer el mateix. Gràcies al seu valor, prenem consciència de les dimensions d'aquesta xacra social, sense saber-ne encara el veritable abast.

Escàndol rere escàndol, podem veure com fora de l'àmbit familiar on es produeixen la majoria de casos, el lamentable protagonisme en aquest fenomen és per a l'Església Catòlica. I si membres d'aquesta comunitat han pogut cometre abusos i violacions amb total impunitat durant tant de temps és per la hipocresia de l'església i pels privilegis dels quals gaudeix encara avui aquesta institució. Tals privilegis són innegables a l'Estat Espanyol, on una transició democràtica de cartró pedra els va perpetuar i ho fa encara: influència en decisions polítiques i legislatives, exempcions fiscals, o recepció de diner públic com és el cas dels concerts educatius. Sorprèn que aquests últims encara es mantinguin atesos els casos de silenci còmplice amb els abusadors en diversos centres educatius religiosos concertats.

Mentre esperàvem aquests darrers dies conèixer la sentència del cas Maristes-Sants Les Corts, ha saltat un secret conegut durant anys. Alguns antics alumnes dels Maristes de Lleida van declarar haver estat víctimes d'abusos els anys 70 i 80. És especialment punyent llegir com es narra el desvergonyiment i la sensació d'impunitat amb els quals el germà Moisès, primer com a professor i després com a bidell, hauria comès els abusos, i ens fan pensar que seria impossible que el centre no tingués coneixement del que estava succeint. Encara que la direcció actual del centre es desmarqui dels fets i estengui la mà a les presumptes víctimes, és un fet que l'església, dins i fora de l'àmbit educatiu sovint ha volgut salvar les aparences en detectar conductes abusadores per part dels seus membres i les ha ocultat o dissimulat.

Els casos d'abusos i el seu encobriment reforcen encara més la nostra demanda d'urgent retirada dels concerts educatius, en especial a centres religiosos. Creiem inacceptable destinar recursos públics a centres que seleccionen el seu alumnat, que adoctrinen en creences que contradiuen posicions científiques o que promouen concepcions sexistes i homòfobes.

Aquest seria el primer cas de denúncies d'abusos sexuals en un centre religiós del nostre territori, i és per això que des de CGT Ensenyament Lleida volem manifestar:
- en primer lloc, la nostra solidaritat amb les víctimes i exigir l'atenció que mereixen (psicològica, jurídica ...) des de les institucions,
- en segon lloc, exigim una disculpa pública del centre,
- finalment, denunciem les còmplices d'aquests fets i exigim al departament la retirada del concert a l’escola Maristes de Lleida.

Per tant, exigim a les actuals responsables d'Educació, dins i fora del nostre territori, i sobretot, a aquelles que s'autodenominen d'esquerra, que es comprometin amb la supressió dels concerts educatius en general, i sobretot a aquells centres que per la seva manca de transparència poden allotjar episodis tan negres en el seu si com el que ara ens ocupa.

Lleida, 9 de maig 2019
CGT ENSENYAMENT LLEIDA

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció