CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT per un internet lliure i llibertari. No al tancament de webs. No a la llei Sinde

Divendres, 24 desembre, 2010

La Comissió d'Economia i Hisenda del Congrés va rebutjar el dimarts 22 de desembre la disposició final segona del projecte de Llei d'Economia Sostenible (ELS), la coneguda com Llei Sinde, amb els vots en contra de tots els partits parlamentaris a excepció del PSOE.

La ELS conté, com de reüll, una llei antidescàrregues, que suposa un atac normatiu de repressió i coerció a la llibertat d'expressió i de lliure distribució cultural a internet, pel que la comunitat d'internautes ha fet i està fent tot el possible per tombar-la. De moment, fins a la tornada al senat d'aquesta disposició al gener pròxim, ho han aconseguit. Si, aquesta és una victòria parcial d'una comunitat real, no virtual, d'activistes per un internet lliure, amb la qual la CGT s'identifica i dóna suport.

Internet està sent blanc d'una batalla dramàticament desigual en tot el món. D'una banda els estats -totalitaris com el xinès i formalment democràtics com els europeus-, per un altre les multinacionals de la comunicació, de la informació i de la distribució cultural, i finalment les gestores de la propietat intel·lectual -com la SGAE- estan estretament units en una coalició per a controlar política i econòmicament internet.

I aquesta és potser la primera i més perillosa coalició de signe totalitari plenament globalitzada, doncs internet és tant causa com a conseqüència del fenomen multidimensional d'això queanomenem globalització.

Uns -els estats, els seus exèrcits i forces policials- anhelen el model xinès o iranià de control polític i espiritual ferri del que es pot veure, llegir i descarregar en internet en pro del pensament únic dels qui governen i manen.

Altres - multinacionals de la cultura de masses i gestores de la propietat intel·lectual - desitgen repartir-se neta i competitivament el repartiment del pastís econòmic, és a dir que tota creació cultural i intel·lectual estigui patentada, taxada i canonitzada en pro d'obtenir d'això rendibilitat i beneficis.

Quina millor aliança entre el totalitarisme polític i el capitalisme econòmic que la que possibilita tancar webs per distribuir lliurement continguts culturals?

Els atacs a la transparència informativa tipus Wikileaks però també a les webs contrainformatives que possibiliten que les expressions virtuals i reals en el carrer dels moviments socials es difonguin i coneguin, el cànon digital, les lleis antidescàrregues o el tancament de webs, són totes elles manifestacions parcials de la batalla entre un internet lliure i un internet mercantilitzat i políticament controlat. Entre un internet on creació, expressió i difusió es desenvolupen lliurement o un internet sotmès a la lògica del capital i de l'estat.

Aquesta és doncs una genuïna lluita per la llibertat, una real lluita llibertària. Per això CGT vol felicitar el treball difús però coordinat de tota la comunitat d'internautes i hacktivistes per aquesta victòria parcial de pressió que ha aconseguit que tots els partits parlamentaris, menys el del govern, hagin rebutjat la llei antidescàrregues, encara que sigui per la por de tots ells a perdre suports electorals en els comicis que s'acosten.

La lluita per la llibertat segueix el seu curs, pel que la CGT estarà juntament amb les qui lluiten per un internet lliure i llibertari.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT