CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT porta al jutjat la retallada de sou als treballadors del Sociosanitari Francolí

Diumenge, 21 agost, 2016

La Secció Sindical de la CGT a l'hospital Joan XXIII i el Sociosanitari Francolí va presentar dijous al matí una denúncia al jutjat Social de Tarragona, contra l'empresa pública sanitària GiPSS, que gestiona el centre hospitalari de cures pal·liatives i de llarga estança. La demanda l'ha presentada per la retallada salarial que han sofert 60 professionals del centre. Segons Agustí Aragonès, portaveu del sindicat, la companyia ha incomplert el conveni laboral signat el 2015, on quedava palès que, si s'efectuava una reducció de salaris, es faria en els dos mesos posteriors a la signatura del text, i que, a més a més, es realitzaria en les DPO, les pagues extres per motius de competitivitat –que no es paguen des de l'any 2013. Finalment la reducció ha sigut sobre el salari base. A part, la CGT denuncia que la baixada que s'ha efectuat aquest últim mes de juliol no s'ha consensuat amb el comitè d'empresa. El sindicat demana a la denúncia, que encara ha de ser admesa a tràmit, que es cancel·li la reducció dels salaris i que a part, es retorni als treballadors tots els diners que hauran deixat de rebre el temps que pugui durar el contenciós.

El GiPSS va enviar un comunicat que la metgessa d'un sindicat desmunta.
El GiPSS, va respondre aquest dijous en un comunicat, a la crida d'auxili que tres sindicats van fer dimecres. L'empresa assegura que «en cap cas se li ha rebaixat el sou a cap treballador» i que respon a l'aplicació d'un Decret Llei de la Generalitat de l'any 2010, «un cop descomptat el 5% de dita quantitat». La negació de la rebaixa de sou enfada al sindicat de Metges de Catalunya, la metgessa Tani Francesch, que treballa en el Sociosanitari, i porta més de 30 anys de carrera, ho explicava al Diari Més, «és un joc de paraules. Com poden dir que no és una retallada? Que li expliquin a qui li treuen 90 euros cada mes si això no és una baixada de sou!». Amb tot el GiPSS confirma que un 50% dels 207 professionals, preocupats per la minva de la seva nòmina, es van dirigir a la direcció de Recursos Humans amb la finalitat de concertar una reunió. «Se'ls va atendre personalment», diu la companyia.

Respecte al tancament de llits, el GiPPS confirma la xifra –39– però al·lega que es realitza cada mes d'agost «per realitzar tasques de manteniment de les habitacions». Un fet que la metgessa posa en dubte, «diuen que fan manteniment però no és cert. Les tenen tancades. Si realment les arreglessin, estarien impecables. A més que el personal que tenim de manteniment està de vacances, només queda un operari. Però això es senzill, quan arribi el mes de setembre i es tornin a reobrir les habitacions veurem si estan repintades i impol·lutes tal i com diuen». El que veritablement enfada al personal mèdic del centre és que el GiPSS assegura en el comunicat que es tanquen «ja que hi ha una baixada de l'activitat», tot i que els professionals diuen que és el contrari, «a l'estiu, les persones grans són les que més pateixen amb la calor, se'ls hi agreugen les malalties que pateixen», deia Francesch.

Sobre els 42 pacients que segons els sindicats esperaven dimarts per entrar al Sociosanitari, l'empresa diu que només són onze: vuit per a geriatria i tres per a cures pal·liatives. No és això el que diuen els informes interns als quals la metgessa Francesch té accés per a la seva tasca, «torno a afirmar que aquest dimarts 16 d'agost eren 42 pacients els que estaven esperant per entrar. 27 estan ingressats a l'hospital Joan XXIII, 4 són d'Oncología de Reus, i 11 es troben en els seus domicilis», apuntava. Però la professional sanitària, que ha començat la batalla contra les retallades cansada de veure com es deteriorava el servei a passes de gegant, explica que la llista és realment més elevada encara, «nosaltres en el nostre comunicat no vam voler sumar a les 10 persones que esperen una plaça per descans familiar. Aquesta és una sol·licitud que es gestiona a través d'un programa de la conselleria de Sanitat i de Serveis Socials, per les quals els cuidadors, quan tenen molta càrrega, poden demanar un descans màxim d'un mes. Aquests pacients òbviament són els últims en ser agafats, primer són els pacients urgents».

Secció Sindical de la CGT a l'hospital Joan XXIII i el Sociosanitari Francolí