CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT reafirma el seu suport i compromís amb les lluites socials de Mèxic

Dimecres, 28 març, 2007

Mèxic viu una situació que podem definir com d'expansió dels moviments social, indígenes i insurgents.


- Atès que és un país amb més de 100 milions d'habitants i un sistema salvatgement oligàrquic, caciquil i mercenari, on els EEUU tenen enormes interessos econòmics, les respostes populars estan sent reprimides amb una enorme violència per part d'una classe política cent per cent corrupta. Tot val per a ocultar segrests, assassinats, violacions,…
- La insurrecció és eminentment indígena, encara que també hi ha suports dispersos d'altres sectors (Oaxaca, Juárez,…) en nuclis urbans (universitat, barris, joves, maquiles,..). El EZLN juga un paper fonamental com referent ètic i moral de les lluites el que garanteix a les seves propostes un respecte social indiscutible. L'Altra Campanya mexicana aglutina ara a la major part de les lluites d'un extrem a un altre de Mèxic.
- El ELZN representat per la Comissió 6ª del EZLN com nucli de coordinació, l'Altra Campanya com forma d'extensió de les lluites a Mèxic i la Comissió Intergaláctica per al desenvolupament internacional, són les formes adoptades pel zapatisme mexicà en la fase actual.
- Tota aquesta estratègia es fonamenta sobre la base de l'autonomia social desenvolupada pel trinomi Comunitats/Municipis/Caragols en la construcció del seu propi projecte i al marge/front/contra l'Estat, dintre d'un procés de compromís transformador que sorgeix de la pròpia identitat tradicional i d'una reafirmació en els valors propis que pot sorprendre a qualsevol observador aliè
- L'aposta del zapatisme clarament insurgent i horitzontal, va definint, modelant i impulsant un moviment els senyals d'identitat del qual es van estenent. L'aposta antielectoralista que s'ha manifestat amb claredat enfront de l'estratègia PRD/AMLO i els seus aliats de les esquerres més institucionalistes, enllaça obertament amb moviments populars i revolucionaris ja existents durant les últimes dècades i alhora impulsa de manera decidida la presència activa de nous col·lectius en una línia més autònoma, llibertària, punk,….
- Les repressions dels últims mesos en ATENCO i en Oaxaca donen la mesura de fins a on pot arribar el nivell de repressió del govern mexicà, al mateix temps que desenvolupa un programa de militarització de la societat mexicana a tots els nivells.
- La lluita a Oaxaca té els seus propis components i les seves pròpies formes. L'APPO no és l'EZLN i les gents de L'Altra de Oaxaca estan dividides d'una banda entre qui aposten per que l'APPO sigui "l'organització" que englobi tota la lluita o bé els que aposten per que pugui arribar a ser una "marca" electoral en si mateixa. D'altra banda estarien qui se situen en l'APPO i en “l'Altra” i qui per recel prefereixen lluitar fora de l'APPO (col·lectiu zapatista, ràdio caputxa, tots presos, moviment de resistència llibertària,…). Sens dubte les pròximes eleccions a Oaxaca (juny) posaran a prova les diferents estratègies i en concret el desenganxament del zapatisme dels processos electorals i la seva ruptura oberta amb el PRD.
- Juntament amb el EZLN i dintre del món indígena cal ressaltar l'enorme importància del Congrés Nacional Indígena, també impulsors de L'Altra Campanya, amb enorme influència entre els pobles indígenes de diversos estats.
- L'Altra quant a organització va a poc a poc i està molt lluny de considerar-se com estructura ja que els límits de pertinença són flexibles i s'aniran definint durant bastant temps, conformada per persones i organitzacions que ara no comparteixen totes les actuacions i propostes. No obstant això, per a nosaltres és ja un magnifico referent del conjunt mexicà.
- Si l'Altra va a poc a poc, l'Intergaláctic (com espai de coordinació) va molt més a poc a poc. Considerem que en aquest moment encara es necessita mostrar al món la fortalesa del món insurgent i enfortir el contacte del món amb les Comunitats.
- Per a la CGT el zapatisme, com instrument de lluita a Mèxic, des d'una perspectiva anticapitalista i horitzontal i, sobretot, la societat insurgent que sorgeix del territori rebel per a construir “altre món”, són dos referents de primer ordre i han de ser per a nosaltres una prioritat de lluita i reivindicació per a contribuir a la seva expansió i la seva defensa.

Compromisos de la CGT:

1 . Mantenir obert el treball de CGT de col·laboració i difusió sobre la realitat de les lluites a Mèxic.
2 . Mantenir l'impuls a la nostra Comissió de Solidaritat amb Chiapas i el suport directe a les Comunitats.
3 . Estendre, des del nostre acord del XV Congrés d'adhesió a la 6ª, el nostre compromís amb el zapatisme mexicà a través d'un suport global a l'activitat del conjunt de les lluites i resistències mexicanes, donant un suport preferent a L'Altra Campanya.
4 . Preparar una campanya antirepressiva i de suport a les/els preses/os com a conseqüència de les múltiples repressions obertes a Mèxic, en coordinació amb el zapatisme i L'Altra.
5 . Preparar la possibilitat d'obrir un debat sobre sindicalisme anticapitalista i antiautoritari en coordinació amb el zapatisme i L'Altra.
6 . Assumir i preparar una Campanya de denúncia i solidaritat davant una possible acció futura repressiva del govern mexicà contra les Comunitats rebels de Chiapas.
7 . Desenvolupar i potenciar el coneixement, en el conjunt de l'afiliació de CGT, sobre el zapatisme, “L'Altra”, les comunitats indígenes i el conjunt de les lluites i resistències mexicanes.

Secretaria de Relacions Internacionals de la CGT

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció