La CGT rebutja rotundament el recreixement de l’embassament de Yesa.
El Recreixement de l'embassament, que suposarà greus impactes socials, ambientals i del patrimoni històric de la zona, inundarà gran part de l'àrea de Ruesta, poble gestionat per la Confederació General del Treball (CGT)
El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha donat un pas més per a la realització del Projecte de Recreixement de l'Embassament de Yesa a la cota de 511 metres, amb l'aprovació del seu estudi d'impacte ambiental, que suposa el vistiplau definitiu del mateix, publicat en el BOE del 14 de agost de 2010.
En un nou exemple dels seus reiterats intents de dificultar i impedir la participació pública en el expedient administratiu d'un projecte que compta amb una important resposta social en contra seu, el Ministeri ha vingut a publicar-ho en el BOE un dissabte a mitjans d'agost amb la intenció de que la seva aprovació passés inadvertida.
Es pot destacar la falta de justificació de l'opció adoptada com l'única opció possible, donats els importants impactes socio-econòmics, ambientals i sobre el patrimoni històric-cultural que suposa:
- La pròpia resolució reconeix els impactes sobre la població que ja va ocasionar l'embassament actual que va suposar la pràctica despoblació dels municipis de la zona en veure negades les seves formes de vida, recursos naturals, turístics i terres més fèrtils. No és procedent continuar castigant un territori ja saquejat en el seu passat recent, tornant a amputar el desenvolupament i les possibilitats econòmiques dels joves de la zona, pel que es continuarà potenciant el despoblament i la emigració.
- El Recreixement tindrà un greu impacte ambiental sobre ecosistemes protegits d'important valor. Es veuran especialment afectades les Zones d'Especial Protecció Per a les Aus (ZEPAS) de la "Serra de Leyre i Orba" i "Sotos i Carrizales del Riu Aragón", així com els Llocs d'Interès Comunitari LIC "Riu Aragón- Canal de Berdún" i "Serra de Leyre i Orba". El recreixement suposarà la desforestació de gairebé 1500 hectàrees de formidables boscos de ribera de pollancredes, freixenedes i sauledes, així com nombroses espècies de vegetació mediterrànies com garrigars, destacant les poblacions de “buxus” i diverses varietats d'orquídies. També tindrà severs efectes sobre espècies animals protegides com el trencalòs, àguila reial, àguila escurçonera, mussol real, àguila calçada, aguilons, la llúdria...
- L'esmentat projecte, incompleix els objectius marcats per la Directiva Marc de l'Aigua tant al riu Aragón com en els rius Riguel, Arbas de Biel i Luesia que reben aigües dels regadius, en el sentit establert per l'article 4 de la DMA, en el referit a l'assoliment del bon estat ecològic com a la inexistència d'alternativa viable, assumible econòmicament i que constitueix una opció mediambiental significativament millor. Concretament s'inundaran-destruiran més d'onze quilòmetres del riu Aragón, de l'Esca i del Régal, és clar unit a la pèrdua de la seva fauna i vegetació ripària i àrees d'inundació. Finalment es contradiu en la valoració de beneficis i costos i no determina la repercussió dels costos del projecte i de les seves mesures compensatòries sobre els agricultors beneficiaris del mateix.
- Finalment destaca l'afecció al Patrimoni Històric, etnogràfic i arqueològic ja que desapareixeran sota les aigües 4,5 quilòmetres del Camí de Santiago així com alguns béns associats, elements singulars i el seu paisatge, declarats Patrimoni de la Humanitat per l'UNESCO, Primer Itinerari d'Interès Cultural per la Unió Europea i Bé d'Interès Cultural per Aragó i Espanya. Aquest patrimoni constitueix un important potencial econòmic i social que en porta moltes dècades oblidat a causa de suposar un obstacle de l'ancestral projecte de recreixement del embassament, i en l'actualitat continua amenaçat per l'execució del projecte aprovat.
Es justifiquen tots aquests impactes en l'increment de les zona regable de les Bàrdenas i l'abastament de la ciutat de Saragossa i l'àrea de Bàrdenas, si bé tant la consolidació del regadiu com l'abastament a la ciutat de Saragossa podria satisfer-se perfectament, amb escassos nous impactes, des d'embassaments ja existents com han acreditat diversos estudis. Justificar avui aquesta dubtosa macroinversió per a l'abastiment d'aigua de qualitat a la ciutat de Saragossa, a la qual arriben els rius Huerva, Gallego i Ebre i el Canal Imperial d'Aragó, ens hauria de fer reflexionar.
Així doncs se sacrifica de nou el patrimoni natural i cultural de tots i el desenvolupament de tota una comarca pel benefici d'un grup de terratinents que especulen amb la conversió de les seves terres a regadiu, les subvencions agràries i l'explotació en elles de mà d'obra immigrant per al seu lucre, continuant-se amb un model de gestió de l'aigua a Espanya preconstitucional que desatén les noves formes de gestió de l'aigua basades en la participació social i la sostenibilitat del recurs.
Sembla fàcil justificar que, en global, les afeccions disminueixen quantitativament respecte a l'anterior cota d'inundació proposada i aprovada. Qualitativament les afeccions són idèntiques a les de anteriors propostes, llevat d'allò referit a la inundació de Sigüés, i resulta una aposta clara per un model de desenvolupament que ja ha saquejat altres àrees de la geografia espanyola com el litoral valencià. El territori suport i objecte de les obres proposades és, de partida, un immens conjunt de recursos i valors mediambientals i culturals la conservació dels quals permetria el desenvolupament d'activitats socioeconòmiques diversificades amb un denominador comú d'autenticitat, qualitat i sostenibilitat.
És per això que des de la Confederació General del Treball combatrem l'esmentat projecte amb tota la força de la nostra organització per defensar un territori, que sentim tan nostre com la lluita per la autogestió dels treballadors i treballadores. Allà ens tindran en aquesta lluita que no és cap altra que la lluita contra el desenvolupament capitalista devorador de les persones i dels seus territoris.
YESA, NO
PROU D'INUNDAR POBLES I VALLS!
DEFENSEM EL NOSTRE PATRIMONI NATURAL I CULTURAL!
Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT
Attached documents