CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Cimera UE-EUA a Brussel·les accelera negociació comercial atemptant contra els drets i la democràcia

Diumenge, 30 març, 2014

En ocasió de la Cimera UE-EUA i la visita del president nord-americà, Barack Obama, a Brussel·les, organitzacions socials expressen el seu rebuig a les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP).

El passat 26 de març, organitzacions socials i sindicals han lliurat una carta en les seus de la Comissió Europea a Madrid i Barcelona destinada a Francisco Fonseca Morillo, Director de la Representació Permanent. Amb això s'han sumat a la campanya internacional en oposició a les negociacions comercials que tenen lloc de forma antidemocràtica i a esquena de la societat.

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP) suscita una creixent oposició a banda i banda de l'Atlàntic. Grups de la societat civil de la Unió Europea i d'EEUU han expressat la seva preocupació per una possible eliminació de salvaguardes i la degradació de normes i regulacions en matèria social, laboral, alimentària, mediambiental, sanitària i energètica.

S'albira una retallada generalitzada dels drets fonamentals de la població i un poder d'influència sense precedents per a les grans corporacions. El TTIP permetria als inversors reclamar indemnitzacions com resultat de regulacions, lleis, normatives o altres decisions governamentals que tinguin l'efecte de reduir les seves oportunitats de lucre. Degut al fet que gairebé totes les mesures de l'administració poden ajustar-se a aquesta definició, les polítiques públiques han estat objecte de demandes inversor-Estat en tot el món.

Segons les filtracions de documents "secrets", diverses regulacions previstes pel TTIP serien contràries al Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC). A més, els possibles impactes del Tractat sobre les regles de seguretat alimentària afectarien directament a les i els consumidors causant problemes de salut. En l'àmbit de la salut i de l'educació pública, el Tractat reforçaria la liberalització dels mercats de serveis, és a dir, una major privatització dels serveis públics, a pesar que una àmplia majoria de la població s'oposa rotundament a això.

Finalment, en un context d'economia de casino financer i responsable de l'actual crisi, que impacta greument en els drets bàsics de la població mitjançant les retallades actuals, preocupa l'objectiu del TTIP de liberalitzar àdhuc més els serveis financers que podria impedir a l'administració regular el sector financer, restringir fusions i adquisicions, establir impostos i taxes a bancs i transaccions financeres, així com establir un control dels capitals.

L'eliminació dels controls sobre el capital i la liberalització dels serveis financers ha exacerbat la crisi del deute europeu. La consegüent imposició de privatitzacions, el desmantellament de les lleis de protecció laboral i les dràstiques retallades socials –mentre els bancs que van alimentar la crisi segueixen protegits per les lleis comercials- són un reflex de l'impacte devastador de les normes comercials.

Davant aquesta situació, les organitzacions de l'Estat espanyol demanden la paralització immediata de les negociacions del TTIP. Així mateix han emprès una àmplia campanya de denúncia i mobilització a nivell europeu i transatlàntic, amb l'objectiu d'evitar que la signatura del Tractat tingui lloc. En la mateixa línia, han reivindicant la urgent necessitat d'un Mandat de Comerç Alternatiu i una revisió de l'actual règim comercial que desemboqui en alternatives basades en la democràcia, cooperació, participació real, drets humans, justícia social, igualtat de gènere i sostenibilitat.

- Per a més informació:
http://bilaterals.org/?-TTIP-&lang=es
http://noalttip.blogspot.com.es

- Carta dirigida al Director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya:
http://noalttip.blogspot.com.es/2014/03/carta-tratado-la-representacion-en.html

- Organitzacions signants:
ATTAC España, Baladre, Confederación General del Trabajo (CGT), EdPAC, Federación Española de Ingeniería Sin Fronteras, Grupo de Investigación en Derechos Humanos y Sostenibilidad-Cátedra UNESCO de Sostenibilidad UPC, HuertAula de Agroecología Cantarranas UCM, Iniciativa por la Soberanía Alimentaria de Madrid, Marxa Mundial de Dones - Catalunya, Observatori DESC, Observatorio de la Deuda en la Globalización, Observatorio por la Autonomía y los Derechos de los Pueblos Indígenas en Colombia, Red de Huertos Urbanos Comunitarios de Madrid, Plataforma Rural (ACSUR-Las Segovias; Amigos de la Tierra; Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI); Colectivo Tierra de Campos; Colectivos de Acción Solidaria (CAS); Confederación Española de Consumidores y Usuarios (CECU); Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG); Ecologistas en Acción; Emaús Fundación Social; Entrepueblos; Fundación Global Nature; GRAIN; Movimiento de Jóvenes Rurales Cristianos; Movimiento Rural Cristiano; Mundubat; Perifèries; Sindicato de Obreros del Campo (SOC-SAT); Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE); SODePAZ; Universidad Rural Paulo Freire (URPF); Justicia Alimentaria Global-VSF; Xarxa de Consum Solidari), Suds, Unión Sindical Obrera (USO)

GABINET DE PREMSA CONFEDERAL DE LA CGT

http://www.cgt.org.es/noticias-cgt/notas-de-prensa/cumbre-ue-eeuu-en-bruselas-acelera-negociacion-comercial-atentando-cont