CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Comissió de la Dignitat reclama per carta la devolució de tots els papers

Dijous, 8 març, 2007

Una vintena d'entitats i particulars signen l'escrit, tramès a la ministra espanyola de Cultura

VILAWEB - DIMARTS, 06/03/2007 - 18:36h .- La Comissió de la Dignitat ha fet arribar una carta a la ministra espanyola de Cultura, Carmen Calvo, perquè agiliti la devolució dels documents de particulars i d'entitats privades confiscats pel franquisme, encara pendent, malgrat que és prevista per llei. La carta és signada per vint damnificats, entre els quals els sindicats UGT i CGT i les famílies Pi i Sunyer, Cambó i Rovira i Virgili. L'escrit es reclama a la ministra que fixi un calendari concret perquè la situació actual és gravíssima.

El coordinador de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, ha dit a VilaWeb que el procés de restitució dels papers de Salamanca sofria greus irregularitats. Strubell recorda que els documents que encara han de tornar (exactament, dos milions) són catalogats des del mes d'octubre. La llei, aprovada pel Congrés espanyol, fixa que el lliurament de la totalitat dels documents s'ha de fer en un termini màxim de tres mesos després de la catalogació. Tanmateix, encara no s'ha constituït la comissió mixta entre la Generalitat i el ministeri de Cultura que ha de permetre la devolució. És a dir, que el període fixat per llei s'ha superat de llarg.

Strubell també ha lamentat que en la reunió de la ministra de Cultura amb el conseller Joan Manuel Tresserras no es fixés cap calendari, fet que considera molt greu. A més, la Comissió recorda que encara han de tornar els papers dels ajuntaments, del País Valencià i de les Illes.

Coincidint, avui, amb l'homenatge que la Generalitat de Catalunya feia a Carles Fontserè, el coordinador de la Comissió ha recordat que l'artista s'havia mort 'sense veure ni un borrall dels seus dibuixos'.