CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“La Comuna de los Balcanes”, un llibre sobre els moviments llibertaris de l’inici del segle XX als Balcans

Dilluns, 1 novembre, 2010

La Comuna de los Balcanes.


Los levantamientos de Macedonia y Tracia de 1903

Diversos autors

Aldarull edicions. 2010

Gairebé desconeguts per als moviments llibertaris d'Occident, els aixecaments de 1903 en els Balcans - llavors dominats pels turcs - van tenir una gran importància per a la posada en pràctica de les idees llibertàries. Al ser alliberats temporalment els seus territoris, el poble es va organitzar per si mateix de forma comunal i assembleària, confirmant les teories anarquistes.

Es responen també qüestions encara debatudes en els moviments llibertaris actuals, com la col·laboració amb altres forces polítiques en el si dels mateixos moviments socials o la relació de l'anarquisme i la qüestió nacional: “Són les revolucions nacionals i els moviments d'alliberament nacional compatibles amb el socialisme llibertari, amb la lluita de l'alliberament social i la reconstrucció a través de la revolució social?” En la pràctica els llibertaris búlgars van donar una inequívoca resposta afirmativa a aquesta qüestió amb tota la seva obra, sobretot a través de la seva participació activa en el moviment revolucionari a Macedònia i Tràcia.

La lluita per a alliberar Macedònia i Tràcia de la dominació política dels turcs otomans va ser de naturalesa clarament socialista. Va ser degut al fet que el feudalisme era la base del sistema de poder polític otomà. La derrota d'una autoritat percebuda com estrangera va dur a la destrucció del teixit social del poder feudal que esclavitzava als grups ètnics no-turcs i també a la majoria dels turcs.

Text de Georgi Khadziev, traduït del Búlgar a l'Anglès per Will Firth (amb fons del Institute for Anarchist Studies). Traduït de l'Anglès al Castellà per M. Gómez.