CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Coordinadora 25S prepara noves mobilitzacions per a envoltar el Congrés dels Diputats a Madrid

Divendres, 19 octubre, 2012

Els impulsors d'Envolta el Congrés-Rodea el Congreso centren les seves crítiques en el pes dels interessos del deute en els Pressupostos i demanen una auditoria ciutadana.

La Coordinadora 25-S ha convocat per al dimarts, 23 d'octubre, una nova acció de protesta contra les retallades del Govern espanyol en la qual insta a la ciutadania a "empaperar" els reixats del previsible dispositiu policial que protegeixi el Congrés amb propostes dels ciutadans.

La Coordinadora rebutja que l'atenció se centri en l'actuació policial i tracta d'omplir de contingut les mobilitzacions. Així ho han expressat en roda de premsa el 19 d'octubre tres dels seus portaveus en declaracions als mitjans després de registrar en la Cambra baixa un escrit en contra del projecte de llei de Pressupostos per a 2013 que ha presentat el Govern i que la setmana pròxima començarà la seva tramitació parlamentària.

Per a això, han convocat el dimarts a les 17.30 hores en la Cuesta de Moyano, des d'on partiran cap a la font de Neptuno. En aquesta plaça pròxima al Congrés celebraran "de forma no violenta i amb intel·ligència" dues assemblees ciutadanes: una sobre els Pressupostos, el deute i les retallades, i una altra sobre el procés constituent que reclamen. Cap a les 20.30 tractaran de penjar en les tanques del Congrés cartells amb les propostes que aportin els participants en la convocatòria i intentaran (com ja van fer el 25 de setembre) envoltar l'edifici. La seva intenció és romandre en la zona fins que els diputats abandonin la Càmera al finalitzar el Ple que hi ha previst aquest dia.

A més, la seva setmana de mobilitzacions continuarà el dijous 25 d'octubre amb una "jornada d'accions descentralitzades en tot l'Estat". "Estan convidats tots els ciutadans, que sorprenguin amb les seves idees i el seu malbaratament d'imaginació. Des de la Coordinadora no anem a donar pautes, ho deixem al lliure albir perquè la gent organitzi el que cregui oportú", ha explicat Vicky, una de les portaveus.

El dissabte 27 d'octubre a partir de les 18.00 hores se celebrarà una manifestació que acabarà en el Congrés partint des de la Plaça d'Espanya per a tornar a mostrar rebuig a "els Pressupostos del Deute" i reclamar un "nou procés constituent". Aquesta convocatòria, que tindrà "rèpliques en altres ciutats" de l'Estat amb "concentracions de suport", no ha estat comunicada oficialment a la Delegació del Govern. "A la Delegació no se li demana permís, se li comunica que es van a fer determinades actuacions. Estan aquí els mitjans, estem comunicant públicament això, suposo que es donen per assabentats. El dret de manifestació està emparat per la Constitució, i no tenim obligació de demanar permís a ningú", ha assegurat Vicky. El seu company Carlos ha insistit que la seva convocatòria està "comunicada a través del blog de la Coordinadora i s'està fent pública" amb la roda de premsa oferta aquest divendres. "Entenem que la Constitució empara el dret de reunió de la ciutadania sense la necessitat de fer més peticions", ha resolt.

A més, la Coordinadora 25-S ha presentat un text contra els Pressupostos, juntament amb un llistat de més d'un centenar d'organitzacions diverses que "donen suport i participen en el procés 25-S": assemblees 15M de diverses ciutats, alguns partits polítics com el PCE i sindicats com CGT i SAT o moviments estudiantils, entre altres.

Julián, membre de la Coordinadora, ha registrat a les 11.00 hores d'aquest divendres el document en el Congrés, on ha estat rebutjat en una primera instància per no comptar amb signatura ni adreça postal on poder remetre qualsevol resposta oficial. Finalment, després de consignar les seves dades personals, ha estat acceptat.

"No hem de centrar l'atenció en el que faci la policia"

Els enfrontaments amb la policia durant l'acció d'Envolta el Congrés de fa un mes van ser àmpliament recollits per mitjans de comunicació de tot el món. En aquest sentit, Carlos ha subratllat que la seva intenció és "que no se centri l'atenció sobre l'actuació policial" sinó en les "propostes per a la societat" que estan fent. "Estem convençuts que aquests Pressupostos es poden retornar, hi ha una majoria social, inclosos electors del PP, que està en desacord amb aquests Pressupostos. No pretenem un enfrontament amb les forces policials, sinó generar discurs i debat", ha insistit.

Pel que fa al text que han registrat en el Congrés, un altre portaveu de la coordinadora, Carlos, ha explicat que recull el "total rebuig al projecte de Pressupostos" que alberguen els col·lectius signants. "Al nostre entendre és un projecte de llei que, a més de conculcar drets fonamentals amb un procediment que no respecta la sobirania popular i amb un contingut que serà generador d'opressió i misèria, són uns Pressupostos del deute", ha dit, apuntant que la retallada de 40.000 milions en despesa social es destinarà a "pagar 38.000 milions d'interessos del deute". "Se socialitzen les pèrdues de la banca privada, però això és una factura que la població no ha de pagar. És una despesa totalment il·legítima que ens duu a un autèntic abisme social en una crisi de la qual no som responsables. El deute no és de tots, és dels bancs i les empreses", ha afirmat, rebutjant que la població hagi "viscut per sobre de les seves possibilitats" com contínuament afirmen els poders públics.

A més de rebutjar el canvi de la Constitució que fa prevaldre el pagament del deute sobre el de qualsevol altra despesa i que el Govern segueixi "el dictat de la troica, aliè a la sobirania popular", en el text es qualifiquen els comptes de l'any pròxim de "socialment injustes" i alerten que "agreujaran la crisi econòmica". "És imprescindible engegar una auditoria ciutadana, pública i transparent que aclareixi quant es deu, per què es deu, qui ho deu i qui ha de pagar-lo", conclou el manifest, reclamant també una política fiscal que no sigui "favorable al capital financer".

* Notícia publicada al web de la revista Diagonal http://www.diagonalperiodico.net/Nueva-semana-de-rodeos-al-Congreso.html


No als Pressupostos del Deute, generadors d'opressió i misèria

Text lliurat en el Registre del Congrés dels Diputats el divendres 19 d'octubre per la Coordinadora25S

El passat 29 de setembre va ser presentat a les Corts Generals el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2013. És presumible que, després de la seva tramitació regular i el simulacre d'un debat en el Congrés, siguin aprovats pel ple a mitjan novembre sense canvis substancials.

Aquests pressupostos han estat elaborats sense tenir en compte la situació material en la qual es troba la població. Aprofundeixen en una política fiscal regressiva i grans retallades en sanitat, educació, dependència, investigació, cultura, medi ambient, etc. La modificació l'any passat de l'article 135 de la Constitució, sense consulta popular, va hipotecar la nostra sobirania als mercats i va anteposar el pagament d'un deute que no havia estat generada per la població en detriment dels nostres drets. No hi ha pressupostos possibles que satisfacin les nostres necessitats en l'actual marc polític i constitucional.

El sistema institucional en el qual estem immersos òbvia, quan no impedeix, la participació en les decisions que afecten al conjunt de la població, limitant-la a unes eleccions cada quatre anys després de les quals la majoria dels partits incompleixen sistemàticament els seus programes. Qui haurien de ser els nostres representants polítics i actuar en funció de la demanda popular per a atendre les necessitats reals, segueixen el dictat de la Troica (BCE, FMI i UE), aliens a la sobirania popular com simples mediadors dels interessos dels mercats.

El projecte de pressupostos per a 2013 confirma les irracionalitats i injustícies en l'organització i distribució de recursos públics i mediambientals i reafirma que serem la immensa majoria de la població qui paguem el deute. Aquest deute, privat gairebé en un 80%, ha estat transformat en públic, i per tant il·legítim, mitjançant rescats a bancs. La finalitat dels pressupostos per a l'any que ve és expropiar recursos que ens pertanyen per a pagar-la. És imprescindible engegar una auditoria ciutadana, pública i transparent que aclareixi quant es deu, per què es deu, qui ho deu i qui ha de pagar-lo.

El neoliberalisme, constituït en pensament únic des dels anys 80, imposa ara una espiral d'austeritat, retallades i deute en tots els països del sud d'Europa que no està servint per a millorar la situació. Es demana l'esforç del pagament del deute il·legítim a la societat civil mentre el frau fiscal de les grans fortunes arriba a nivells desorbitats amb la intolerable connivència dels poders públics i una política fiscal favorable al capital financer. El projecte de pressupostos per a 2013 càrrega en la població el pagament d'un deute impagable mitjançant noves retallades en drets socials i ecològics (com les més que possibles retallades en el sistema de pensions).

L'aplicació d'aquests pressupostos significarà una reculada en els drets socials adquirits durant dècades i la submissió de diverses generacions al capital financer. Rebutgem totalment aquests pressupostos antiecològics, antisocials i inhumans al mateix temps que demanem l'obertura d'un nou procés constituent, aquesta vegada autèntic, amb tota la participació popular possible.

Per tot això, plantegem que el projecte de pressupostos sigui retornat.

Coordinadora 25S

http://coordinadora25s.wordpress.com/2012/10/17/no-a-los-presupuestos-de-la-deuda-generadores-de-opresion-y-miseria/

Tots els col·lectius i organitzacions que ho desitgin poden adherir-se escrivint un correu a la coordinadora25s@riseup.net