La Coordinadora d’Informàtica i Consultoria (CIC) de CGT mou el sector per lluitar contra la precarietat
Dimarts passat 9 de juny la Coordinadora d'Informàtica i Consultoria de la CGT va convocar dues concentracions simultànies a Barcelona i Madrid, amb el lema "Contra la Precarietat, pel futur de la Informàtica". En un sector històricament desmobilitzat com el de la informàtica, la CGT està afermant la seva activitat sindical, creant noves seccions i començant a tenir presència en el carrer.
La concentració més nombrosa va ser la de Madrid, amb unes cent persones que es van concentrar davant de la Patronal del sector, la AIC. A Barcelona la Coordinadora es va concentrar enfront de les oficines d'Atos Origin, empresa a la qual pertany Diego Pavía, el president de la Patronal del sector.
Pel futur de la informàtica i contra la precarietat
Els/les informàtics/ques fem un treball central per a empreses de diferents sectors (banca, telecomunicacions, transports, indústria…) sense el qual no podrien funcionar. Realitzem la mateixa labor que els nostres companys de les empreses matrius però ens imposen unes condicions laborals molts pitjors:
- Hores extra i ampliació d'horaris no compensats ni pagats.
- Un tracte com treballador de segona o de tercera en molts casos.
- Contínua perduda de poder adquisitiu.
- Assignació de tasques de categoria inferior i/o superior per capritx dels nostres caps.
- Menyspreu de la nostra labor professional.
- Estrès. “Mobbing” (assetjament laboral). Treball sota pressió. Torns il·legals de treball…
La causa principal d'aquests problemes està en la precarietat i la subcontractació que dominen el sector. La subcontractació permet a les empreses matriu i les consultores mantenir-nos dividits i obligar-nos a acceptar una negociació individual de les condicions de treball en lloc d'una negociació col·lectiva. La negociació individual és gairebé sempre sinònim d'imposició de pitjors condicions salarials, laborals i socials. Del que deixen de pagar-nos es mantenen les empreses de consultoria, on una sèrie de directius viuen a tot luxe sense fer treball productiu.
Però la subcontractació no només degrada les condicions laborals, també degrada la informàtica. En lloc d'apostar per la innovació tecnològica, la formació contínua i la informàtica de qualitat, les consultores han convertit el sector en un joc d'espabilats: aquestes empreses “càrniques” intenten vendre als seus treballadors com si tinguessin més experiència de la que tenen i colar els projectes sense preocupar-se per la qualitat. Les matrius intenten pagar el menys possible i desentendre's de la informàtica per a estalviar-se el treball de gestionar la seva pròpia activitat.
Amb un sector informàtic dominat per la subcontractació i l'externalizació és molt difícil realitzar programes i serveis informàtics de qualitat. La voluntat i l'esforç per fer bé el treball s'acaba esgotant quan ens adonem que les consultores menyspreen la informàtica, només miren els seus beneficis. L'única cosa que oferixen a canvi són promeses buides de desenvolupament professional. Quin desenvolupament professional ens poden oferir unes empreses “càrniques” que menyspreen el treball tècnic i que sobre valoren les tasques de gestió?
Les consultores han convertit el coneixement i la competència tècnica, el veritable nucli de la informàtica, en una cosa que fa nosa, un pas previ per a poder accedir a l'única cosa valorada, la gestió. D'aquesta manera la informàtica es desprestigia entre la societat. Com es valorarà el nostre treball en la societat si no es valora en el seu propi sector, si per a les consultores les tasques tècniques són pròpies de principiants, dels quals encara no han pogut donar el salt a la gestió? A tot això se suma la crisi econòmica d'origen financer. Les persones parades són ja més de quatre milions, i això amb les menors prestacions socials i l'Estat del benestar més raquític de tota la Unió Europea. Quan davant el més mínim descens de les vendes a l'empresari li resulta més barat llençar a un treballador que mantenir-lo en la plantilla (perquè té un contracte temporal o poca antiguitat), els acomiadaments es multipliquen. Per això l'Estat espanyol és capdavanter europeu en destrucció d'ocupació. I la patronal encara vol abaratir (facilitar) més l'acomiadament com si no tinguessin suficient amb haver acomiadat a tres milions de persones en l'últim any. No en tenen prou que l'acomiadament sigui lliure, el volen a més gratuït. La solució a l'atur i la precarietat (dues cares de la mateixa moneda) passa pel contrari del que demana la patronal: eliminar el frau que suposa ocupar llocs fixos amb subcontrates o amb una successió de contractes temporals, limitar rigorosament els contractes temporals a les interinitats.
Encara que en altres sectors com la indústria la crisi és real, en el sector de la informàtica la situació és diferent: la crisi els impedeix a les consultores mantenir els ingents beneficis d'anys passats, però no justifica de cap manera la campanya de terror que s'ha llançat des de la patronal, amb remors contínues d'acomiadaments i ERO, un degoteig continu d'acomiadaments disciplinaris i algun que altre intent d'ERO, que el seu objectiu no és altre que dilapidar els pocs drets que tenim i precaritzar encara mes els salaris i les condicions laborals. El pacte de l'Associació d'Empreses de Consultoria (patronal del sector) amb els grans clients ha estat clar: davant l'exigència d'aquests de reduir un 10% les tarifes, la seva resposta ha estat accedir a una rebaixa d'entre el 3 i el 5 per cent, mentre que els treballadors assumirien la resta a força d'hores gratuïtes i compensacions no pagades.
Les treballadores i treballadors del sector de la informàtica som conscients d'aquests problemes, doncs els sofrim en les nostres pròpies carns dia a dia, però ens falta ser conscients que en les nostres mans està la formula per a resoldre'ls. I la formula és simple, organitzant-nos i lluitant per a exigir que els nostres drets siguin respectats, per a acabar amb la subcontractació i la precarietat en el sector, per a acabar amb el menyspreu a la informàtica per part de les consultores, perquè es valori d'una vegada per sempre el treball tècnic.
Calia dir prou i per això vam cridar a participar a les manifestacions d'informàtics que la Coordinadora d'Informàtica i Consultoria de CGT convocava davant l'Associació d'Empreses de Consultoria, una de les principals organitzacions culpables de la situació a la qual hem arribat.
PER UNA INFORMÀTICA BASADA EN UNES CONDICIONS DE TREBALL DIGNES, EN LA FORMACIÓ I LA INNOVACIÓ, I NO EN LES COMISSIONS DE LES CONSULTORES!
A IGUAL TREBALL IGUALS CONDICIONS!
LA SUBCONTRACTACIÓ I LA PRECARIETAT PER ALS DIRECTIUS I ELS EMPRESARIS!
PEL FUTUR DE LA INFORMÀTICA!
CIC-CGT