CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La corrupció s’estanca a Espanya per la punxada de la bombolla immobiliària

Dimarts, 26 octubre, 2010

En la presentació de l'informe, el president de l'organització a Espanya, Jesús Lizcano, ha assenyalat que el país ha mantingut aquest any la nota collida a l'exercici anterior (6,1 punts) a causa de la crisi econòmica, que ha fet que existeixin "menys diners disponibles i menys inversió en el sector immobiliari".

El catedràtic de Ciència Política Manuel Villoria també ha explicat que en els últims anys "es donaven tots els factors perquè hi hagués corrupció urbanística", especialment al sector públic local. Hi havia un monopoli dels governs municipals i especialment dels alcaldes, hi havia discrecionalitat, pocs controls i molts diners, el que feia d'aquestes circumstàncies un còctel explosiu", ha assegurat Villoria, per a qui actualment la corrupció ha minvat per la falta de liquiditat, l'augment de la supervisió i la menor capacitat dels alcaldes per aprovar convenis.

També s'han convertit en un "instrument de dissuasió" les prop de 750 investigacions obertes sobre casos de corrupció, que afecten a prop de 1.000 polítics, han destacat Villoria i Lizcano.

Gràcies a aquests factors, Espanya ha pogut mantenir la seva qualificació aquest any i col·locar-se al lloc 30 dels països menys corruptes del món, davant el lloc|parada 23 que va arribar a ostentar el 2004, quan va obtenir una nota de 7,1 punts, que no ha parat de descendir des de llavors.

"Espero ferventment que ens trobem en un punt d'inflexió" ha dit el màxim responsable de Transparència Internacional a Espanya, que ultima un estudi sobre la corrupció en les Comunitats Autònomes.

Els membres de l'organització també han confiat que es millori la inversió en personal especialitzat en la lluita contra la corrupció perquè aquestes actuacions sempre "donen resultats".

A nivell mundial, la crisi econòmica ha alterat aquest any substancialment el rànquing que elabora l'organització, a causa que el rescat d'entitats financeres afectades pels actius tòxics ha augmentat la percepció de corrupció a molts països.

No obstant això, Dinamarca segueix liderant el llistat de països menys corruptes, amb una nota de 9,3, la mateixa que Nova Zelanda i Singapur.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció