CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La crisi dispara la desigualtat social a Catalunya

Divendres, 18 gener, 2013
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

El país supera amb escreix la polarització mitjana europea pel que fa a la distribució de renda entre les classes més riques i les més pobres.

L’esclat de la crisi ha disparat la desigualtat social al Principat, de manera que la diferència entre la renda acumulada per les classes més benestants i les més desfavorides no han fet altra cosa que augmentar. Segons l’estudi Crisi, trajectòries socials i educació, elaborat per la Fundació Bofill i presentat aquest dijous, mentre que fins al 2008 les desigualtats socials a Catalunya s’havien mantingut dins la mitjana europea, ara ja són força més accentuades, tot i que encara no arriben al nivell del conjunt de l’Estat espanyol. El 20% de la població més rica acumula 5,8 cops més renda que el 20% més pobre, mentre que la mitjana europea està per sota de 5 i a l’Estat espanyol s’enfila fins a 6,8. Al Principat, el 2005 aquest índex se situava en 4,75 i les darreres dades analitzades són del 2010, de manera que la desigualtat a dia d’avui podria ser encara més accentuada.

“Catalunya és una societat molt desigual, però no és classista”, ha assegurat el sociòleg i autor de l’estudi Xavier Martínez Celorrio, amb l’argument que malgrat la creixent polarització social, la mobilitat entre classes encara és superior a la de països com França, Regne Unit o Itàlia que, en canvi, presenten una distribució de la riquesa menys desigual.

A l’hora d’analitzar els factors que poden evitar caure en la vulnerabilitat social, el treball arriba a la conclusió que amb estudis secundaris no n’hi ha prou i que el llindar se situa en els “terciaris”, és a dir, universitaris o FP superior. La vulnerabilitat apareix més lligada al sexe (és superior a les dones), l’edat (avança en les persones més grans) i al nivell educatiu que no pas a l’origen social dels individus. El document també destaca que entre el 2003 i el 2009 el 38% dels catalans van perdre poder adquisitiu, mentre que el 19% va descendir de classe social.

Per capgirar la tendència i evitar que Catalunya continuï com un dels països europeus amb una desigualtat social més marcada, l’estudi de la Fundació Bofill advoca per destinar més recursos a les polítiques socials i educatives –un objectiu que lligar a superar el “dèficit fiscal”- i aturar les retallades a l’ensenyament públic i destinar més professorat i beques als centres més vulnerables, entre d’altres.

Font: El Triangle

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció