CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La crisi econòmica i les pensions. Xerrada amb Miren Etxezarreta i Joan Junyent.

Divendres, 19 febrer, 2010

El nou llibre "Qué pensiones, qué futuro" de l'Editorial Icaria s'avança al debat i analitza els interessos financers que amaguen les noves propostes del govern sobre pensions.

La retallada de les pensions per jubilació que ha anunciat fa poc el govern, i que també es planteja a altres països europeus, no és una mesura nova. Si analitzem en perspectiva aquestes "solucions" trobem el seu origen a les dictadures argentines i xilenes dels setanta amb l'assessorament del ultra-neoliberal Milton Friedman. El Banc Mundial també reforçarà al 1995 aquesta dinàmica que retalla sector públic per potenciar pensions privades subjectes als riscos del mercat financer.

Aquest llibre pretén demostrar que els arguments dels poders fàctics (econòmics i institucionals) son falsos i basats en arguments fàcilment refutables. Que les pensions públiques son sostenibles i que, per altre banda, les pensions privades impliquen grans riscos. Es presenten arguments que mostren com les pensions privades s'allunyen molt de ser cap solució davant una crisis de les públiques i com aquest acostament als plans de pensions privats respon als interessos del capital financer i no del jubilats.

Intervindran dos autors del llibre: Miren Etxezarreta i Joan Junyent.

Miren Etxezarreta, doctora en Economia per la London School of Economics i la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment és catedràtica emèrita d'Economia aplicada a la UAB i membre del grup d'Economistes Europeus per una Política Econòmica Alternativa i del Seminari d'Economia Crítica Taifa.

Joan Junyent Tarrida, llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Pompeu Fabra, treballa especialment en temes relacionats amb els sistemes de pensions i l'economia social. És membre del Seminari d'Economia Crítica.

Dimecres 24 de Febrer 19h. a l'Espai Icària, c/Arc de Sant Cristòfol 11-23 Barcelona

Bus 17, 19, 39, 40, 41, 42, 45, 51, 141 y B25

Metro Línia 1 Estació (ARC DE TRIOMF i URQUINAONA) i línia 4 (Estacions URQUINAONA i JAUME I)