CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La decisió de Rajoy de no revalorar la paga dels jubilats i jubilades, els comportarà a Catalunya una pèrdua de 314 euros per pensió el 2012

Dimecres, 19 desembre, 2012

Els jubilats i jubilades de l'Estat espanyol perden poder adquisitiu per la decisió de Rajoy de no revalorar la seva paga. Ja fa temps que pateixen amb duresa la crisi i, entre pujades d'impostos i copagaments sanitaris, estiren tant com poden la pensió. Fins i tot aconsegueixen mantenir, amb la seva minsa paga, moltes famílies –es calcula que unes 300.000 a tot l'Estat– en què tots els membres s'han quedat sense feina.

Ara s'haurà de veure quin impacte té l'última estocada del govern estatal, la decisió de no actualitzar les pensions amb l'IPC de novembre tal com marca la llei. Numèricament, els efectes d'aquesta decisió són clars: els pensionistes han perdut aquest any, de mitjana, gairebé 230 euros. De tota manera, com que a Catalunya els preus han pujat més que al conjunt de l'Estat, la pèrdua de poder adquisitiu s'enfila a casa nostra fins als 314 euros.

El que hauria de rebre una persona que cobra la pensió mitjana a Catalunya és 12.081 euros anuals (863 euros en 14 pagues) si se l'hagués de compensar per l'increment del cost de vida que marquen les estadístiques oficials.

El govern estatal va preveure a començament d'any que l'IPC tancaria el 2012 en l'1% i aquest és l'increment que va aplicar a les pensions el mes de gener. Per llei, l'executiu hauria d'abonar ara una paga compensatòria als pensionistes si l'IPC real és superior al previst.

Com que la inflació a l'Estat espanyol s'ha enfilat fins al 2,9%, segons l'INE, els jubilats haurien de cobrar, de mitjana, 229,5 euros, però Rajoy ha anunciat que aquest any no hi ha diners per compensar-los. A Catalunya la inflació és, com sempre, encara superior, fins al 3,6%, de manera que la pèrdua de poder adquisitiu arriba fins a l'esmentada xifra de 314 euros, que, de tota manera, no s'haurien pagat.

Però hi ha més coses. Si s'hagués seguit la llei, el govern espanyol hauria hagut de consolidar l'augment en la pensió de l'any que ve, així que una paga mitjana hauria passat dels 12.081 anuals als 12.441 i no als 12.321 (com quedarà perquè pujarà només un 2% o un 1% si la renda mensual és superior a 1.000 euros). Per tant, el pensionista partirà d'una pèrdua mínima de 120 euros, als quals s'hauran de sumar els equivalents al creixement de l'IPC el 2013.

El 13 de desembre la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va defensar al Congrés dels Diputats el decret d'actualització de les pensions assegurant que l'executiu ha arribat “tan lluny amb les pensions com li ha estat possible”. El PP va aprovar el decret amb l'únic suport del seu partit i l'abstenció d'UPN i Fòrum Astúries. Tota l'oposició va rebutjar el canvi, encara que no hi va haver acord per presentar un recurs unànimement davant el Tribunal Constitucional (TC).

* En base a les informacions d'un article de Laia Bruguera al diari El Punt Avui del 14 de desembre de 2012

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció