CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La diferència entre els catalans que cobren més i els que cobren menys no para de créixer des de 2009: el 20% dels més rics va ingressar 5,7 cops més que el 20% dels més pobres

Dilluns, 13 juliol, 2015
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

La diferència entre els catalans que cobren més i els que cobren menys no para de créixer des de 2009

Tot i la previsió d'un creixement econòmic del 3%, el CTESC es mostra preocupat per la pobresa infantil, que arriba a un 27,3% i insta a la lluita contra la vulnerabilitat social

A Catalunya durant el 2013, últim període del que es tenen dades,la diferència d’ingressos el 20% de la població (quintil) amb els ingressos més alts respecte al quintil amb els ingressos més baix va ser de 5,7 cops. Dit d’una altra manera, el 20% dels més rics va ingressar 5,7 cops més que el 20% dels més pobres, segons les conclusions de la memòria anual del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). De fet, aquesta proporció no fa més que augmentar. El 2009 la proporció era del 5,4%. Aquest és un dels aspectes destacats del treball que elaboren els principals interlocultors socials i que mostra no sols l’evolució de l’economia catalana sinó les previsions de futur.

De fet, la pobresa infantil a Catalunya és un dels aspectes més preocupants destacats en la memòria és la pobresa infantil a Catalunya, que va ser del 27,4% i es preveu que malgrat la millora de les previsions continuarà creixent.

Previsió de creixement del 3%

L’economia catalana creixerà el 2015 fins a un 3% i crearà ocupació neta, si es mantenen les actuals circumstàncies. No obstant això, Catalunha té reptes que cal encarar amb urgència: la redistribució dels resultats del creixement i la lluita contra la “molt elevada” taxa de pobresa infantil, segons les previsions de futur de la Memòria 2014 del Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC), que ha estat presentat pel conseller d’Empresa i Ocupació, Miquel Puig, i el president de l’entitat, Lluís Franco.

Sobre el creixement previst, l’informe creu que si es mantenen les actuals variables econòmiques Catalunya podria assolir el 3%, el doble del que va aconseguir en el conjunt de 2014.

En relació amb el mercat de treball, les previsions són de millora. El treball no fixa una xifra i condiciona el resultat al manteniement dels increments del Producte Interior Brut. Tot i així, “la taxa d’atur, tot i disminuir durant 2015, es mantindrà en nivells elevats”.

A aquests resultat hi hauria de contribuir l’increment del 14,7% del pressupost destinat a polítiques de foment de l’ocupació, que arribarà en el seu conjunt a 551,1 milions. A aquesta millora contribueixen aspectes com l’augment dels fons que a nivell estatal es destinaran a polítiques actives. Tot i que la part més important de l’augment procedeix del programa d’ocupació de la Unió Europea denominat programa d’ocupació juvenil, garantia juvenil.

L’atur tot i que ha millorat ha tingut una evolució negativa pel que fa al de llarga durada, que afecta a un 61% de la població que busca feina. A més, la cobertura, a nivell estatal, amb prestacions contributives va baixar 3,1 punts l’any passat fins a un 54,8%. De fet, la despesa destinada a prestacions d’atur va disminuir en el conjunt d’Espanya un 15% fins a una xifra de poc més de 25.002 milions. Per conta va augmentar les prestacions assistencials i en especial les corresponent a la renda d’inserció.

FONT: DIARITREBALL.CAT

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció