CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Diputació de Barcelona torna a donar un cop al seu personal més precari

Dimarts, 1 agost, 2017

Companys, companyes,

La Diputació de Barcelona torna a donar un cop a part del seu personal més precari i, una vegada més, torna a fer ús de la seva forma autoritària de negociar respecte a les Borses de Treball, és a dir, negociant quan l’interessa, allò que l’interessa, i sense tenir en compte ni a la part social ni als propis col·lectius afectats. Totes sabem que el mes de juliol (juntament amb els d’agost i setembre) és període preferent de vacances per a tot el personal de la Diputació de Barcelona. Així ho estableix l’article 28 del nostre Acord sobre condicions de treball. Però, vist la última de la Diba, sembla que això no aplica als col·lectius d’auxiliars educadors i educadores i d’auxiliars de geriatria que treballen al Respir, ja que han tret les convocatòries de selecció de les seves respectives borses de treball quan gran part d’aquest personal està de vacances.

Recursos Humans va emetre un informe on justificava aquest procediment i en aquestes dates, dient que eren unes borses “extraordinàries” per urgència i necessitat de suplències per a cobrir les necessitats de la temporada d’estiu, i que aquest procés no seria utilitzat posteriorment com a precedent per altres convocatòries. Ara bé, resulta que quan surten les bases d’aquestes no posa en cap moment enlloc que es tracti d’unes borses extraordinàries, ni res de tot allò que es deia a l’informe justificatiu. La contradicció resulta evident. Des de la Secció Sindical de la CGT sempre hem insistit que la falta de personal suplent és a causa d’una falta d’organització del sistema de suplències, i portem més d’un any reclamant una revisió del mateix. Com és costum, però, la Diba dóna llargues i encara no ha fet res.

El dilluns 4 de juliol d’enguany, i convocats conjuntament per CGT i CCOO, treballadors i treballadores dels col·lectius afectats ens vam concentrar davant del Pavelló Nord del Recinte Mundet per a fer palesa la nostra negativa al fet que hi hagi borses de treball que surtin durant el període vacacional i d’aquesta manera tan “extraordinària” (http://bit.ly/2eSxHow). Així li vam manifestar també a la Gerenta del Servei d’Estades Temporals i Respir, Cecília Navés, la qual ens va comunicar que, concretament, d’aquests col·lectius (auxiliars de geriatria i auxiliars educadors/es), no hi ha necessitats suplències en aquests moments ja que està tot l’estiu cobert i sí, en canvi, es necessiten d’altres col·lectius, com el d’infermeria, del qual es va treure la convocatòria al mes febrer d’aquest any (convocatòria de selecció S-06/16). Una convocatòria, per cert, que encara es troba pendent de resolució.

A la reunió de la Mesa General de Negociació (MGN) de la Diputació realitzada el proppassat dia 6 de juliol les representants patronals no van voler donar resposta a cap de les qüestions sobre les convocatòries de les borses d’auxiliar de geriatria i auxiliar d’educador/a plantejades per la Secció Sindical de la CGT, ni tan sols a aquelles més tècniques. Només van dir que tot allò que tingués a veure amb aquest tema ho respondrien via correu electrònic (quelcom que es comença a fer habitual a la “casa”: eludir les explicacions en seu negociadora per ventilar-les després amb un e-mail). Una setmana després de l’esmentada reunió, rebem resposta per aquesta via. Curiosament, resulta que la resposta a una de les qüestions que vam plantejar era radicalment diferent a la que RRHH havia exposat en l’informe justificatiu inicial. Ara diuen que, efectivament, les suplències d’estiu estan garantides per tot l’estiu, però que part d’aquestes són de personal fora borsa; que aquesta convocatòria de les noves borses comporta “regularitzar” la situació d’aquests treballadors i treballadores que a dia d’avui no han participat en cap procés selectiu i, al mateix temps, donar cobertura a necessitats sobrevingudes durant els mesos d’estiu. Un nou i clar exemple de la seva incoherència i la demostració, una vegada més, que en el tema de les Borses de Treball fan i desfan unilateralment sense tenir en compte ni a la part social ni al personal. No s’entén, en definitiva, aquesta premura en treure unes borses que ells mateixos admeten que no són urgents i necessàries i, en canvi, fer el contrari amb aquelles per a les quals sí es necessita personal. I encara menys s’entén que sigui en període vacacional, a menys que es pretengui així tenir encara més marge de discrecionalitat.

Cal recordar que el 7 de març la Direcció de RRHH havia convocat una reunió amb tota la part social per a parlar de la situació i futur de la borsa d’auxiliars educadors/es, i que en aquesta reunió s’havia compromès a portar aquesta borsa a la MGN, ja que –segons van dir-- era una “borsa especial”. El mateix van dir en una altra reunió amb part del col·lectiu d’auxiliars educadors i educadores i l’advocada del mateix. Doncs bé, es tracta d’un altre compromís que no compleixen i un altre exemple de seva manera de fer autoritària, arbitrària i poc transparent.

A més a més, continuen dient que no hi ha a les bases cap referència al nou Reglament de Borses de Treball que van “aprovar” unilateralment (vegi’s el nostre comunicat difós el 27 d’abril: http://bit.ly/2tPgqTH), i que no compta amb el vist-i-plau de la part social de la MGN ni tampoc no ha estat mai aprovat en el Ple de la Diputació. I això és rotundament fals. Justament, s’inclouen els aspectes més controvertits del mateix, com --per exemple-- les expulsions de la borsa si rebutges dos nomenaments (fins i tot d’un dia) sense causa justificada (és que no pensen que aquests col·lectius treballen a torns i les persones no tenen perquè anar pel món contínuament amb l’uniforme a la bossa per si els truquen per anar a cobrir un suplència en qualsevol moment???). Un altre punt és l’avaluació de la capacitat funcional... És a dir, acceptar les bases implica passar una avaluació per a demostrar que podem desenvolupar la nostra feina. Què passa amb les persones que han patit alguna malaltia a causa del desenvolupament de la seva feina durant anys i anys? Volen treure’s del mig aquesta gent?

Des de la Secció Sindical de la CGT manifestem que estem totalment en contra de la manera com s’han fet aquestes dues convocatòries, així com del moment per fer-les. També estem en desacord amb el canvi de criteris respecte a la titulació necessària per cada categoria, que no fa altra cosa que desprestigiar la categoria d’auxiliars educadors i educadores. Volem un compromís de la Diputació de Barcelona clar i explícit envers aquesta categoria i envers les famílies usuàries del servei de Respir.

Per últim, fer notar que arran que la Generalitat imposés l’Acreditació d’Atenció a la Dependència obligatòria per a poder treballar amb persones dependents, la Diputació va aprofitar aquest fet per a començar a unificar dues categories que sempre han estat diferenciades, ja que la tipologia d’usuaris amb la que treballa l’una i l’altra és totalment diferent, i es necessita professionals més especialitzats de cadascun dels col·lectius. Igualment, per a accedir a aquestes dues categories es necessitaven requisits formatius diferents. Ara a la categoria d’auxiliars educadors/es només es demana aquesta Acreditació i es deixa de banda tota l’especialització que té tot el personal que treballa en aquest col·lectiu. Òbviament, això va en detriment d’aquests treballadors i treballadores, però també de les persones amb discapacitat usuàries del Servei d’estades Temporals i Respir per Persones amb Discapacitat les quals, juntament amb les seves famílies, seran les grans perjudicades de tot aquest procés.

JA N’HI HA PROU D’ARBITRARIETATS I DE PRECARIETAT!

DEFENSEM EL PERSONAL DEL RESPIR I LA QUALITAT DEL SEU SERVEI!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

https://cgtdiba.wordpress.com/

https://twitter.com/CGTDiba

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció