CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La factura de l’aigua a l’àrea metropolitana es dispara un 18% arran de la privatització d’ATLL

Dijous, 20 desembre, 2012

CiU i PSC s'alien per aprovar l'encariment tarifari en un ple de l'ÀMB. Durant el 2012, el preu de la factura s'haurà disparat més d'un 25% i des del 2010 l'increment supera el 50%.

Les conseqüències de la privatització d’Aigües Ter – Llobregat (ATLL), aprovada el 6 de novembre per la Generalitat, les començaran a patir els usuaris a partir del gener. Aquest dimarts, el ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat un encariment de les tarifes de l’aigua que superarà el 18% gràcies als vots favorables dels representants de CiU i el PSC. L’increment serà el tercer en menys d’un any, de manera que la factura s’haurà encarit més d’un 25% des del maig. Anant més enllà, amb relació al 2010 el preu del metre cúbic d’aigua s’haurà més que doblat. La pujada afectarà Barcelona i els 35 municipis de l'AMB i el 18% serà l'encariment mitjà, ja que en alguns punts el preu pujarà fins un 33%.

L’alcalde de Barcelona i president de l’AMB, Xavier Trias, ha negat les acusacions d’ICV-EUiA que, precisament, vincula l’encariment amb la privatització d’ATLL, afirmant que el canvi tarifari s’explica per la necessitat de “trobar l’equilibri” entre el que aporten les administracions i el que abonen els particulars, amb la voluntat de no generar deute. Els fets, però, semblen contradir-lo, ja que el preu es modifica per satisfer les noves tarifes que fixa Acciona a ATLL. Els altres augments en la factura de l’aigua que s’han viscut darrerament són el del cànon de l’aigua del juliol de 2011, l’increment tarifari aprovat per l’AMB al maig, l’aplicació del nou IVA al setembre i, al mateix mes, el canvi a la factura arran de l’augment del preu fixat per ATLL.

Amb la voluntat d’obtenir liquiditat, la Generalitat ha privatitzat durant 50 anys la gestió d’ATLL a l’empresa Acciona. ATLL s’encarrega del subministrament en alta –des de les fonts d’aigua fins als dipòsits municipals- de Barcelona i altres comarques de l’àrea metropolitana (abasteix un centenar de municipis i 4,5 milions de persones).

Posteriorment, altres companyies –fonamentalment Agbar- s’encarreguen de la distribució en baixa, des dels dipòsits fins a les llars. Ja abans de ser privatitzada, el consell d’ATLL va aprovar un increment de la tarifa al juliol, passant de 0,37 a 0,65 euros per metre cúbic. Aquest increment afecta les companyies en baixa que, posteriorment, el repercuteixen als usuaris. Acciona va fer-se amb el control d’ATLL amb una oferta de 0,71 euros el metre cúbic. Els que advertien que tot plegat implicaria un perjudici per als usuaris, la van encertar de ple.

L’operació de privatització d’ATLL –per un cost de 1.000 milions, 300 pagats al moment- suposa un mal negoci segons la plataforma Aigua és Vida, que ha denunciat que amb l’increment de tarifa aprovat el juliol la companyia ja era rendible, fins al punt que en només una dècada l’adjudicatària ja haurà amortitzat la seva despesa i començarà a acumular uns beneficis que, segons la mateixa entitat, superaran els 2.000 milions en el conjunt de la concessió. A més a més, la Generalitat assumeix els més de 600 milions de deute que té ara mateix ATLL, que entre d'altres infraestructures és propietària de la dessaladora del Prat.

Font: El Triangle