La fi del capitalisme tal com el coneixem
Escrit per a un públic ampli, no especialitzat, destinat sobretot a les persones interessades en els moviments socials que anhelen una alternativa social, solidaria i sostenible més justa, al llibre "El fin del capitalismo tal y como lo conocemos", el politòleg Elmar Alvater presenta la crisi energètica com un dels elements externs que pot col·lapsar el sistema capitalista.
D’acord amb la línia de la millor tradició de l’Economia Política, el llibre –publicat en castellà recentment– destaca pel seu eclecticisme, que combina la història, la política, l’economia, la geografia i la cultura. El treball aborda un dels elements de tensió centrals del capitalisme actual –immers en una crisi que pot marcar la fi d’una època–, la qüestió ecològica. Altvater no aïlla, com la majoria d’escrits sobre la crisi i el capitalisme, el camp de l’economia de la resta d’aspectes de la societat. Parteix de la idea que el mode de producció capitalista i la seva intrínseca acumulació privada es troba en una fase global on només remotes regions del planeta no estan, directa o indirectament, mediant les relacions de producció, intercanvi i consum sota la lògica del mercat i el capital. Aquest fet incontestable esdevé una novetat respecte a anteriors crisis capitalistes importants com l’actual.
L’autor descriu detalladament les contradiccions internes del capitalisme. Primer, explica “les quatre formes d’apropiació en el capitalisme realment existent”. Posteriorment, descriu com aquestes contradiccions s’han aguditzat en l’actual fase de globalització neoliberal. Històricament, el capitalisme, com a sistema altament dinàmic i creatiu ha pogut salvar aquestes barreres. Actualment, però –i aquesta és la tesi central del llibre–, el risc d’un xoc extern apareix amb més força. Prenent el relleu de la idea de l’historiador Fernand Braudel, defensa que la fi del capitalisme tal com el coneixem arribarà, també, per l’impacte d’un xoc extern com podria ser la crisi energètica i l’esgotament del model de creixement basat en l’ús intensiu de l’energia fòssil amb el petroli al capdavant.
Altvater –dèiem– es distancia de la majoria d’economistes que abusen de tecnicismes, com si la crisi fos un problema tècnic i no polític, social i cultural certament complex. També es diferencia de la majoria d’ecologistes, si més no de l’economia ecològica, que aïlla els aspectes ecològics de la resta d’elements de l’entorn on s’insereix la societat humana, sovint fent ús de l’aparell teòric ortodox o neoclàssic. Destacant la inevitable i cada vegada més pròxima fi del petroli, la qüestió ecològica –rigorosament documentada– és relacionada amb el desenvolupament històric i recent del capitalisme, un sistema que ha basat la seva reproducció i el seu creixement –entre altres coses– en l’accés a una font energètica fòssil no renovable.
L’autor no evita abordar la qüestió de la política, el poder i les alternatives i analitza el debat –que desperta tant interès i tantes passions, especialment a l’Amèrica Llatina– enfrontant les posicions de la pressa del poder amb les propostes de transformació del món sense prendre el poder. Si certament ens trobem davant La fi del capitalisme tal i com el coneixem, cal pensar què vindrà després. Altvater apunta a l’economia cooperativa, social i solidaria, com l’embrió d’aquesta alternativa, que ja està funcionant i cobrint les necessitats de milions de persones arreu del món. Per implementar el projecte transformador farà falta una ideologia contra hegemònica que en el plànol cultural actuï com antídot del subjecte passiu consumista que promou la industria cultural de masses.
Cal subratllar la sorprenent capacitat d’anticipació d’aquesta obra. Escrita el 2005 (!) en plena cresta de l’onada de la fase d’auge econòmic apunta ja els problemes centrals de l’actual crisi i albira una sortida alternativa. Això no és casualitat. Després d’una anàlisi complexa i rigorosa del que és la societat i com funciona l’entorn ecològic, econòmic i polític, Altvater diagnostica La fi del capitalisme tal com el coneixem.
Ressenya: "El fin del capitalismo tal i como lo conocemos". Elmar Altvater. Ed. El Viejo Topo (2012) 312 pàgines.
* Ivan Gordillo és membre del Seminari d'Economia Crítica Taifa. Ressenya publicada originalment el 15/11/2012 al Setmanari La Directa 294