La filial d’AXA Interpartner presenta un ERO que lidera la substitució de llocs de treball per màquines, apps i bots a Espanya
- L'Expedient de Regulació d'Ocupació actual afectarà 54 empleats/des
- El desenvolupament d'automatismes i la contractació de nous perfils acabaran substituint al 80% de la plantilla a curt/mitjà termini.
Davant l'ERO presentat el passat 19 de gener, la secció sindical de CGT de Interpartner, filial de l'asseguradora AXA, convoca diverses jornades d'aturades parcials (els dies 1, 2, 8, 9, 15 i 16 de febrer) i jornada de vaga el 5 de febrer que afectarà el servei prestat als assegurats de AXA, Segurcaixa, Banc Santander, Iberdrola, Mútua Madrilenya, Kutxabank, RGA Assegurances de Caixa Rural, Cai Assegurances Generals, Mussap i altres.
El dia complet de vaga serà el 5 de febrer i en protesta per l'acomiadament de 54 companys/es, que seran substituïts a curt termini per màquines, es convoca a tota la plantilla i a la ciutadania que vulgui mostrar la seva solidaritat a les 11 del matí a la porta de l'edifici de carrer Tarragona, 161, de Barcelona.
Maite Trujillo, Country Manager de AXA Partners España, va ser l'encarregada de comunicar a tota la plantilla, el passat 11 de gener, la decisió de l'empresa d'iniciar un Expedient de Regulació d'Ocupació que afectarà 54 persones, majoritàriament de les línies de negoci de Llar i Legal. Un pla de reestructuració basat en causes productives, tècniques i d'organització.
En plena crisi econòmica per la pandèmia de la Covid-19, els acomiadaments i amortització de llocs de treball previstos entre la plantilla afectaran aquelles tasques que requereixen menor formació i que són substituïbles fàcilment per bots, aplicacions, i automatismes
Aquesta tipologia de ERE permet a Interpartner acomiadar a empleades encara que tingui l'empresa acrediti sobrats beneficis, i encara així continuar contractant nou personal. Tal com està passant actualment: s'estan incorporant nous/as treballadors/as al departament de “Information Tecnology” amb sous que dobleguen o tripliquen el salari del personal que serà acomiadat. Aquestes noves contractacions continuaran amb el desenvolupament dels sistemes, automatismes, bots i aplicacions mòbils que acabaran substituint al 80% de la plantilla a curt/mitjà termini. En opinió de la delegació sindical de CGT en Interparnet, l'estratègia és simple: els assegurats en breu deixaran de cridar per a declarar sinistres o fer seguiment de els mateixos, usaran una app mòbil que determinarà “de manera intel·ligent” la cobertura o no cobertura, l'assignació de professionals per a les diferents reparacions, l'assignació de cites, etc.
Aquesta tendència cap a la digitalització i automatització de processos productius avui afecta a Interpartner, que és punta de llança a Espanya com a gegant de les assegurances, però la tendència és generalitzada en totes les empreses en aquesta nova conjuntura de digitalització accelerada.
Interpartner és una empresa de AXA Partners, del grup AXA, dedicada a prestar serveis de call center per a diverses asseguradores entre les quals es troben Segurcaixa Adeslas o Aegón Santander. Creiem que Interpartner, aprofitant la digitalització accelerada i l'extensió del teletreball provocats pels confinaments de la pandèmia, inicia amb aquesta decisió un full de ruta mitjançant la robotización informàtica dels processos administratius i d'atenció al públic que permeten augmentar la productivitat, reduint les despeses en personal; apostant per el “smart” i augmentant beneficis.
Així doncs, el passat 19 de gener de 2021 l'empresa va presentar la documentació justificativa del ERE a la taula de negociació constituïda pels sindicats UGT i CCOO, i on no està representada CGT per decisió dels sindicats que la conformen.
Mentre els sindicats CCOO i UGT negocien amb l'empresa, a porta tancada, qui no i qui sí que augmentarà les llistes de l'atur, des de CGT ens trobem que la tendència en les empreses cap a l'increment de beneficis reduint les despeses de personal, està en contraposició amb les línies polítiques definides en diversos tractats internacionals ratificats per Espanya, en els quals es defineix que l'augment de la productivitat anirà en benefici de les condicions laborals i de la reducció de la setmana laboral, amb l'objectiu d'aconseguir la plena ocupació i garantir el dret al treball.
En la nostra delegació sindical de CGT constatem que, amb aquest ERE, el dret a la llibertat d'empresa preval, una vegada més, sobre el dret de les persones al treball i a unes condicions de vida dignes, sense que de moment existeixi jurisprudència, ni nacional ni europea que garanteixi que l'actual revolució industrial i tecnològica contribueixi a augmentar el benestar social i no els comptes de resultats..
Davant aquesta situació, la secció sindical de CGT anima a tota la plantilla de Interpartner del grup AXA a secundar la vaga del dia 5 de febrer, a acudir a la concentració aquest mateix dia, a les 11 del matí, en la seu central i també a realitzar els aturs d'una hora convocats durant els primers dies del mes que ve. D'altra banda, es fa una crida a les persones assegurades per aquestes companyies (AXA, Segurcaixa, Banc Santander, Iberdrola, Mútua Madrilenya, Kutxabank, RGA Assegurances de Caixa Rural, Cai Assegurances Generals, Mussap) perquè cridin i facin les seves consultes, declaracions de sinistres i altres, i posin reclamació formal escrita en les seves oficines si no se'ls atén la crida.
Concentració 5 de Febrer – 11.00 hores
Carrer Tarragona 161
CGT Interparner AXA
ERE_INTERPARTNER_AXA_nota_prensa_20_01_2021