CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Generalitat presenta el seu pla per als treballadors públics: rebaixes salarials i modificació unilateral de les condicions de treball

Diumenge, 18 març, 2012

El Govern de la Generalitat de Catalunya comandat per Artur Mas va presentar el 16 de març als sindicats un pla per “optimitzar”, diuen, la seva plantilla, un pla que representa un nou capítol en l'atac a les treballadores i treballadors públics que ja va començar amb les primeres retallades de sou quan manava l'anterior govern tripartit. Ja no es tracta només de rebaixes de salari, sinó de la modificació unilateral de les condicions de treball de més de 45.000 treballadors de l'administració pública catalana.

El Departament de Governació va ser l'encarregat de presentar un pla que durant els pròxims dos anys permetrà aplicar mesures per distribuir el personal en funció de les necessitats de cada àrea. Així, segons consta en el document entregat als sindicats, cada departament tindrà poder per adoptar “mesures relatives als sistemes d'organització interna del treball –reorganització de tasques i funcions i reordenacions de jornada i horaris–, modificacions dels llocs de treball, redistribució d'efectius, canvis d'adscripció de llocs de treball i reassignació d'efectius”. El pla afecta tant funcionaris com personal laboral.

En aquest últim cas, el text que el govern vol aprovar en el pròxim Consell Executiu parla específicament de “trasllats forçosos”, el que permetrà que els treballadors puguin ser obligats a canviar d'horari, funcions o ciutat. Això no és res més que traslladar al sector públic el que ja es pot fer al privat des de l'entrada en vigor de la reforma laboral, que permet a l'empresari canviar condicions laborals sense haver-ho de pactar.

Tot i que fonts del departament van matisar que la mobilitat serà entre departaments o dins d'una mateixa conselleria, que només seran “casos puntuals” i que, en tot cas, afectaran només un miler d'empleats, el que està clar és que es deixa la porta oberta per a fer-ho en funció de la conjuntura, les circumstàncies i els interessos del govern.

Retallada de salari i jornada per als interins

Per altra banda, la retallada d'un 15% de la jornada i el sou de 6.800 interins ja té data: a partir de l'1 d'abril. Aquesta mesura, que ja havia estat anunciada, donarà el tret de sortida al pla que el Departament de Governació va presentar el 16 de març. La segona fase vindrà després d'un “diagnòstic” que haurà d'estar enllestit el 31 d'octubre. Serà llavors quan es posin en comú les conclusions i es doni poder a cada departament per reorganitzar-se.

Aquesta modificació de les condicions de treball arriba sense haver-se negociat ni haver fet un estudi exhaustiu dels efectes que poden tenir uns canvis tan importants.

La reducció de sou i jornada per als interins, que s'afegeix a la que ja s'ha aplicat a tot el col·lectiu públic, no s'aplicarà als que treballin en serveis considerats essencials com ara l'educació, la salut, els bombers i alguns treballadors de la justícia.

* Font: Agències

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció