CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La II Flotilla de la Llibertat ja ho té tot a punt per a sortir en direcció a Gaza

Diumenge, 5 juny, 2011

Des de l'Estat espanyol salparà un vaixell de passatgers amb 200 persones que s'unirà a altres 12 vaixells de la coalició internacional d'organitzacions de drets humans per a trencar el bloqueig imposat per Israel a Gaza.


Maria José Esteso / Diagonal

Al llarg d'aquest any, la plataforma Rumb a Gaza ha recollit gran quantitat de material humanitari que intentarà lliurar al poble palestí. Els membres de la flotilla han sofert punxades telefòniques, detencions i seguiment policial. De moment, el Govern no garanteix la seguretat dels cooperants.

Quan es compleix un any de l'atac a la I Flotilla de la Llibertat, una segona Flotilla està preparada per a salpar rumb a Gaza. La tercera setmana de juny té previst sortir al mar un vaixell de passatgers amb 200 persones de l'Estat espanyol noliejat per la plataforma Rumb a Gaza. Aquest vaixell s'unirà a altres 12 amb representants de 50 països i un total de mil persones amb destinació a la Franja de Gaza.

Fa un any, el 31 de maig de 2010, Israel va assaltar brutalment el Mavi Marmara, vaixell turc que formava part de la I Flotilla de la Llibertat, i va assassinar en aigües internacionals a nou activistes turcs; 50 persones van resultar ferides i 750 cooperants que viatjaven en els vaixells de la flotilla van ser segrestats i detinguts durant dies per forces d'elit israelianes.

Després d'aquests fets, la preparació de la II Flotilla de la Llibertat ha comptat amb el suport d'un nombre important de persones de tot l'Estat espanyol. Durant onze mesos, dos dels seus impulsors, Laura Arau i Manuel Tapial integrants de la primera expedició expliquen que “han sorgit més de 20 grups de Rumb a Gaza i a través d'ells s'ha recollit ajuda humanitària” consistent sobretot en material escolar i hospitalari i aliments no peribles. Són diverses tones que es transportaran en un dels vaixells de la coalició internacional d'organitzacions contra el bloqueig a Gaza.

Però la tasca no ha estat fàcil. En tot aquest temps, el primer ministre israelià, Bejamin Netanyahu, ha torpedejat i amenaçat al moviment internacional que es proposa arribar a la costa de Gaza, qualificant el lliurament d'ajuda humanitària com “una provocació”. Netanyahu ha demanat a Nacions Unides que impedeixi “per tots els mitjans” la sortida dels vaixells. El dia 1 d'abril es va dirigir al secretari general, Ban Kimoon, perquè es detingui a la flotilla, afirmant que “ha estat organitzada, per elements extremistes islàmics a fi de crear un enfrontament i provocar un esclat”.

Uns dies després, el 10 maig, Netanyahu, va telefonar al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per a demanar-li que impedís la sortida del vaixell espanyol, segons va revelar l'ambaixada d'Israel a Madrid, just el mateix dia que el portaveu de Rumb a Gaza, Manuel Tapial, intervenia en la seu del parlament europeu per a explicar la missió davant els europarlamentaris i recaptar suports. Aquest dia la web del Ministeri d'Afers Exteriors, en el seu apartat de recomanacions per a viatjar, va publicar la següent informació, encara visible: “Es desaconsella encaridament embarcar en qualsevol buc de la iniciativa Rumb a Gaza pel greu perill que pot comportar per als participants en aquesta flotilla”. Aquestes recomanacions demanaven que s'enviés l'ajuda humanitària a Gaza “per via terrestre i respectant els canals autoritzats”.

Pressions d'Israel

Però la pressió no va parar. El 18 de maig l'ambaixador israelià a Espanya, Raphael Schutz va ser rebut per la ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez a petició del representant israelià, per a, de nou, demanar al Govern que no permeti la sortida del vaixell espanyol amb destinació a Gaza. Schutz, és el mateix que va titllar de “terroristes” als integrants de la primera Flotilla de la Llibertat, al juny passat, i que va arribar a comparar públicament els assassinats de la flotilla per l'exèrcit del seu país amb els morts en accidents de tràfic durant els caps de setmana.

Per a Tapial és “significatiu que la ministra no s'hagi volgut reunir amb nosaltres, sent ciutadans espanyols que anem a portar a terme una missió humanitària, i que si ho faci amb l'ambaixador d'Israel”. Jiménez va derivar als representants de la flotilla al director de política exterior en el Mediterrani, Zagreb i Orient Pròxim, Juan González-Barba, qui “en cap moment va mostrar un compromís de garantir la nostra seguretat”, afirmen des de l'organització de la Flotilla.

Policia secreta del CNI

Els membres de la Campanya Rumb a Gaza han sofert tot tipus de pressions per part del Govern espanyol: punxades telefòniques, registres, enregistraments en les conferències i fins i tot seguiment per part de membres del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) (veure: www.diagonalperiodico.net/El-Gobierno-cede-al-chantaje-de.html

Mobilització ciutadana

La preparació de la II Flotilla de la Llibertat ha suposat una mobilització ciutadana important. En menys d'un any s'han organitzat conferències, concerts, concentracions i recollida de fons i material humanitari. D'aquestes campanyes han sortit diverses tones d'ajuda humanitària, material escolar i quirúrgic per a hospitals, que es durà en dos contenidors en un carguer escortat per la coalició internacional de la Flotilla. S'han recaptat 300.000 euros, d'ells 200.000 han servit per a comprar el vaixell de passatgers en el qual s'embarcaran, entre altres, els actors Willy Toledo, Alberto San Juan, l'exdiputada Ines Sabanés, l'eurodiputat Willy Meyer (Esquerra Unida), l'exsenador de Esquerra Unida, Joan Josep Nuet, l'irlandès Paul Murphy, del grup Esquerra Unitària Europea-Els Verds, al costat d'altres tants activistes de drets humans.

Des que Israel va imposar de forma il·legal en 2006 el bloqueig a la Franja de Gaza, la situació entre la població ja empobrida, és extrema. Un milió i mig de persones no tenen aigua potable, manquen de medicines bàsiques, llet per als bebés i els aliments escassegen. Tampoc és possible fer-se amb materials de construcció per a rehabilitar les cases després dels bombardejos israelians. Els vaixells ja estan preparats i és molt possible que Israel actuï igual que l'any passat. “No tenim cap compromís per part del Govern per a protegir-nos. No ens han donat cap garantia”, assegura Tapial.

Més informació al web: www.rumboagaza.org/