CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La jutgessa rebutja desallotjar un bloc del ‘banc dolent’ ocupat a Sabadell per la PAHC i famílies desnonades

Dijous, 9 maig, 2013

Denegat el desallotjament del bloc de pisos del ‘banc dolent’ alliberat per la PAH de Sabadell

La jutgessa considera que el Sareb no ha portat a terme la funció social que limita la propietat privada, segons la Constitució, i que l'ocupació de l'immoble no li suposa cap "perjudici".

En una sentència que es pot qualificar d’històrica, la responsable del jutjat d’instrucció número 4 de Sabadell ha desestimat la petició de la fiscalia de desallotjar les onze famílies que viuen al bloc de pisos propietat del banc dolent i alliberat des del 13 d’abril per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHC). La magistrada ha estat contundent a l’hora d’argumentar la decisió i exposa que Societat de Gestió d’Actius Immobiliaris provinents de la Reestructuració Bancària (Sareb) no ha complert la funció social que limita el dret a la propietat privada segons la Constitució espanyola. El banc dolent no ha donat cap a ús al bloc ni ha portat a terme les mínimes tasques de manteniment, de manera que segons la magistrada l’ocupació no li suposa cap perjudici, mentre sí que ho seria per a les famílies sense recursos que han passat a viure als pisos.

La decisió s’ha conegut després d’una gran campanya de mobilització social, amb 70 entitats adherides a la petició que demanava l’aturada del desallotjament. En un comunicat, la PAH havia lamentat el mateix dimecres que el PP sol·licités a través de la Fiscalia de l’Estat el desallotjament del bloc mentre aprova una “inútil” reforma de la llei hipotecària. L’edifici, que estava buit des de fa quatre anys, acull víctimes de desnonaments als que els serveis socials no van poder prestar ajuda, tot i que la van sol·licitar. La PAH lamenta que el Sareb, “una entitat creada per injectar diners públics a les entitats financeres pretengui desnonar famílies que s'han vist en una situació extrema per culpa de l'estafa bancària. És urgent que els habitatges en mans de la banca i el Sareb es posin a disposició de les persones afectades per l'habitatge en règim de lloguer social.”

La PAH considera la llei que el PP ha aprovat –amb la seva majoria- dimecres al Senat una normativa “feta per protegir i defensar els interessos de la banca, enfrontats, en aquest cas, als drets fonamentals de les persones”. El comunicat lamenta que el Govern espanyol no hagi tingut en compte la ILP per la dació en pagaments i assegura que “la decisió del Partit Popular de menysprear el milió i mig de signatures, de menysprear les demandes que els que coneixem de prop el problema sabem que són necessàries, que compten amb el suport del 80% de la població són la gota que fa vessar el got. Amb aquesta decisió el govern del Partit Popular no només dóna l'esquena a les persones afectades, sinó que demostra que vivim en una democràcia segrestada pels interessos de la banca, als quals s'ha mostrat completament submís".

Font: El Triangle


La jutgessa rebutja desallotjar un bloc del ‘banc dolent’ ocupat per la PAHC i famílies desnonades

La magistrada titular del jutjat d’instrucció número 4 de Sabadell ha denegat la petició de la fiscalia de desallotjar les onze famílies que viuen al tercer bloc ocupat per la PAHC a Sabadell.

L’edifici propietat de la SAREB, la societat pública coneguda com a ‘banc dolent’ perquè es va crear per comprar amb diners públics els actius tòxics de les entitats financeres, va ser recuperat per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi fa tres setmanes i, a dia d’avui, acull onze famílies sabadellenques que no han pogut trobar cap solució al seu problema habitacional a través de l’administració pública.

En l’auto, la jutgessa argüeix que el dret a la propietat privada està limitat per la seva funció social segons l’article 33.2 de la Constitució Espanyola, i afegeix que els interessos individuals no són els únics que regeixen la definició de la propietat privada, sinó que aquesta s’ha de compaginar amb els interessos de la col·lectivitat. En aquest sentit, segueix afirmant que la SAREB ha desistit de la funció social ja que no ha realitzat cap activitat per donar ús a l’edifici, no ha fet cap acte de conservació del bloc tal com li obliga la Llei d’Urbanisme i, a més, ni tan sols ha fet un acte per recuperar la possessió del bloc, més enllà de presentar la denúncia. La contundència encara va més enllà, i la magistrada afirma que l’ocupació no comporta cap perjudici pel ‘banc dolent’, mentre que desallotjar-ne les famílies significaria deixar-les al carrer, més encara quan la presentada com a part al cas ha acreditat amb un informe dels serveis socials que no té cap ingrés.

Gràcies a la pressió

La contundència de la jutgessa no s’entén sense la campanya de pressió que la PAHC ha tirat endavant per protegir el tercer bloc que aquesta plataforma ha recuperat a Sabadell per ús social. 70 entitats -entre partits nacionals i locals, associacions de veïns i organitzacions socials i polítiques de tot tipus– s’havien adherit a la petició, traslladada dilluns al Jutjat, de no fer efectiu el desallotjament. Aquest matí, han fet una roda de premsa massiva on han visualitzat aquests suports i han denunciat que una entitat participada amb el 45% de diners públics com el banc dolent es dediqui també a “desnonar famílies que ja han estat desnonades enlloc de posar a disposició de les famílies pisos en règim de lloguer social’ en el què han qualificat com un ‘despropòsit criminal sense precedents”.

Els portaveus de la PAHC de Sabadell han recordat que l’ocupació s’ha tirat endavant perquè les famílies que hi viuen “puguin exercir el seu dret humà i constitucional a l’habitatge” que han considerat que està essent vulnerat “per una classe política incapaç d’incorporar les demandes de mínims de la PAH i per una banca criminal que està sent rescatada per enèssima vegada amb la constitució de la SAREB”. Fins i tot el govern local, a través de la seva regidora Marta Farrés, ha reconegut no tenir recursos per poder fer front a “l’emergència habitacional en la què ens trobem” i ha convidat a la SAREB a asseure’s amb la PAHC i negociar lloguers socials per les famílies que viuen al bloc.

Font: DirectaComunicat de la PAH

Mentre el PP desnona la ILP en el Senat, la PAH aconsegueix fer-la efectiva en el carrer enfront del SAREB

Un auto històric dóna una bofetada al SAREB i denega el desallotjament cautelar d'un bloc recuperat per la PAH a Sabadell

En el marc de la campanya d'Obra “Social La PAH”, la Plataforma ha alliberat a Catalunya fins a la data 8 blocs de pisos buits que estaven en mans d'entitats financeres per a reallotjar a famílies desnonades i garantir així el dret a l'habitatge dels ciutadans. Un dels blocs recuperats per PAH Sabadell pertanyia al SAREB, comunament conegut com Banc Dolent.

Des d'un primer moment PAH Sabadell va intentar negociar amb el banc dolent un lloguer social per a les famílies. No obstant això la resposta del SAREB, participat en gran part amb diners públics, va ser taxativa: sol·licitar al jutge el desallotjament immediat de l'immoble.

Això ho feia mentre declarava en els mitjans que no anava a desallotjar a cap família i que negociaria en tots els casos com aquest. El 8 de maig el SAREB estava citat a declarar. Doncs bé, el Jutjat d'Instrucció nº 4 de Sabadell ha donat a conèixer l'auto. Un auto que suposa un recolzament a les reivindicacions històriques de la PAH, arxiva la causa i li recorda al SAREB que:

1) El dret a la propietat privada està limitat per la seva funció social segons estableix l'article 33.2 de la C.E.

2) Que el SAREB ha desistit de la funció social dels habitatges: No ha realitzat cap activitat per a donar-li un ús a l'edifici, ni per recuperar la possessió del mateix més enllà de la denúncia.

3) No es produeix cap perjudici per al Banc Dolent, i sí en canvi per a la família que té el seu domicili familiar en l'habitatge i que no disposa d'ingressos tal i com o ha quedat provat amb l'informe emès per serveis socials.

Recordem a més que el 8 de Maig, el Partit Popular va decidir, com ja va fer setmanes enrere en el Congrés, passar el corró de la seva majoria absoluta pel senat per a aprovar una llei inútil que res té a veure amb la ILP per la dació en pagament retroactiva, la moratòria de desnonaments i el lloguer social avalada per gairebé un milió i mig de signatures i que conta amb un respatller social incontestable.

Fa una setmana la PAH va decidir retirar simbòlicament la ILP del Congrés, per a seguir defensant-la fil per randa i sense rebaixes de cap tipus en el carrer i en els jutjats. Si el Partit Popular es plega de nou davant els interessos d'una Banca Criminal, haurà de ser la ciutadania la que continuï tutelant els drets fonamentals.

http://afectadosporlahipoteca.com/2013/05/09/pp-desahucia-ilp-pah-hace-efectiva-frente-sareb/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció