CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La llei espanyola de desnonaments vulnera la normativa europea

Dijous, 8 novembre, 2012

La llei espanyola de desnonaments vulnera la normativa europea perquè no protegeix prou els ciutadans, segons ha dictaminat aquest dijous l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Juliane Kokott. El dictamen, una resposta al cas d'un ciutadà que va ser desnonat per no pagar una hipoteca de CatalunyaCaixa, assegura que les normatives europees exigeixen que els consumidors tinguin “un recurs legal eficaç per demostrar el caràcter abusiu de les clàusules del seu contracte de préstec que permeti que es pugui detenir un desnonament forçós”.

La llei espanyola, però, no té aquest “recurs legal” i una persona pot perdre la casa encara que al·legui abusos en el contracte de la hipoteca.
El dictamen de l'advocada general és una resposta pel jutjat mercantil de Barcelona, que ha de decidir sobre la denúncia d'un ciutadà que el 2011 va perdre la casa per impagaments a CatalunyaCaixa.

L'home al·lega que el contracte de la hipoteca contenia una sèrie de clàusules abusives i que, per tant, el seu desnonament també hauria de ser anul·lat.
D'acord amb el dictamen de l'advocada general del Tribunal de Justícia de la UE, que no és vinculant, la llei espanyola desprotegeix els ciutadans perquè no permet aturar un desnonament quan hi ha una denúncia de clàusules abusives en el contracte de la hipoteca.

El text de Kokott assegura que el ciutadà “ha de suportar indefens l'execució de l'hipoteca amb la conseqüent subhasta forçosa de la vivenda, la pèrdua de la propietat i el desallotjament” i que “és només després” de tot això que “està legitimitat a exercir una acció per danys i prejudicis”.
Per l'advocada general, la llei espanyola hauria de permetre aturar els desnonaments en situacions com aquesta, i actualment és “incompatible” amb la directiva europea 93/13. Kokott estima que la normativa europea preveu que “el consumidor disposi d'un recurs legal eficaç per demostrar el caràcter abusiu de les clàusules del seu contracte de préstec que permeti que es pugui detenir un desnonament forçós”.

Les conclusions de l'advocada general no són vinculants pel Tribunal de Justícia de la UE, sinó una opinió sobre una possible solució jurídica del cas presentat pel jutjat mercantil de Barcelona. Ara, els jutges europeus començaran les seves deliberacions i la sentència es farà posteriorment.

FONT: ELPUNTAVUI.CAT

Cimera anti desnonaments de PP i PSOE: # PuroTeatro. Responsables del #GenocidioFinanciero

Davant la reunió realitzada avui entre Govern i PSOE per "frenar el drama dels desnonaments", des de la PAH volem fer algunes puntualitzacions d'urgència:

- Les execucions hipotecàries i els desnonaments que avui destrossen les vides de milers de persones a Espanya no han caigut del cel . Són la conseqüència d'unes polítiques públiques aprovades per PSOE i PP en diferents governs, caracteritzades per especular amb l'habitatge, impulsar el sobreendeutament de la població i sobreprotegir els interessos de la banca, entre d'altres.

- La bombolla va esclatar des de fa almenys 4 anys. Des de febrer de 2009 la PAH ve denunciant el genocidi financer que s'està cometent en aquest país : les milers d'execucions hipotecàries i de desnonaments, els deutes il · legítims que condemnen a la població de per vida , una llei perversa que deixa a les persones en absoluta indefensió, el ​​sense sentit que bancs acumulin milers de pisos buits mentre milers de famílies es queden al carrer sense reallotjament algun. No obstant això, en tot aquest temps ni el govern del PSOE ni el del PP han volgut escoltar ni dialogar mai amb la PAH . Al contrari, s'han limitat a aprovar rescat bancari després rescat, destinant milers de milions d'euros a uns bancs irresponsables sense exigir cap contrapartida.

- Les mesures aprovades fins ara pels governs de PSOE i PP han estat un absolut fracàs des del punt de vista de la gent afectada . Primer la moratòria ICO del PSOE, després el codi de "bones pràctiques" del PP ... només han servit perquè la banca guanyés temps i segueixi executant i desnonant cada vegada més. Recordem que les estadístiques de desnonaments són cada trimestre pitjors. Segons les dades del primer semestre de 2012 només en aquests primers mesos s'han produït gairebé 100.000 desnonaments: 532 al dia.

- La PAH porta gairebé 4 anys de travessia en el desert: sense nul reconeixement institucional, batallant al carrer per frenar els desnonaments, negociant amb els bancs cas a cas, parlant amb serveis socials, jutjats, ajuntaments i aquells partits polítics que han volgut escoltar. Malgrat les dificultats, la dignitat de la gent afectada i la força de la població mobilitzada en defensa dels drets humans, han aconseguit que aquest moviment no parés de créixer i de sumar suports. Per això, hem de felicitar totes les PAH, així com altres col · lectius i moviments socials afins, si avui finalment el Govern ja no pot seguir negant l'evidència. El debat que avui ocupa les portades dels mitjans de comunicació és el resultat de la mobilització social , començant per la de la pròpia gent afectada.

- No podem deixar de protestar pel que clarament és l'enèsim acte d'arrogància per part de Govern i PSOE . Pretendre resoldre el problema a través d'un "grup d'experts" dels dos partits sense comptar en cap cas amb la veu de la pròpia gent afectada ni el col · lectiu que ha situat aquest debat en l'agenda política i mediàtica, és d'una miopia arrogant que aprofundeix l'abisme que separa el bipartidisme PPSOE de la majoria de la població.

- Tenint en compte tot l'anterior, va resultar lògic que la PAH rebi amb escepticisme i desconfiança l'anunci d'un pacte entre PP i PSOE per tirar endavant una llei urgent que freni els desnonaments . Tot i que encara no s'ha concretat en què consistirà aquesta reforma urgent, els comentaris realitzats pels portaveus del Govern i la proposta de llei avançada pel PSOE ens fan tenir el pitjor: que de nou ens trobarem amb alguna mesura insuficient, que com a molt serà útil per a aquelles persones que encara no estiguin en procediment d'execució. En cap moment ni PP ni PSOE estan parlant de mesures retroactives o que donin resposta a la gent ja afectada : és a dir, els centenars de milers de persones que ja estan patint la injusta llei hipotecària i els desnonaments: 400.000 són les execucions hipotecàries ja iniciades a l'estat Espanyol des de 2007.

- Per finalitzar, ens permetem recordar-li al PPSOE que si realment vol resoldre el problema de les execucions hipotecàries i els desnonaments, les solucions fa temps que estan sobre la taula: dació en pagament retroactiva, moratòria immediata dels desnonaments d'habitatges habituals i lloguer social dels habitatges que de forma il · legítima acumula la banca. Aquestes són mesures de mínims que resoldrien els problemes més greus i urgents de la població afectada. Són les mesures que la PAH porta proposant any rere any, i que ICV, IU i ERC han recollit i traslladat a fins a 4 vegades al congrés dels diputats, sent PPSOE en cadascuna d'aquestes votacions que han impedit que prosperessin. Són aquestes mateixes mesures les que recull una iniciativa legislativa popular actualment en curs, que compta amb el suport de nombroses organitzacions i col · lectius, que ja porta recollides més de 500.000 signatures i segueix sumant suports dia rere dia.

La veritat és que la gent afectada no pot esperar més. La situació per a milers de famílies és insostenible. PP i PSOE tenen una última oportunitat d'escoltar les demandes ciutadanes. Si no ho fan i amb caràcter urgent, la indignació social que fins avui s'ha concentrat en les entitats financeres passarà a assenyalar ja exigir-los que rendeixin comptes. Els fem directament responsables de la misèria i el dolor de les milers de persones que avui pateixen l'estafa bancària i la violència dels desnonaments.

- FONT: PLATAFORMA AFECTATS PER LA HIPOTECA

Més informació:

- PLATAFORMA AFECTATS PER LA HIPOTECA

- TWITTER: @LA_PAH

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció