CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“La lletra petita del rescat”

Diumenge, 10 juny, 2012

ignacioescolar.jpg

Ja és oficial: Espanya és el quart país de la zona euro que s'acull a un rescat per salvar els seus comptes. Per molt que el Govern intenti disfressar la realitat , per molt que sigui només un rescat financer ( com el d'Irlanda, d'altra banda ), la realitat és que Espanya perd avui gran part de la seva sobirania. Encara que no hi ha condicions explícites per a la política econòmica i fiscal del país, n'hi ha implícites. La UE i l'FMI no ens regalaran 100.000 milions d'euros.

El rescat no es condiciona de forma directa amb uns ajustos concrets-com amb Grècia, Portugal i Irlanda-, però el mateix comunicat de l'Eurogrup deixa clar que sí hi ha retallades pendents : "L'Eurogrup està convençut que Espanya va a complir els seus compromisos sobre l'excessiu dèficit i amb les reformes estructurals, per tal de corregir els desequilibris macroeconòmics en el marc del semestre europeu. El progrés en aquestes àrees serà vigilat molt de prop i regularment revisat en paral·lel amb l'assistència financera. Traduït: si no es compleix aviat amb el dèficit, l'aixeta per a la banca també es tanca.

En properes dates, potser la setmana que ve -hi ha qui diu que serà millor que arribi abans de les eleccions gregues-, Mariano Rajoy ens llegirà als espanyols la cara oculta d'aquesta "ajuda" exterior. Encara que el rescat no estigui formalment condicionat, implícitament sí ho està: els diners per salvar la nostra banca no sortiran gratis per a la societat. Des d'Alemanya recepten des de fa anys a Espanya quatre mesures per a l'ajustament fiscal, per quadrar els comptes públics. Quatre grans retallades dels que Rajoy ens farà prendre dues tasses: pensions, funcionaris, IVA i prestacions per desocupació.

El Govern dóna dos d'aquests tisorades per assegurades -pujada de l'IVA i retallada a funcionaris- i està intentant resistir com pot als altres dos: a tocar les pensions i les prestacions per als aturats. "Les dues primeres les podem donar ja gairebé per descomptades, però les altres dues provocarien seriosos problemes socials", assegura un alt càrrec del Govern.

Pujada de l'IVA . No es tracta només de pujar dos punts el tipus màxim, del 18% al 20% o al 21%. També passa per canviar determinats productes i serveis de l'IVA reduït a l'IVA normal. Per exemple, els hotels i restaurants. En gran part d'Europa paguen l'IVA normal. Aquí, per ara, és IVA reduït.

Retall a funcionaris. Amb gairebé total seguretat, es congelaran les noves places i també es retallaran els salaris, probablement a través de reduccions en les pagues extres i en els complements. La línia vermella està en els acomiadaments: en reduir el nombre total de treballadors públics, no només eliminant interins. No seria novetat en un país intervingut: ja ha passat a Irlanda, a Grècia i a Portugal.

Pensions. És una de les retallades que el Govern està intentant evitar, conscient de la seva tremenda impopularitat. Hi ha tres ingredients en aquesta recepta: elevar encara més l'edat de jubilació -a Irlanda, per exemple, ja estan en els 68 anys-, accelerar l'entrada en vigor de la jubilació als 67 i, com a última opció, retallades les pensions que ara mateix es paguen.

Prestacions per atur . En dos formats: endurint les condicions per accedir a l'assegurança d'atur i també reduint la seva quantia i la durada.

A més d'aquests quatre dures retallades que s'estudien, preparin-se també per a premis menors: taxes, copagaments, peatges, privatitzacions ... El Govern espanyol pretén passar a la història com el primer a Europa que va afrontar una intervenció sense perdre el poder i sense donar tan sols la cara -que Rajoy no comparegui és insultant-. Després de totes les seves mentides , malgrat la seva recent majoria absoluta, tenen la legitimitat social necessària com per convèncer els ciutadans que acceptin un ajust així?

FONT: Eldiario.es

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció