CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La lluita contra les altes mèdiques injustes ni s’atura ni s’aturarà. Comunicat de la CGT de Catalunya.

Dimarts, 11 octubre, 2016

L'11 d'octubre de 2016 reunió del Conseller Antoni Comín amb la CGT de Catalunya. LA LLUITA CONTRA LES ALTES MÈDIQUES INJUSTES NI S'ATURA NI S'ATURARÀ.

El proper 11 d'octubre de 2016 el Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya ha citat a a una reunió a la CGT de Catalunya. Aquesta reunió es dóna en el marc d'una campanya d'aquest sindicat que portem anys denunciant les pràctiques poc ètiques de l'ICAM, i que tot i el cessament de la sotsdirectora Lemonche manté actualment idèntiques actuacions.

L’ICAM és el tribunal mèdic depenent de l’administració catalana de l’ICS, amb funcions d’avaluar altes i baixes mèdiques, a més de possibles invalideses laborals, i ha estat envoltat en els darrers anys de múltiples polèmiques.

Des de la CGT de Catalunya hem realitzat diverses mobilitzacions per denunciar les altes injustes i basades exclusivament en criteris econòmics d’aquest tribunal mèdic, amb l’únic objectiu de retallar la despesa pública, i en detriment de la salut dels i les treballadores. Aquestes males pràctiques han causat empitjoraments de la situació mèdica, angoixa i patiment en la classe treballadora afectada (http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article11652#.VywxztSLSt8).

També vam denunciar l’ICAM davant la Inspecció de Treball i l’Oficina Antifrau davant la sorprenent concessió d’invalideses exprés a policies de la Guàrdia Urbana condemnats per tortures (https://directa.cat/actualitat/cgt-denunciara-pensions-vitalicies-dels-policies-del-cas-4f-inspeccio-de-treball).

Aquestes males pràctiques de l’ICAM han donat lloc a protestes socials, mobilitzacions i acampades, i finalment a la creació d’una Plataforma d’Afectats de l’ICAM, que van causar fins i tot el cessament de la Sotsdirectora Consol Lemonche. A pesar d'aquest cessament, denunciem que l'actuació de l'ICAM no ha variat.

Per aquests motius, des de la CGT de Catalunya exposarem al Conseller les següents reivindicacions, totes elles dins el seu àmbit actual de competències:
- Derogació del Conveni INSS-ICAM que determina més ingressos a l’ICAM en base a més altes i menys invalideses.
- Reconeixement per part de l'ICAM de les Malalties Professionals i Accidents de Treball, actualment amagades per les Mútues patronals i l'ICAM.
- Farem especial menció del reconeixement de les Malalties Professionals dels treballadors afectats per amiant i dels informàtics i netejadores afectades per Síndrome del Túnel Carpià (STC)
- Que els informes de les Unitats de Salut Laboral del propi ICS siguin vinculants en els canvis de contingències
- Que els metges de capçalera puguin donar baixes mèdiques per altres malalties en el període de 6 mesos posterior d'altes mèdiques emeses per l'ICAM, tal com determina la llei i el Tribunal Suprem.

Fem una crida al Departament de Sanitat de la Generalitat per canviar de política, ja que no acceptarem simples canvis de persones, sinó que exigim que l’ICAM deixi de donar altes injustes basades únicament en criteris econòmics de reducció de despesa.

Prou altes injustes!
Lluitem per guanyar!

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya
Barcelona, 11 d'octubre de 2016