CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La lluitadora saharaui Aminetu Haidar, retorna al Sàhara Occidental després de 32 dies de vaga de fam a l’aeroport de Lanzarote

Divendres, 18 desembre, 2009

- La Coordinadora Estatal d'Associacions Solidàries amb el Sàhara, CEAS-SÀHARA, vol mostrar la seva alegria i admiració per Aminetu Haidar, que gràcies a la seva tenacitat, determinació i dignitat, ha assolit vèncer la injustícia a la qual estava sent sotmesa per part dels Governs d'Espanya i el Regne del Marroc.

- CEAS-SÀHARA vol mostrar la seva infinita gratitud i reconeixement a tot el moviment solidari amb el Poble Saharaui, que ha ocupat un paper fonamental en la consecució dels objectius d'Aminetu i mostrat una vegada més la seva capacitat de mobilització i el seu sacrifici en suport a la justa causa d'Aminetu i del Poble Saharaui. De la mateixa manera, emplacem a la societat civil espanyola a continuar treballant pel reconeixement del dret d'autodeterminació del Sàhara Occidental.

- També volem agrair especialment l'últim esforç, sense precedents, que centenars de col·lectius, partits polítics, organitzacions socials i sindicats havien fet en els últims dies per a convocar una gran manifestació en els carrers de la capital de l'Estat. Mai abans, s'havia donat la coincidència unitària de col·lectius tan diversos, amb les seves diferències i plantejaments, partits, sindicats, artistes, moviments socials i organitzacions diverses, per una finalitat concreta com aquest: “Pel retorn al Sàhara d'Aminetu Haidar”.

- Així mateix, no volem deixar en segon pla les importants resolucions, tant del Parlament espanyol com l'intent del Parlament Europeu, que reconeixen el dret a l'autodeterminació del poble saharaui, que és inalienable i l'única via per a resoldre un conflicte que dura ja 34 anys. Des de CEAS-Sàhara els animem a complir amb aquest compromís en tots els fòrums internacionals.

- No obstant això, la lluita d'Aminetu Haidar i del Poble Saharaui continua. Aquests últims 33 dies de vaga de fam d'Aminetu Haidar han tornat a portar a la palestra l'existència d'un conflicte no resolt, -personificat en una dona heroica, encara que ho sofreix tot un poble-, i que pertoca de manera directa al poble espanyol i als seus dirigents.

- La pròxima Presidència espanyola de la Unió Europea en el primer semestre de 2010, ha de suposar el primer i definitiu pas en la solució justa, duradora i d'acord amb la legalitat internacional que condueixi a l'autodeterminació i posterior independència del Poble Saharaui, i posi fi al procés de descolonització inacabat, coincidint amb el període 2001-2010 Segon Decenni Internacional per a l'Eliminació del Colonialisme.

Semblança d'Aminetu Haidar

Aminetu Haidar, saharaui, 42 anys, dos fills. 33 dies de vaga de fam, sense menjar, sense drets, sense llibertat, sense justícia. 34 anys d'ocupació il·legal i militar del Sàhara Occidental. 34 anys de vaga de pàtria, de mentides. 34 anys de vaga d'Espanya, d'Europa, de la Comunitat Internacional.

Als vint anys va ser desapareguda amb la intenció de doblegar un esperit nascut per a la lluita, per a la llibertat, per a defensar el dret a l'autodeterminació de les persones, l'autodeterminació dels pobles. Va ser forjada a cop de tortura, de impietat, forjada a ferro.

És una d'aquestes persones que es donen rarament en la humanitat, de les que mantenen fermament els seus principis. Mentre el seu cos s'ha anat consumint, els seus ideals de dona lliure s'han nodrit amb la calor del seu poble, de la seva Veritat amb majúscules, que manca d'interès personal, que parla explicant i comprenent.

La seva feina, que internacionalment ha tingut veu a través dels múltiples guardons rebuts, avui ha pres una entitat que transcendeix als premis, als governs canviants i efímers, i interessos econòmics inconfesables.

AMINETU S'HA CONVERTIT EN UN SÍMBOL UNIVERSAL DE LA LLUITA DELS ÉSSERS HUMANS PER LA SEVA DIGNITAT.

Ella està sofrint perquè el poble saharaui recuperi la seva llibertat, perquè la població saharaui refugiada a Tinduf pugui tornar a la seva terra i perquè la comunitat saharaui, que viu en els territoris ocupats, es vegi lliure de la violència, empresonaments i tortures a les quals els sotmeten les forces d'ocupació marroquines.

Aminetu ha estat víctima de la cooperació necessària de dos estats, però no han pogut trencar la seva voluntat, ni la seva dignitat. Dignitat oferta al seu Poble i al món sencer perquè puguem preservar l'esperança de llibertat i justícia.

Aminetu ha tornat a El Aaiún, amb els seus fills, la seva família, el seu poble, espeem que amb totes les garanties. El seu únic delicte ha estat arriscar la seva vida en defensa dels drets humans, que són el veritable reflex de les més altes aspiracions de la humanitat. Són el millor del ser humà. També Aminetu ho és.

Madrid, 17 de desembre de 2009.

CEAS-Sáhara

www.saharaindependiente.org/