CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Marxa pel Decreixement recorrerà Catalunya a partir del 10 de febrer

Dimarts, 29 gener, 2008

El proper 10 de febrer comencem una Marxa amb bicicleta pel territori. Durant més de dos mesos ens aturarem a una trentena de comarques i poblacions per compartir debats sobre decreixement i altres maneres de viure i d’organitzar-nos.

Aportarem reflexions entorn el context actual de crisi energètica i com el sistema financer condiciona la nostra existència.


Enfront aquest context, creiem que és necessari un nou sistema econòmic realment sostenible. Desmonetitzar aspectes de l’economia i alhora, impulsar la construcció d’un altre funcionament monetari.

La Marxa és necessària perquè el canvi de model de vida va més enllà d’una convicció, és una necessitat. Per aquesta raó, volem fer-la participativa, obrir-la a totes aquelles persones i col·lectius que s’hi vulguin sumar, que vulguin acompanyar-nos en aquest recorregut per a la construcció d’una altra manera de viure.


TEMPS DE RE-VOLTES, POSEM EN MARXA EL DECREIXEMENT!

Vivim immersos en un model de vida impossible de mantenir, indesitjable i injust. El sistema actual, basat en el creixement exponencial i infinit que no té en compte la lògica empírica de la finitud de recursos del planeta, ens està portant i ens portarà a viure en un món inhabitable.

En gran part, el nostre model de vida es basa en l'explotació dels recursos energètics fòssils i finits com el petroli, el gas i el carbó que cada vegada més, estan i estaran en declivi. Tard o d'hora doncs, haurem d'aprendre a viure en un món de baixa energia perquè ni tota la tecnologia del món, ni totes les renovables juntes podran aconseguir que seguim vivint com si tinguéssim tres planetes. Perquè cap invenció podrà negar-se a veure que de planeta només en tenim un, maltractat, espoliat, contaminat i assaltat en tota la seva fragilitat.

El canvi climàtic és una conseqüència del nostre model de vida, un avís que ens indica que estem vivint per sobre de les nostres possibilitats en un sistema de creixement de la producció i del consum tan gran que no és gratuït, que té implicacions, una d'elles l'augment constant de les emissions. No podem aturar el canvi climàtic sense decréixer.

A més, haurem d'aprendre a viure en un món nou, en un món en crisi, crisi de l'alimentació que amb el model de vida actual depèn del transport de mercaderies completament insostenible arreu del món, que depèn al mateix temps, dels combustibles fòssils que declinen. Una alimentació cada cop menys variada, menys pròpia i més dependent de la compra de llavors a grans multinacionals. Més imprevisible per a la salut degut a la generalització dels transgènics, menys abundant si seguim pensant que és millor dedicar la terra a plantar aliments per alimentar els cotxes, enlloc de plantar per alimentar les persones.

Per altra banda, molt del mal que anem fent dia a dia, incansablement contra l'ecosistema pot arribar a ser irreversible. Vivim a costa de l'extracció d'uns materials que han costat a la terra milions d'anys de produir, amb una flota pesquera que pot pescar més del que pot arribar a haver-hi al mar. La desertització avança i la biodiversitat es redueix dràsticament. La tecnologia ens ha permès guanyar momentàniament l'assalt contra el planeta, guanyar temps de manera que anem deu passes davant seu, i el seu ritme natural de regeneració no ens pot seguir. Anem massa ràpid, i més tard o més d'hora haurem de frenar. Nosaltres no volem esperar a tallar fins l'últim arbre per adonar-nos que els diners no es poden menjar.

Per si no n'hi ha prou, el sistema financer i econòmic actual és també i en gran part, responsable del caos ecològic del planeta i de la nostra esclavització sense precedents. Un sistema que crea els diners del no res i que a sobre, ens cobra interessos. Un sistema que necessita que seguim consumint, que seguim creixent, demanant crèdits i pagant els nostres deutes per a seguir funcionant. Un sistema que no té en compte el valor real de les coses, governat amb les regles d'uns pocs per tal d'explotar als altres i destrossar el nostre medi i mitjà de vida. Volem lluitar contra un sistema econòmic que ens condemna a la precarietat, volem deixar de viure explotades per un sistema que sembla que no té cares però que sabem clarament que no és producte d'una mà invisible.

Davant d'això, no ens quedem de braços plegats. Posem en Marxa el decreixement perquè és Temps de Re-voltes, perquè és necessari construir una altra manera de viure, i perquè per fer-ho, cal conèixer com vivim i a on porta el model de vida que ens estan venent. És hora de començar una Marxa, respectuosa amb la natura, que recorri, visiti, intercanvii, i creii amb les persones i organitzacions locals de cada territori. És hora d'alliberar-nos del poder del sistema dominant, d'organitzar la insubmissió, de reagrupar-nos, de prioritzar les alternatives, i d'interconnectar-les unes amb les altres. És hora de deixar de treballar per l'economia de creixement, i dedicar-nos a practicar el decreixement.

Pedalem per una vida on decidim nosaltres. La crítica és necessària però necessitem projectes, necessitem idees, necessitem veure que hi ha alternatives possibles. Alguns diran que som utòpics. Els utòpics són ells!

Us apunteu a la marxa?

Per adhesions al manifest i suport:

re-voltes@tempsdere-voltes.cat

Per contactar amb nosaltres:

932170623


Calendari de la Marxa

La Marxa sortirà el 10 de febrer amb una bicicletada que significarà el primer tram. Després de pedalar per la ciutat de Barcelona ens dirigirem a la primera parada: Sant Feliu, a la comarca del Baix Llobregat.

Esperem que la gent dels voltants de Barcelona ens pogueu acompanyar en aquesta bicicletada interurbana.

Les dades de la convocatòria són:

Diumenge 10 de febrer a les 11.00 h

Plaça Universitat de Barcelona.

*Aquest calendari és provisional i hi poden haver unes quantes modificiacions

10 de febrer: TRET de SORTIDA de la MARXA des de Barcelona (11h Plaça Universitat)

10-11 febrer: Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat)

12-13 febrer: Collbató (Baix Llobregat)

14 febrer: Capellades (Anoia)

15 febrer: Igualada (Anoia)

16-17 febrer: Vilafranca (Alt Penedès)

18-19 febrer: Ribes i Vilanova (Garraf)

20 febrer: Torredembarra (Baix Gaià, Tarragonès)

21-22 febrer: Tarragona (Tarragonès)

23 febrer: Vandellós (Baix Camp)

24-25 febrer: Vinarós (Baix Maestrat)

26-27 febrer: Tortosa (Baix Ebre)

28-29 febrer: Corbera d'Ebre (Terra Alta)

01-02 març: Falset (El Priorat)

03-04 març: Reus i Riudons (Baix Camp)

05-06 març: Alcover i Valls (Alt Camp)

07-08 març: Montblanc (Conca de Barberà)

09-10 març: Tàrrega (Urgell)

11-12 març: Borges o Mollerussa (Les Garrigues i Pla d’Urgell)

13-14 març: Lleida (Segrià)

15-16 març: Balaguer (Noguera)

17-18 març: Tremp (Pallars Jussà)

19-20 març: Sort (Pallars Sobirà)

21-22 març: La Seu d’Urgell (Alt Urgell)

23 març: DESCANS

24-25 març: Solsona (Solsonès)

26 març: Cardona (Bages)

27-28 març: Berga (Berguedà)

29-30 març: Ripoll (Ripollès)

31-01 abril: Olot (Garrotxa)

02-03 abril: Banyoles (Pla de l’Estany)

04-05 abril: Figueres (Alt Emprodà)

06-07 abril: Girona (Gironès)

08-09 abril: Palafrugell (Baix Empordà)

10-11 abril: Lloret (La Selva)

12-13 abril: Arbúcies (La Selva)

14-15 abril: Vic (Osona)

16-17 abril: Manresa (Bages)

18-19 abril: Terrassa (Vallès Occidental)

20-21 abril: Sabadell (Vallès Occidental)

22-23 abril: Granollers (Vallès Oriental)

24-25 abril: Mataró (Maresme)

26 abril: RETORN a BARCELONA

* Els mesos de maig i juny, la marxa recorrerà barris i poblacions del Barcelonés així com d'altres poblacions, especialment de l'àrea metropolitana, on no s'hagi pogut venir entre febrer i abril; i on els col·lectius locals hi estiguin interessats.

* La Proposta de Temps de Re-voltes culminarà amb una trobada del 4 al 6 de juliol que es farà a Can Cases, una masia de Santa Maria D'Oló (Bages). Aquesta trobada tindrà el títol "Posem en marxa el decreixement, construïm contrapoder" i ens agradaria que servís per teixir estratègies comunes entre tots els col·lectius i persones interessades, per posar en marxa el decreixement, ara i aquí.

En breu, posarem més informació al web, d'aquestes següents fases de "Temps de Re-voltes"

Tota la informació la podeu trobar al web:

http://www.tempsdere-voltes.cat/