CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La mesa negociadora del conveni de banca es reuneix avui per primera vegada

Dimecres, 28 febrer, 2007

El debat estarà marcat per les peticions d'augment de les retribucions a càrrec de beneficis, pujades salarials i horaris

Estrella Digital/Agencias
Madrid

L'Asociación Española de Banca i els sindicats es veuran avui per primera vegada les cares per a constituir la Mesa Negociadora del XXI Conveni d'aquest sector per al 2007 que afectarà més de 110.000 empleats i que marcarà el calendari que s'ha de seguir en el debat de les propostes sindicals. El debat tindrà entre els punts més conflictius les pujades salarials, les retribucions a càrrec de beneficis i els horaris laborals fins a la redacció final del text.

La mesa negociadora del conveni estarà composta per sis representants de la patronal bancària i per quinze dels sindicats, dels que sis pertanyen a CCOO, quatre a UGT, dos a CGT, un a ELA, un a CIGA i un a LAB.

La trobada de demà és un "primer acostament" formal, segons van indicar fonts de CCOO, pel que no es tractaran les propostes sindicals, sinó que ambdós parts fixaran el calendari de reunions per al seu debat.

Entre els assumptes a debatre, destaca elevar la participació dels empleats en els beneficis dels bancs. En concret, CCOO, que té majoria sindical en la mesa i demanarà que el conveni tingui una vigència de dos anys, exigirà un augment del 3,5% de les retribucions, amb clàusules de garantia del IPC i amb endarreriments.

Així mateix, proposarà un nou sistema de retribució de beneficis relacionat amb el benefici abans d'impostos i que permetrà, entre altres, augmentar l'actual paga mitjana de productivitat de setembre a una paga, així com complements salarials.

La central també lluitarà per la implantació d'un pla d'ocupació que acabi amb les prolongacions de jornada i permeta la creació de 12.000 llocs de treball en quatre anys.

En aquesta línia, UGT, per la seva banda, lluitarà per l'equiparació del nombre de pagues actual en els distints bancs a les 18,25 estipulades com a màxim, i demanarà un nou sistema que reguli la participació dels treballadors en els beneficis en funció dels resultats anuals de cada entitat.

Quant als horaris, ambdós sindicats demanaran la lliurança dels dissabtes, la reducció de la jornada màxima anual a 1.650 hores, així com l'aplicació de l'article 25.4 del conveni col·lectiu per a aclarir a quin personal se li poden aplicar aquests horaris.

Respecte a la conciliació de la vida laboral i familiar, UGT sol·licitarà que l'excedència que sol·licite el treballador per a atendre els seus fills es computi com a temps d'antiguitat, un horari més flexible, reduccions de jornada o que el dret d'elecció preferent per al primer torn inclogui a la plantilla amb fills d'entre zero i tres anys.

Per la seva banda, CCOO també sol·licitarà una Comissió d'igualtat sectorial per a permetre l'observació i desenvolupament dels plans d'igualtat de les empreses, així com igualtat d'oportunitats entre ambdós sexes.

Un altre paquet de mesures fa referència, entre altres assumptes, a la salut laboral, la carrera professional, beneficis, socials, trasllats, així com avantatges en l'obtenció dels crèdits vivenda.