CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La militarització dels pressupostos del 2016

Dimecres, 10 agost, 2016

Com en anys anteriors, aquest any hem analitzat els Pressupostos Generals de l'Estat aprovats pel Parlament poc abans de la dissolució del mateix i el final de la X legislatura, per detectar la despesa militar que amaga.

Les xifres són escandaloses i parlen per si soles, a pesar que el tema no forma part de la “agenda” política ni “mediática” gràcies al consens des de dalt imposat per les elits més promilitars del país, que en això han aconseguit una evident “pau social”: dels 5.787,89 milions d'euros que el Govern reconeix com a despesa de defensa, passem, segons els nostres càlculs, a una despesa militar previsible durant 2016 d'almenys (sempre fem estimacions a la baixa i seguim el criteri comptable de l'OTAN) de 30.928,86 la milions d'euros, la qual cosa equival al fet que el 81’29% de la despesa militar es troba oculta i disfressada en altres partides presupotàries o es pensa aconseguir mitjançant crèdits extrapresspostaris.

Tenim per això més de 25.372,72 milions de € de despesa militar oculta. Quin un altre ministeri compta amb tan desmesurat privilegi? Cap que sapiguem.

Dotze ministeris comprometen despesa militar

Però les curiositats no acabe aquí: són 12 dels 13 el ministeris del govern de Rajoy els que, en major o menor mesura participen de la despesa militar espanyola. Alguns amb un gran protagonisme, com és el cas del propi Ministeri de Defensa que dirigeix Pedro Morenés; o el Ministeri deEconomía, responsable de l'ocultació directa de 102,56 milions, més l'emissió del deute (12.236,81 milions de €) i dels crèdits extraordinaris (1.427,22 milions de € ) que serveixen per finançar la despesa militar anual, així com les partides destinades al pagament de les classes passives militars, despesa militar indubtable segons l'OTAN; o el d'Indústria que financia crèdits extraordinaris a interès zero per a la indústria militar amb una partida que el 2016 arribarà als 1.606,50 milions d'euros, més els altres 500,4 milions de € que oculta directament com a ajuda a la indústria militar. Igual passa amb el Ministeri de l'Interior, que finança més de 2.658 el milions de €.

Uns altres tenen una participació intermèdia i creixent, com és el cas dels Ministeri d'Exteriors, que oculta directament 201,17 milions de € en suport a la política militar, la qual cosa va des de pagaments a l'OTAN a altres quantioses partides de suport al militarisme; o el del Ministeri d'Hisenda, que amaga 39,49 milions de € però controla a més les empreses militars estatals de venda d'armes per mitjà del SEPI.

I uns altres amb partides molt més baixes però igualment de difícil justificació, com és el cas de pagar obres en el patrimoni militar per programes de cultura, vaixells medicamentalitzats per a les operacions d'ingerència militar per part de l'Institut Social de la Marina o vaixells militars de recolzament en l'operació Atalanta des del Ministeri d'Agricultura.

No volem deixar de mencionar altres petites mossegades a la despesa pública que són la despesa militar pròpia de la Casa Reial, així com del Congrés i Senat (viatges principalment a reunions de l'OTAN i altres organismes de defensa).

L'estructura política de la despesamilitar espanyola

Ens hem obstinat en caracterizar la presa de decisions i el “pes polític” dels ministeris en la despesa militar espanyola i, per tant, també en la política militar i militarista espanyola. Per a això hem revisat no solament la “despesa” que controlen o autoritzen, sinó també les competències que sobre polítiques militars assumeixen. D'això hem trobat que l'estructura de la despesa militar espanyola té tres grans capes superposades: una primera, el que anomenm cercle militar, en el qual trobem als Ministeris de Defensa, Interior i Presidència (pel CNI) i que controlen la gens menyspreable xifra de 13.535 milions de €, incloses les classes passives militars i els organismes autònoms militars, el finançament de les forces armades i del Ministeri de Defensa, la Guàrdia Civil (cos militar tant pels seus estatuts com en la criteriología de l'OTAN) i l'espionatge espanyol.

Un segon cercle, aquest en realitat un gran i opac financiador de la despesa militar, el composa el que hem anomenat cercle financer-militar, composat pel Ministeri d'Economia, el d'Indústria i el d'Hisenda, que a més controlen l'emissió i assumpció de deute militar, els crèdits extrapressupostaris. Aquest cercle assumeix una despesa militar de 15.783 milions de €.

Finalment, i aconseguint la “quadratura” del cercle, apareix un cercle internacional,
encarregat de les dos grans línies d'acció de la política militar espanyola (vendre armes i enviar forces armades a l'exterior), en el qual participen d'una banda el Ministeri d'Afers Exteriors, la Casa Reial (que són els principals comercials de la nostra indústria de l'armament, sisena mundial) i el destinat a “operacions militars en l'exterior”, la qual cosa suposa altres 1.236 milions de € de despesa militar.

Desmesurada despesa militar

La despesa militar espanyola suposa, si els comptes no ens fallen, un 2,71% del PIB, mentre que el Ministeri de Defensa, amb la gens dissimulada intenció d'aconseguir majors ingressos, afirma que és de menys del 0,9%, al nivell de Luxemburg.
Sumada, la despesa militar equival al pressupost conjunt dels ministeris de Presidència, Exteriors i Cooperació, Justicia, Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Sanitat, Serveis Socials i Igualtat,

Hisenda i la immensa majoria del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Una dimensió aclaparant que equival a més del 7,14% de la despesa total dels PGE.

Tal despesa suposa gens menys que uns 84,5 milions de € diaris, emprats per a:

- Mantenir una força militar aclaparadorament desproporcionada d'uns 206.000 efectius, entre els 121.848 militars i els 84.000 guàrdies civils, així com prop de 400.00 beneficiaris de prestacions socials militars i 2.201.000 persones de classes passives militars.

- Participar dels mecanismes de defensa de l'OTAN i en diversitat d'operacions militars en l'exterior (més de 80 des de Felipe González a l'actualitat).

- Adquirir material bèl·lic sofisticat i d'agressió (no només armes defensives).

- Privilegiar un pol militar-industrial altament subvencionat i que només beneficia als seus amos i l'exportació d'armes i conflictes (Espanya és la sisena exportadora d'armes del món).

- Militaritzar la societat i justificar la volta de rosca autoritària i militarista que mai ha
deixat de considerar-nos un “enemic intern” i que en cas d'una significativa alteració social o política està preparada per defensar a l'elit.

Una despesa que, per poder mantenir els seus objectius necessita que seguim sent menors d'edat en matèria de defensa, que no estiguem assabentats del que es cou, que no ens resistim.

Per això el pressupost militar s'encarrega de disfressar l'enorme despesa militar espanyola i el seu significat. Per això la despesa militar necessita ser opaca i el més incomprensible possible.

Per això el nostre deure ha de seguir sent desentranyar i denunciar l'engany i proposar la resistència al mateix.

Col·lectiu Utopia Contagiosa
http://www.utopiacontagiosa.org/