CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“La movilización global. Breve tratado para atacar la realidad”, un llibre per desvetllar el triple rostre dels poders democràtics actuals i argumentar com combatre’ls

Dimecres, 13 octubre, 2010

La movilización global.

Breve tratado para atacar la realidad

Santiago López Petit

Traficantes de sueños. 2010

Síntesi singular del pensament de Petit, la imatge de la mobilització general serveix per a identificar la condició d'una realitat feta una amb el capital. Aquesta afirmació permet desvetllar el triple rostre dels poders democràtics actuals: l'Estat-guerra, el feixisme postmodern i la intervenció terapèutica. Enfront d'ells potser ja no càpiguen les clàssiques polítiques del subjecte, però sí noves formes d'articulació del que és, cada vegada més, la condició generalitzada del nostre temps: el malestar.

El text que aquí es presenta, en la mesura que desplega un concepte de realitat absoluta —la realitat feta una amb el capitalisme ja no té fora i a més es vol intemporal— no pot tenir un text previ. O si ho tingués seria un simple comentari exterior. L'escriptura aquí adoptada permet conjuntar els fenòmens més diversos dintre d'un discurs unitari i total. Aquest discurs és una ficció, però tota ficció té efectes de realitat, i si encara tingués sentit parlar en termes de cientificitat, l'operació filosòfica i política aquí efectuada reclamaria per a si la cientificitat que confereix la necessitat interna. En virtut d'aquesta necessitat interna, i prèviament conquistada una veritat des de la qual parlar, es desplega la realitat en la seva procesualitat. Desitgem creure que el que es guanya és suficient perquè l'aposta valgui la pena. Aquest text té la voluntat d'explicar-lo tot.

Certament sabem que en el més essencial hi ha sempre una pobresa i un esquematisme inherent. Per aquesta raó dir que aquest text és un croquis per a orientar-se en la realitat i contra ella, té molt de veritat. Es tracta d'un croquis que uns altres poden ampliar o concretar, o senzillament esborrar per a inventar-ne un altre.